Krt na vrtu – bi ga morali preganjati ali pustiti?
VRT

Krt na vrtu – bi ga morali preganjati ali pustiti?

L.M.
18.03.2023, 5:00
0

V določenih okoliščinah imajo krti pomembno funkcijo, saj skrbijo za prezračevanje tal, poleg tega pa se hranijo z ličinkami, deževniki in drugimi škodljivimi podzemnimi žuželkami – tako so lahko pri gojenju zelenjave celo dobrodošli. A če želite na svojem travniku ohraniti lepo zelenico, vam lahko krt s svojim kopanjem in delanjem krtin pogosto prekriža načrte.

Krti pri nas veljajo za zaščiteno vrsto in so na seznamu ogroženih vrst vretenčarjev, zato jih ni dovoljeno fizično ubijati, vendar na srečo obstaja kar nekaj naravnih sredstev in načinov, kako jih pregnati z dvorišča, sadovnjaka ali zelenjavnega vrta.

Čeprav so za zemljo koristni, jih na lepo vzdrževani trati ne želimo

Dvignjeni grebeni in kupi zemlje v obliki vulkana, ki jih povzroča krt s svojim kopanjem pod zemljo, lahko pokvarijo videz vaše popolne trate. Njihova koristnost je nekoliko vprašljiva tudi na zelenjavnem vrtu ali njivi. Čeprav ne jedo korenin rastlin, ampak se prehranjujejo z nekaterimi vrtnimi škodljivci, lahko pri iskanju žuželk motijo koreninski sistem.

Sicer pa lahko krt v približno 20 minutah obdela tudi do 400 kvadratnih metrov površine in pri tem izkoplje do šest kilogramov zemlje.

Krtina lahko pokvari videz lepo vzdrževane trate.
Krtina lahko pokvari videz lepo vzdrževane trate. / FOTO: Shutterstock

Krt na vašem vrtu v resnici ni škodljiv

Po naravi je ta podzemna žival mesojeda. Prehranjuje se z deževniki in raznimi žuželkami, zato vam bolj koristi kot škodi. Njihova koristnost se kaže tudi v zmanjševanju števila različnih žuželk v tleh ter v spodbujanju kroženja organskih snovi.

Nekoč so ljudje te živali lovili zaradi krzna. Današnja vojna med krti in ljudmi se odvija predvsem zaradi krtin na tratah.

Kako ločimo krta od drugih živali, ki rijejo pod zemljo?

Odvisno od vrste so krti dolgi od 10 do 20 centimetrov in imajo koničast gobec, slabo razvite oči in ušesa ter velike lopataste sprednje tace s kremplji za kopanje. Škoda, ki jo povzročajo na tratah in vrtovih, nastane zaradi kopanja tunelov pod zemljo ter iskanja žuželk, s katerimi se hranijo. Krti proizvajajo dve vrsti tunelov. Ena pot poteka tik pod površjem. To so napajalni tuneli in so videti kot dvignjeni grebeni, ki potekajo čez vašo trato. Drugi tip tunela je globlji in omogoča krtom, da združijo prehranjevalne rove v mrežo. Ti rovi so tudi najbolj nadležni, saj se na površju pokažejo kot kupčki zemlje v obliki nekakšnih vulkančkov. 

Če se želimo znebiti krta, odstranimo njegov vir hrane

Krti tako kot vsa živa bitja za preživetje potrebujejo hrano. Dva glavna vira hrane zanje so ličinke nekaterih hroščev in različni črvi. Zato je preprost prvi korak, ki ga lahko naredite za nadzor nad krti, odstranitev ličink in s tem odstranitev glavnega vira hrane.

Če pa krte na vašo trato privabijo deževniki, se boste morali proti njim boriti z drugimi sredstvi. Deževniki običajno veljajo za koristne za vašo trato in vrt, zato jih seveda ne želimo odstraniti, četudi bi to pomenilo, da se znebimo krta.  

Krte odženemo s plastično steklenico, limoninim sokom ali sirotko

Poleg pripravkov v prosti prodaji, ki jih lahko kupimo v kmetijskih trgovinah in vrtnarijah, za odganjanje krtov obstajajo tudi različne domače metode. 

Krt načeloma ni škodljiv, saj se prehranjuje s črvi in škodljivimi žuželkami v tleh.
Krt načeloma ni škodljiv, saj se prehranjuje s črvi in škodljivimi žuželkami v tleh. / FOTO: Dreamstime

S plastično steklenico

Plastenko soka ali vode s škarjami prerežemo na pol, odvijemo pokrovček in jo potisnemo v krtino z manjšo odprtino navzdol. Ko veter piha čez steklenico, se ta vrtinči in ustvarja zvoke, ki se prenašajo v podzemne hodnike, kar krta prestraši. 

Z limoninim sokom

Drugi način je, da vato namočimo v limonin sok ali eterično olje limone ter jo potisnemo v luknjo. Krti ne prenesejo vonja limone, zato bodo posledično pobegnili s tega mesta.

Z mešanico iz sirotke in pinjenca

Podoben učinek ima mešanica iz sirotke in pinjenca. Potrebujemo 3 enote sirotke in eno enoto pinjenca, ki ju zmešamo in vlijemo v podzemni rov. Neprijeten vonj, ki nastane kot posledica pomanjkanja kisika, se pomeša z zemljo in tako prežene krta.  

Imajo krti na vrtu kakšnega naravnega plenilca?

Če živite na podeželju, obstaja več naravnih plenilcev krta, kot so lisice, kojoti, jazbeci in podlasice. Pri kopanju in iskanju krta se lahko zanesete tudi na nekatere vrste domačih psov, kot so terierji. 

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

NOVICE
Rusija Doneck razsvetljuje s fosfornimi bombami
ŠPORT
Aktualni prvak Bagnaia slavil tudi na nedeljski ...
POP IN
'Kriči zame, Ljubljanaaa!!!'
TV ODDAJE
S pravilnimi odgovori o svojih mamah do čim več ...
VIZITA.SI
To morate vedeti, če ste pretežki
OKUSNO.JE
Vitaminski napitek za odpornost
ZADOVOLJNA.SI
Richard Gere ljubezen našel v zrelih letih in po ...
MOSKISVET.COM
Beckhamov sin pokazal tatu svoje lepe žene in ...
BIBALEZE.SI
Top ideja za prvomajske počitnice, ki vas bo ...
CEKIN.SI
Kako zaslužiti z NFT?
DOMINVRT.SI
8 trikov z aluminijasto folijo, ki vas bodo ...
CEKIN.SI
Nemški upokojenci v tem hrvaškem mestu našli novi ...