Dominvrt.si
Česen

Kdaj sadimo in pobiramo česen?

L.M.
29. 09. 2025 04.00
0

Česen je ena najboljših vrtnin za dolgoročno skladiščenje in je hkrati nepogrešljiv v vsaki domači kuhinji. Toda če želimo, da bi se ta v naši shrambi obdržal čim dlje, moramo vedeti, kdaj je najboljši čas, da ga pospravimo. Poglejmo torej, kdaj ga pobrati z vrta.

Česen se že tisočletja goji v različnih delih našega planeta. Ni le odličen dodatek k številnim jedem, ampak tudi izjemno zdrav pridelek. Zaradi teh lastnosti ga mnogi vrtnarji obožujejo in je obvezen na večini naših vrtov. 

Vzgoja česna ni pretirano težavna. Najpomembneje je, da ujamemo pravi čas za sajenje in nato za izkopavanje. 

Česen na vrtu sadimo dvakrat v letu.
Česen na vrtu sadimo dvakrat v letu. FOTO: Adobe Stock

Česen sadimo dvakrat letno

Česen običajno sadimo v dveh obdobjih, pri čemer je jesen nekoliko bolj optimalna. 

Prvo okno za sajenje česna je zgodaj spomladi, takoj ko je že mogoče obdelati zemljo, čeprav to ni idealno, saj so čebulice brez hladnega obdobja običajno manjše. Spomladansko sajenje je nekoliko bolj uspešno, če stroke predhodno ohladimo v hladilniku, da posnemajo zimski mraz.

Jeseni, običajno od sredine septembra do novembra, je optimalni čas za sajenje te vrtnine, saj ima ta tako dovolj časa, da se lahko še pred zimo ukorenini. Hladno obdobje namreč sproži proces, imenovan vernalizacija, ki je bistven za nastanek čebulic. 

Znaki, da je česen pripravljen na pobiranje

Česen pobiramo takrat, ko se stroki izbočijo iz glavice, kožica naj bi bila mehka, še vedno prožna, a ne posušena. Odvisno od sorte, je to lahko vse od sredine junija pa do sredine avgusta. Jesenski česen z grede pobiramo konec junija ali v začetku julija, spomladanskega pa mesec ali dva kasneje. 

Česen pobiramo takrat, ko se stroki izbočijo iz glavice, kožica bi naj bila mehka, še vedno prožna, a ne posušena.
Česen pobiramo takrat, ko se stroki izbočijo iz glavice, kožica bi naj bila mehka, še vedno prožna, a ne posušena. FOTO: Shutterstock

Kdaj pobiramo zimski česen?

Zimski česen pobiramo, ko se listi začnejo sušiti in rumeneti, kar nakazuje na to, da je pridelek zrel. Običajno se to zgodi sredi julija do začetka avgusta, odvisno od podnebnih razmer in sorte česna. Pomemben znak zrelosti je, da so stroki čvrsti in niso deformirani. Če zamudimo pravi čas za pobiranje, se nam lahko zgodi, da bodo glavice začele razpadati, takšen pridelek pa bo prej začel gniti. 

Pobiramo ga previdno z lopato ali manjšo motiko in pri tem pazimo, da ne poškodujemo strokov. Po pobiranju ga lahko takoj uporabimo, preostanek za shrambo pa nujno dobro posušimo ter nato shranimo na suhem in hladnem mestu. 

Česen sušimo približno en mesec, nato ga lahko spletemo v kite ali pospravimo v mrežaste vrečke. 

Zato nekateri pred pobiranjem čebulo rahlo pohodijo

Komentarji (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Dominvrt.si, Vse pravice pridržane Verzija: 1252