Kumar ne sadite poleg teh rastlih

VRT

Kumar ne sadite poleg teh rastlih

L.M.
02.06.2024, 5:00
0

Izkušeni vrtnarji vedo, da lahko s pravilno razporeditvijo rastlina na vrtu izboljšamo rast kumar na način, da odženemo škodljivce in preprečimo razvoj nekaterih bolezni. Poglejmo, katere rastline je priporočljivo vzgajati poleg te priljubljene poletne vrtnine in katere raje držimo na varni razdalji stran od kumar.

Kakšne so prednosti spremljevalne zasaditve?

Tako kot med drugimi živimi bitji je tudi pri rastlinah tako, da se nekatere ujamejo bolj, druge manj. Pri sajenju kumar je zato smiselno upoštevati tudi načelo dobrih sosedov. Nekatere bodo odganjale škodljivce, druge skrbele za prezračevanje tal, spet tretje pa privabljale koristne žuželke – vse to seveda v primeru dobrih sosedov. Slabi bodo prinesli ravno obratno, veliko škodljivcev in po možnosti še kakšno bolezen. 

Paradižniki niso na seznamu najboljših sosedov kumar, ker so dovzetni za nekatere iste bolezni.
Paradižniki niso na seznamu najboljših sosedov kumar, ker so dovzetni za nekatere iste bolezni. / FOTO: Adobe Stock

Najboljši sosedi pomagajo odvračati škodljivce in z bližnjimi rastlinami ne tekmujejo za vodo ali hranila. Najslabši sosedje delajo ravno nasprotno. Včasih je pri razporeditvi pametno vključiti tudi zdravo pamet – zagotovite, da višje rastline na primer ne dajejo preveč sence nizko rastočim rastlinam. 

Nekatere najbolj priljubljene rastline za gojenje poleg kumar so:

- Stročnice (grah, fižol, leča)

- Koruza

- Korenovke (redkev, pesa, korenje, česen)

- Cvetje (ognjiči, nasturcije, sončnice)

- Zelišča (koper in origano)

Je paradižnik dober ali slab sosed kumar?

Paradižnik uspeva v podobnih razmerah kot kumare. Prav tako pritegne podobne opraševalce, kar pomeni, da bi lahko povečal pridelek le-teh. Čeprav jih lahko posadite skupaj, paradižniki niso na seznamu najboljših sosedov kumar, ker so dovzetni za nekatere iste bolezni, kot je virus mozaika kumare ali bakterijski ožig. Če se okuži ena rastlina, lahko uniči celoten pridelek. Enako velja tudi za vse buče in bučke. 

Različne vrste zelenjadnic, rože in zelišča so odlične spremljevalne rastline za kumare. 

Grah, koruza, fižol in leča: Koreninski sistemi teh rastlin povečajo količino dušika v tleh, kar zelo koristi kumaram. Zrela koruzna stebla so tudi naravna opora plezajočim kumaram in dajejo prepotrebno zavetje in senco pred zelo močnimi sončnimi žarki. 

Redkvice, pesa, korenje in čebula: te korenaste zelenjave se dobro ujamejo s kumarami, ker se širijo bolj v globino kot širino, saj večina njihove rasti poteka pod zemljo in tako ne tekmujejo za prostor. Nasprotno kot korenovke imajo kumare eno dolgo glavno korenino in veliko plitvih korenin, ki rastejo in se širijo po površini tal, plodovi pa rastejo nad zemljo. Korenovke in kumare so si podobne v tem, da uspevajo v dobro obdelani zemlji. Redkvice tudi pomagajo odganjati hrošče s kumar. 

Študije kažejo, da sončnice povečajo pridelek kumar.
Študije kažejo, da sončnice povečajo pridelek kumar. / FOTO: Thinkstock

Ognjič: Ti cvetovi pomagajo odganjati hrošče, resarje in druge uničujoče žuželke, ki lahko uničijo pridelek kumar.

Sončnice: Te visoke, robustne rože delujejo kot naravne rešetke za vzpenjanje kumar, ko je prostor omejen. Najbolje je, da izberete lahke vrste kumar, da preprečite, da bi rastline postale pretežke za vaša stebla sončnic. Poleg tega so sončnice odlični opraševalci in študije kažejo, da lahko povečajo pridelek kumar.

Origano in koper: Ta zelišča odganjajo škodljivce, koper pa na vrt tudi privablja koristne plenilske žuželke, ki se prehranjujejo z nekaterimi škodljivci. Mnogi navdušenci prisegajo na koper tudi za izboljšanje okusa kumar.

Česen: Študije kažejo, da lahko česen spodbuja rast kumar in zmanjša možnosti za zvijanja listov, tako, da vpliva na strukturo mikrobioma tal.

Pri izbiri sosedskih rastlin za kumare se izogibajte naslednjim vrstam zelenjave, zelišč in sadja.

Krompir: Gomolji krompirja potrebujejo veliko hranil in vode, pri čemer bodo zanje precej močno tekmovali. Poleg tega je krompir nagnjen k ožigu, tako kot kumare. 

Žajbelj: To aromatično zelišče lahko zavira rast kumar, njegova močna dišava pa lahko vpliva na njen subtilen okus.

Meta: Večina vrst mete je na gredicah preveč agresivnih in lahko posegajo v njihov prostor ter jim kradejo hranila.

Melone: To sadje privablja škodljivce, ki se hranijo s kumarami.

Koromač: Če ste ljubitelj te zelenjave z vonjem po sladkem korenu, je najbolje, da poiščete prostor zanjo stran od druge vrtne zelenjave, ne le od kumar. Iz svojih korenin namreč izloča snovi, ki lahko zavirajo rast drugih rastlin.

Kumare so nagnjene k ožigu, tako kot krompir.
Kumare so nagnjene k ožigu, tako kot krompir. / FOTO: Adobe Stock

Kako gojimo melancane ali jajčevce?
PREBERI ŠE
Kako gojimo melancane ali jajčevce?

Je zalivanje rastlin s kisom varno?
PREBERI ŠE
Je zalivanje rastlin s kisom varno?

Šest vzrokov za zvijanje listov paradižnika
PREBERI ŠE
Šest vzrokov za zvijanje listov paradižnika

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke