V tem je trik, zakaj nekateri na vrtu obešajo milo
VRT

V tem je trik, zakaj nekateri na vrtu obešajo milo

L.M.
05.11.2022, 5:00
0

Kos mila, ki leži sredi vrta ali pa celo visi na kakšnem drevesu, se lahko na prvo misel zdi popolnoma nerazumno dejanje. Morda bi kdo pomislil celo, da gre za precej nespametno početje, s katerim onesnažujemo naravo. Vendar pa boste po tej razlagi morda spremenili mnenje, saj obstaja dokaj preprost in razumen razlog, kako ali bolje rečeno zakaj se je to milo znašlo tam.

Strastni vrtičkar, ki v svoj vrt vloži vso ljubezen, energijo in čas, brez dvoma razume, kakšen je občutek, ko pridelke začnejo napadati škodljivci. Med te pa ne spadajo le majhni hroščki, črvi, gosenice in podobno. Bujne zelene rastline, kot so solata, brokoli, koruza, cvetača, fižol in tudi drevesa, pogosto dišijo srnam in jelenom. 

Močne vonjave jelenom in srnam ne dišijo.
Močne vonjave jelenom in srnam ne dišijo. / FOTO: Adobe Stock

Uporabite milo, ki srnam in jelenom ne škoduje, ampak jih le odganja

Eden najpreprostejših načinov, kako srnam preprečiti, da bi oglodale vaše drevo ali pa pojedle velike zelene liste blitve ali špinače, je milo. Sliši se nekoliko nenavadno, a zares deluje.

Ker imajo jeleni in srne občutljiv voh, jih predmeti, ki oddajajo močan vonj, pogosto odvrnejo. Kos mila obesite na drevo ali pa položite na rob gredice. Ker ne želite, da se ob morebitnem deževju milo spira neposredno v zemljo, ga obvezno postavite na košček lesa, v plastično posodico ali na vrtni količek. 

Milo je sicer tudi pogosta sestavina trgovinskih pripravkov za odganjanje škodljivcev, ne le jelenov in srn, ampak tudi drugih nezaželenih obiskovalcev vrta.  

Jeleni obožujejo zelene vrtnine.
Jeleni obožujejo zelene vrtnine. / FOTO: Adobe Stock

Ko boste torej naslednjič videli milo na vrtu nekoga drugega, boste takoj vedeli, da ima opravka z nezaželenimi gosti, in če imate težave z jeleni, ki vam pojedo vse rastline, boste ta trik morda želeli preizkusiti tudi vi. 

Ste prepričani, da so za škodo na vašem vrtu krivi jeleni?

Jelenovi zobje se nekoliko razlikujejo od zajčjih ali veveričjih. Medtem ko zajci in drugi glodavci pustijo čist ugriz skozi zelenjavo in veje, bo jelen pustil nazobčan videz ugriza, kar je posledica pomanjkanja zgornjih sekalcev.

Še en precej očiten znak je višina, na kateri je povzročena škoda. Če gledate poškodbe dreves, ki so približno meter in pol do dva metra nad tlemi, verjetno gledate poškodbe jelenov. Čeprav so rakuni in veverice odlični plezalci, je malo verjetno, da so si na tej višini privoščili malico prav oni. 

Srne in jeleni poleg vrtnin pogosto jejo tudi drevesno lubje.
Srne in jeleni poleg vrtnin pogosto jejo tudi drevesno lubje. / FOTO: Adobe Stock

Precej enostavno lahko prepoznamo tudi jelenove iztrebke, ki sporočajo, da je bil ta v bližini. Ti so videti kot majhni kupčki temno rjavih do črnih peletov. Če jih vidite okoli poškodovanih posevkov, bi to lahko pomenilo, da so za škodo krivi jeleni, saj pogosto hodijo na stranišče v bližini krmišč.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

NOVICE
DZ sprejel novelo zakona o dohodnini
ŠPORT
Kamerunci so se vrnili od mrtvih in izenačili: ...
POP IN
Meghan Markle naj bi v svoji podcast oddaji ...
TV ODDAJE
Arijanno obirali do kosti
VIZITA.SI
To naj bi bile lastnosti ljudi, ki imajo dobro ...
OKUSNO.JE
Bi radi pripravili kosilo z veliko zelenjave? Ti ...
ZADOVOLJNA.SI
Arijannina preteklost šokirala tudi gledalce
MOSKISVET.COM
Na takega partnerja se lahko vedno zanesete
BIBALEZE.SI
Tako prihod otroka spremeni življenje moškega
CEKIN.SI
4 nasveti, kako premagati občutek naveličanosti ...
DOMINVRT.SI
Trendi notranjega oblikovanja v letu 2023 ...
MOSKISVET.COM
Nujno je, da si vzamete čas zase