Čas je za obiranje kivija
VRT

Čas je za obiranje kivija

L.M.
29.10.2022, 5:00
0

November je mesec, v katerem na svoj račun pridejo vsi ljubitelji kivija. Ker ga je razmeroma enostavno gojiti, se pogosto znajde tudi na naših vrtovih in pod nadstreški, poleg tega pa imamo od njega korist kar dvakrat v letu. Poleti nam bujno zelenje daje prijetno senco, pozno jeseni ali v začetku zime pa zdrave sadeže, polne vitamina C z zeleno sredico in rjavo lupino.

Kakšna je ustrezna temperatura za rast kivija?

Pozimi v času zimskega mirovanja za kratek čas prenese temperaturo tudi do –10 C. Z začetkom vegetacije pa odpornost proti mrazu močno upade, zato lahko že krajše obdobje, ko temperature padejo pod ledišče, povzroči škodo.  Mladi poganjki so spomladi zelo občutljivi na mraz in pozna spomladanska pozeba nemalokrat povzroči precejšnjo škodo. Nezrelo sadje lahko prizadene tudi neobičajno mrzla jesen.

Kivi vsebuje veliko C vitamina.
Kivi vsebuje veliko C vitamina. / FOTO: Adobe Stock

V kakšnih tleh bo kivi dobro uspeval?

Tla morajo biti dovolj rahla in dobro odcedna. Težka tla, ki zadržujejo vodo ali imajo povišan pH in visoko vsebnost aktivnega apna, so neprimerna za pridelavo kivija. Ker se korenina kivija praviloma plitvo razrašča, morajo biti tla dobro preskrbljena s hranili.

Ali moramo trto kivija dodatno namakati?

Kivi v rastni sezoni potrebuje veliko vlage, zato je poleti v času suše, ko so tudi temperature ozračja razmeroma visoke, potrebno namakanje.  

Bujno zelenje kivija daje tudi odlično senco.
Bujno zelenje kivija daje tudi odlično senco. / FOTO: N.L.

Je rastlina občutljiva na svetlobo?

Nikakor. Trta kivija obožuje sonce, zato jo posadimo nekam, kjer bo skozi vse leto izpostavljena polnemu soncu ali delni senci. Več kot bo rastlina prejela sončne svetlobe, bolje bo uspevala, zato je ne le priporočljivo, ampak kar nujno, da ji zagotovimo polnih osem ur neposredne ali vsaj posredne sončne svetlobe.  

Kateri so najbolj pogosti škodljivci, ki napadejo kivi?

Trta kivija je dovzetna za različne škodljivce in bolezni, kot so rdeče sadne pršice, siva plesen in navadna sadna gniloba, vendar pa je večino med njimi mogoče nadzorovati z vrtnim oljem.  

Kdaj je primeren čas za obrezovanje trte?

Pravilno obrezovanje kivija ne pomaga le spodbuditi večjo rast sadja, ampak tudi preprečuje nenadzorovano rast trte. Najboljši čas za obrezovanje vinske trte kivija je pozimi, ko rastlina miruje.

Mehkoba sadežev pri kiviju ni pravi pokazatelj zrelosti.
Mehkoba sadežev pri kiviju ni pravi pokazatelj zrelosti. / FOTO: iStockphoto

Kako ugotovimo, kdaj so sadeži zreli za obiranje?

Sadeži v avgustu navadno dosežejo polno velikost, vendar morajo nato še dozoreti. Plodove kivija pobiramo, ko dosežejo fiziološko zrelost, kar je navadno nekje med oktobrom in novembrom. Ob napovedani zmrzali jih raje poberimo prej, saj jih nižje temperature lahko zmehčajo, zaradi česar so manj okusni, dobo skladiščenja pa s tem še skrajšamo.  

Čas obiranja je včasih težko določiti, ker se zunanjost plodov ne spreminja tako kot pri drugih sadnih vrstah. Če kivi prerežemo in so semena v notranjosti že počrnela, je to navadno dober znak, da ja sadež dozorel, medtem ko mehkoba sadeža pri kiviju ni ustrezno merilo zrelosti, saj vedno obiramo trde sadeže.  

Kivi cveti ob koncu pomladi ali v začetku poletja.
Kivi cveti ob koncu pomladi ali v začetku poletja. / FOTO: Adobe Stock

Strokovnjaki, ki se s pridelavo kivija ukvarjajo poklicno, zrelost sadeža določajo s količino sladkorja. Za razliko od nekaterih drugih sadežev kivi dozori šele, ko ga odstranimo s trte, saj se takrat škrob pretvori v sladkor. V kolikor je količina sladkorja med 12 in 15 odstotki, naj bi bil sadež ravno prav zrel za uživanje.  

Sadje, obrano v pravem trenutku zrelosti, ima najboljši okus, vendar pa se zrel kivi ne skladišči dobro. V idealnih pogojih bo zdržal največ tri mesece. Če ga gojimo doma, se zato priporoča, da ga obiramo sproti. Naložimo ga v lesene zaboje in skladiščimo v hladnem in suhem prostoru. Pri tem smo pozorni, da z njim ravnamo previdno, saj poškodovani sadeži skrajšajo življenjsko dobo plodov.  

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

NOVICE
DZ sprejel novelo zakona o dohodnini
ŠPORT
Srbijo milimetri delili od vodstva, Mitrović ...
POP IN
Kaja Vidmar delila prisrčne družinske trenutke
TV ODDAJE
Arijanno obirali do kosti
VIZITA.SI
5 znakov, da niste zdrave, čeprav se počutite ...
OKUSNO.JE
Bi radi pripravili kosilo z veliko zelenjave? Ti ...
ZADOVOLJNA.SI
Arijannina preteklost šokirala tudi gledalce
MOSKISVET.COM
Na takega partnerja se lahko vedno zanesete
BIBALEZE.SI
Slavna pevka razkrila kako bodo slavili ...
CEKIN.SI
Davčna številka otroka - kako jo preveriti?
DOMINVRT.SI
Trendi notranjega oblikovanja v letu 2023 ...
BIBALEZE.SI
Tako prihod otroka spremeni življenje moškega