Ali veste, kaj je kumkvat?
VRT

Ali veste, kaj je kumkvat?

L.M.
08.03.2023, 5:00
0

Kumkvat je majhno, tropsko drevo, ki ima poleg okusnih plodov tudi to prednost, da je izjemno privlačnega videza in lahko popestri vsak vrt ali teraso. Ta širokolistna zimzelena rastlina ima temno zelene, bleščeče liste in daje plodove v velikosti oliv, ki spominjajo na miniaturne, nekoliko 'valjaste' pomaranče. Odkrijte strokovne nasvete o tem, kako ga lahko gojite tudi pri nas.

Drevo kumkvat rodi majhne, a okusne plodove, ki lahko dodajo piko na i okusu vaših solat, sladic ali celo koktajlov. Ne glede na to, ali imate možnost kumkvat posaditi na vrt ali pa v lonec, postavljen v notranji prostor, lahko to sicer tropsko drevo odlično uspeva tudi v razmerah, ki zanj sicer niso povsem naravne. 

Mlada drevesa kumkvata bodo potrebovala vsaj dve sezoni, preden bodo zanesljivo obrodila sadove.

Iz kumkvata in drugih citrusov lahko pripravite odlično marmelado.

Kam posaditi kumkvat?

Kumkvat lahko posadite tudi v lonec.
Kumkvat lahko posadite tudi v lonec. / FOTO: Shutterstock

Ko se odločite za gojenje kumkvata, je prvi korak izbira pravega mesta na vašem vrtu ali v notranjem prostoru. To drevo potrebuje veliko sončne svetlobe, zato je pomembno, da ga posadite nekam, kjer bo deležno veliko sončnih žarkov. To pomeni vsaj šest ur neposredne sončne svetlobe na dan. 

Poleg tega se prepričajte, da je zemlja dobro odcedna in da ima pH med 5,5 in 6,5 – to lahko enostavno preverite z domačim kompletom za testiranje tal. Če je zemlja preveč kisla ali alkalna, jo bo morda treba pognojiti s kompostom ali drugo organsko snovjo, preden drevo zares posadite. 

Kako pogosto moramo zalivati kumkvat?

Kumkvat dobro uspeva v vlažni zemlji, vendar se izogibajte pretiranemu zalivanju, saj lahko to povzroči gnitje korenin. Količina vode in pogostost zalivanja sta odvisna tudi od razmer, v katerih raste, in tega, ali ga vzgajamo kot sobno rastlino ali bo raslo na prostem. Zavedajte se, da je urnik zalivanja treba prilagajati glede na dejavnike, kot so vremenske razmere in raven vlažnosti na vašem področju ter v določenem letnem času. 

Za uspevanje je torej potrebno redno zalivanje, vendar lahko preveč vode dejansko škoduje njegovemu koreninskemu sistemu. Splošno pravilo je, da je najbolje drevo zaliti enkrat na teden ali ko je zgornja plast zemlje suha na dotik. V vročih poletnih mesecih boste morda morali zalivati pogosteje, da zagotovite, da zemlja ostane vlažna. 

Je za uspešno rast kumkvata potrebno redno gnojenje?

Gnojenje drevesa kumkvat predstavlja bistveni vidik njegove nege in vzdrževanja. V kolikor so vaša tla revna s hranili, uporabite gnojila posebej za citruse, da bo kumkvat rasel hitreje in obrodil lepše plodove.

Da bi dosegli optimalno rast in donos, uporabite gnojilo, ki je bogato z dušikom in kalijem. V rastni sezoni lahko drevo gnojite vsake štiri do šest tednov. Vendar je pomembno, da ne pretiravate z gnojenjem, saj lahko to povzroči požik korenin. Upoštevajte, da bodo mlajša drevesa morda potrebovala pogostejše gnojenje kot starejša, ki so že bolje ukoreninjena. Pri nanašanju gnojila vedno natančno upoštevajte navodila, da ne poškodujete drevesa ali okolja.

Kumkvat je tropsko drevo, ki pa se dobro obnese tudi pri nas.
Kumkvat je tropsko drevo, ki pa se dobro obnese tudi pri nas. / FOTO: Shutterstock

Kdaj in kako obrezujemo kumkvat?

Redno obrezovanje bo pomagalo oblikovati vaše drevo in izboljšalo kroženje zraka za zdravo rast, zato poskrbite za sprotno odstranjevanje mrtvega lesa in vej. Odrežite tudi tiste dele, ki so preblizu skupaj.

Najbolj primeren čas za obrezovanje je pozno pozimi ali zgodaj spomladi, vsekakor pa morate to opraviti, še preden se začne nova rast. Pri tem pazite, da uporabite čisto in ostro orodje za obrezovanje.

Da ohranite uravnoteženo obliko in velikost, obrežite največ eno tretjino celotne velikosti rastline v enem letu. 

Kateri so najpogostejši škodljivci in bolezni kumkvata?

Kumkvat je precej dovzeten za koreninsko gnilobo, ki se pogosto pojavi v slabo odcednih tleh in območjih, ki so nagnjena k zastajanju vode. To lahko poskusite preprečiti tako, da izberete mesto sajenja z dobro drenažo in brez pretiranega zalivanja. 

Ker drevesa niso imuna na škodljivce, je pomembno, da izvajate preventivne ukrepe, ki vključujejo predvsem opazovanje in redno pregledovanje morebitnih znakov okužb. Na kumkvatu najpogosteje zaznamo listne uši, pršice prelke in kaparje. 

Eden najpreprostejših načinov preventive je ohranjanje zdravja drevesa s pravilnim zalivanjem, gnojenjem in obrezovanjem. Uporabite lahko tudi naravni insekticid ali vrtnarsko olje za zatiranje napadov, če se pojavijo. Izogibajte se uporabi kemičnih pesticidov, saj lahko škodujejo koristnim žuželkam, ki spodbujajo zdrav ekosistem v vašem vrtu. Z ustrezno nego in pozornostjo bo vaše drevo kumkvata dobro uspevalo in leto za letom obrodilo okusne sadeže.

Šmarna hrušica ima okusne plodove in lepe cvetove
PREBERI ŠE
Šmarna hrušica ima okusne plodove in lepe cvetove

Drevo, ki tvori užitne plodove, podobne jagodam
PREBERI ŠE
Drevo, ki tvori užitne plodove, podobne jagodam

Triki in nasveti, kako vzgojiti mango
PREBERI ŠE
Triki in nasveti, kako vzgojiti mango

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

NOVICE
Rusija Doneck razsvetljuje s fosfornimi bombami
ŠPORT
Aktualni prvak Bagnaia slavil tudi na nedeljski ...
POP IN
'Kriči zame, Ljubljanaaa!!!'
TV ODDAJE
S pravilnimi odgovori o svojih mamah do čim več ...
VIZITA.SI
To morate vedeti, če ste pretežki
OKUSNO.JE
Vitaminski napitek za odpornost
ZADOVOLJNA.SI
Richard Gere ljubezen našel v zrelih letih in po ...
MOSKISVET.COM
Beckhamov sin pokazal tatu svoje lepe žene in ...
BIBALEZE.SI
Top ideja za prvomajske počitnice, ki vas bo ...
CEKIN.SI
Kako zaslužiti z NFT?
DOMINVRT.SI
8 trikov z aluminijasto folijo, ki vas bodo ...
CEKIN.SI
Nemški upokojenci v tem hrvaškem mestu našli novi ...