Načini, kako se znebiti strun na vrtu
VRT

Načini, kako se znebiti strun na vrtu

L.M.
25.11.2022, 13:31
5

Strune so ena izmed največjih nadlog, ki se naseli v zemlji in pošteno prizadene pridelek na vrtu. Tako kot pri mnogih drugih škodljivcih škode ne povzroča odrasla žival, ampak njene ličinke. Iz te ličinke se kasneje razvije hrošč pokalica, ki je ime dobil po značilnem zvoku, ki ga proizvaja in se sliši kot rahel pok.

Strune veljajo za enega najbolj resnih vrtnih škodljivcev, in četudi ste jih v zemlji odkrili šele pred kratkim, je velika verjetnost, da so se tja naselili že precej dolgo nazaj. Ličinke imajo namreč precej dolg življenjski cikel, ki lahko traja od 3-6 let.  Ob idealnih pogojih, ki vključujejo dovolj visoko temperaturo ozračja in veliko vlage v tleh, se v zemlji lahko namnožijo in tam ostanejo tudi več let. Če imajo ob tem na voljo še hrano v obliki korenin, gomoljev in stebel, pa vašega vrta zelo verjetno ne bodo zapustile prostovoljno. Prehranjujejo se predvsem s travo, fižolom, koruzo, rdečo peso, korenjem, žitom, krompirjem, pa tudi drugimi vrtninami.  

Življenjski cikel strun

Večino svojega življenjskega cikla strune preživijo kot ličinke v zemlji na istem mestu. Odrasli hrošči se nato na to mesto pogosto vračajo in tam izvalijo nova jajčeca.  

Spomladi, ko se zemlja segreje na 10 stopinj C, odrasli hrošči pokukajo iz svojih skrivališč in tako v poletnem času na površino tal odložijo tudi do 300 jajčec. Priljubljena mesta za odlaganje jajčec so polja, vrtovi ali travnate in s plevelom porasle površine. Ko odloži vsa jajčeca, odrasel hrošč pogine.  

Strune so ličinke hrošča pokalice.
Strune so ličinke hrošča pokalice. / FOTO: Profimedia

Odvisno od temperature zraka se jajčeca izležejo po nekaj dneh do nekaj tednih

Ličinke se preostanek poletja hranijo s semeni in podzemnimi deli rastlin, nato prezimijo in se naslednjo pomlad ponovno začnejo hraniti. Ta vzorec se nadaljuje več let, vse dokler se ne spremenijo v odraslega hrošča.  

Kako prepoznamo ličinke strun in odrasle hrošče

Na novo izležene ličinke so bele in v dolžino merijo približno 2 milimetra. Odrasle ličinke so nekoliko večje, merijo do 3 centimetre. Po prvem mesecu se pri nekaterih vrstah razvije trda telesna lupina, pri drugih pa mehka. Barva ličink sega od svetleče rumenorjave ali kostanjevo rjave do temno rjave. Telo je vitko, valjasto in členkasto, s tremi pari kratkih nog.  

Strune se prehranjujejo z najrazličnejšimi vrtninami.
Strune se prehranjujejo z najrazličnejšimi vrtninami. / FOTO: Dreamstime

Sumite, da so vaš pridelek napadle strune?

Če sumite, da so vaš pridelek napadle strune, bodite pozorni na njih, ko obdelujete vrtno zemljo. Ličinke se običajno nahajajo v zgornjih šestih centimetrih zemlje, ko je zemlja prevroča ali prehladna, pa se lahko zakopljejo tudi globlje. Kako globoko v tleh jih boste našli, je odvisno tudi od vlažnosti tal – ker imajo rade vlažno zemljo, se poleti zakopljejo nekoliko globlje.

Kako ukrepati proti strunam

Ličink strune se bomo najlažje znebili ob koncu aprila ali v začetku maja ter v septembru in oktobru, saj v teh obdobjih poteka proces levitve in so zato najbolj občutljive. Ne glede na to, kateri postopek boste izbrali, pa boste proces zelo verjetno morali ponoviti večkrat.  

Proti strunam se borimo s pripravki, ki vsebujejo apneni dušik.
Proti strunam se borimo s pripravki, ki vsebujejo apneni dušik. / FOTO: Adobe Stock

Pripravki za zatiranje strun

Na trgu najdemo najrazličnejše pripravke za zatiranje strun, s katerimi se jih lahko enostavno in učinkovito znebimo. Navadno gre v teh pripravkih za apneni dušik, ki ga najdemo v obliki granulata ali pa tekočega gnojila. Zadostovalo pa bo tudi čisto apno v prahu.

Poskrbite za dobro odcedno zemljo

Strune imajo rade mokro zemljo. V kolikor bo vaša zemlja dobro odvajala vodo, je večja verjetnost, da jih odvrnete od naselitve na svojemvrtu.

Strune ne marajo suhe in vroče zemlje.
Strune ne marajo suhe in vroče zemlje. / FOTO: Profimedia

Upoštevajte pravila kolobarjenja

Upoštevajte kolobarjenje na gredicah. Ker ličinke strun prezimijo v tleh, so na novo posejane vrtnine zanje lahka tarča. Če vam strune povzročajo preglavice, morda razmislite o tem, da gredico leto ali dve pustite prazno.  

Zemljo pozimi obilno potresite s pepelom

Pozimi lahko zemljo večkrat obilno potresete s pepelom. Ta bo zemljo dodatno izsušil ter tako ustvaril neugodne pogoje za razvoj ličink.  

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

NOVICE
DZ sprejel novelo zakona o dohodnini
ŠPORT
Orli v dobri minuti do popolnega preobrata, ...
POP IN
Štiri desetletja revolucionarnega Thrillerja ...
TV ODDAJE
Arijanno obirali do kosti
VIZITA.SI
5 znakov, da niste zdrave, čeprav se počutite ...
OKUSNO.JE
Bi radi pripravili kosilo z veliko zelenjave? Ti ...
ZADOVOLJNA.SI
Arijannina preteklost šokirala tudi gledalce
MOSKISVET.COM
Na takega partnerja se lahko vedno zanesete
BIBALEZE.SI
Tako prihod otroka spremeni življenje moškega
CEKIN.SI
Davčna številka otroka – kako jo preveriti?
DOMINVRT.SI
Trendi notranjega oblikovanja v letu 2023 ...
MOSKISVET.COM
Nujno je, da si vzamete čas zase