Grah je ena najbolj okusnih zelenjadnic, ki jih lahko posadimo na svojem vrtu, poleg tega pa ga je izjemno enostavno gojiti. Ta stročnica tudi hitro dozori in ustvari grm, poln čudovitih zelenih strokov. Ker v ustreznih pogojih bogato obrodi, ga je mogoče pridelovati tudi na manjši gredici, kadar nam primanjkuje prostora.

Kako vemo, kdaj je grah pripravljen za pobiranje?
Vrt je dobro opazovati že med samo rastjo, kar velja tudi za grah. Opazimo lahko, kako hitro se rastline vzpenjajo in postajajo višje, poganjajo liste, s svojimi drobnimi viticami segajo po opori in razvijajo cvetove. Ko dosežejo to točko, stroki niso več daleč.
Kmalu lahko vidimo prve ploščate stroke, ki postajajo nežno izbočeni zaradi zrnja v notranjosti. Stroki, ki so pripravljeni za pobiranje, ne smejo biti več ploščati, temveč napolnjeni z grahom in še vedno prožni. Če so stroki pretrdi, je grah prezrel. V tem primeru bo sicer zrnje še vedno užitno, same stroke pa je bolje zavreči.
Ključ do najboljšega okusa graha je v tem, da ujamemo pravi čas za pobiranje. Če to storimo prezgodaj, dobimo ploščate stroke brez zrnja. Če na pobiranje čakamo predolgo, pa ti ne bodo imeli več prijetno sladkega okusa sveže nabranih strokov.
Kako pobiramo grah?

Ko ugotovimo, da je grah pripravljen za obiranje, nikar ne čakajmo. Na vrhuncu sezone ga bo morda treba pobrati vsakih nekaj dni.
Pobiranja se lotimo na svežem, od rose posušenem vrtu, približno 65 dni po sajenju. Pri tem trdno primemo vitico rastline ter jo nežno stisnemo nad strokom.
Ne pozabimo, da so nekatere sorte graha užitne samo oluščene, medtem ko lahko pri drugih uživamo tudi mlade stroke.
Kako shranjujemo grah?
Za kratek čas lahko svež, neoluščen grah shranimo v hladilniku za približno teden dni. Najbolje v vrečki ter v predalu za svežo zelenjavo.
Za enostavno in dolgoročno shranjevanje pa je priporočljivo zamrzovanje.

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV