Zakaj zalivati paradižnik z mlekom?
VRT

Zakaj zalivati paradižnik z mlekom?

B.R.
20.07.2021, 5:45
0

V tem delu leta pogovori zelo pogosto nanesejo na paradižnik. Kajti rastlina je ravno pred tem, da bo začela barvati plod, a kaj hitro gre kaj narobe: črn plod, plesen na listih ... In takrat mnogi posežejo po mleku. Poglejte, za kaj vse se ga uporablja na vrtu.

1. Uporaba mleka kot razkužila

Po navedbah državne univerze v Michiganu se je "mleko izkazalo kot učinkovito alternativno razkužilo za vrtno orodje za preprečevanje ročnega prenosa virusov. Študije so namreč pokazale, da je uporaba mleka lahko učinkovita metoda sterilizacije orodij". Namreč, namakanje orodij po obrezovanju hibiskusa, okuženih z latentnim virusom Fort Pierce (HLFPV) v 20-odstotnem nemastnem mleku, je učinkovito preprečilo širjenje virusa, so zapisali v reviji Physical Review. Namesto da za razkuževanje vrtnih rezalnikov in škarij uporabite belila, jih potopite v mleko, da jih razkužite. Mleko celo preprečuje prenos številnih paradižnikovih bolezni, kot je virus tobačnega mozaika. 

Soda bikarbona je tudi na vrtu nadvse uporabna
PREBERI ŠE
Soda bikarbona je tudi na vrtu nadvse uporabna

 

2. Kot fungicid

Mleko se lahko uspešno uporablja za boj proti glivičnim boleznim, kot so plesni, gniloba in pepelasta plesen. Razprševanje razredčene mešanice na površino rastlinskih listov zmanjša njihovo dovzetnost za okužbo z glivicami. Mleko je tudi močan dodatek za izboljšanje adsorpcije pesticidov in preprečevanje njihovega odtekanja zaradi močnega vetra in dežja. 

Uporablja se polnomastno mleko, če je le mogoče nepasterizirano mleko, zmeša pa se ga z vodo v razmerju 1:1. Če je domače mleko, potem se meša v razmerju mleko - voda 3:7, uporabna pa je tudi sirotka. 

Kaj je 'napadlo' vaš paradižnik?
PREBERI ŠE
Kaj je 'napadlo' vaš paradižnik?

 

3. Domače zdravilo za črne pike na vrtnicah

Rožni grmi so dovzetni za črne pike, ki jih povzroča gliva Diplocarpon rosae, ki povzroča črno listno pegavost vrtnic. Gliva ima rada tople, vlažne in mokre pogoje, eden od načinov za reševanje te težave pa je brizganje razredčenega kravjega mleka na prizadeta območja. Razlog, zakaj je mleko tako učinkovito, je, da vsebuje laktoferin, močan baktericid in fungicid.

Profesor hortikulture in avtor Jeff Gillman, ki je opravil obsežno raziskavo, priporoča, da vrtnice enkrat tedensko škropite z enim delom mleka in dvema deloma vode, dokler težava ne bo odpravljena.

4. Izboljša zdravje tal

Ta starodavna praksa uporabe mleka za izboljšanje zdravja tal se je znova pojavila po nekaj pozitivnih poročilih, ki so se pojavila na spletu. Glede na raziskave, ki sta jih izvedla Bridgett Jamison Hilshey in Sid Bosworth z univerze v Vermontu, so pašniki, ki so bili izpostavljeni mlečnim pršilom, dosegli zdravo rast in so bili brez bolezni tudi v prisotnosti sezonskih patogenov in uničujočih talnih žuželk. Poleg tega je uporaba mleka izboljšala sposobnost tal, da absorbirajo zrak in vodo.

Kaj vam grize paradižnik?
PREBERI ŠE
Kaj vam grize paradižnik?

5. Mleko kot gnojilo

Ker je mleko dober vir kalcija, ga lahko občasno hranite za rastline. To mlečno gnojilo se lahko uporablja za rastline, kot so paradižnik, paprika in buče, ki trpijo zaradi gnilobe. Uporabite ga razredčenega (50 % mleka in 50 % vode), da zalivate rastline okoli tal, ali pa uporabite to raztopino kot listno pršilo. 

6. Kot zdravilo proti gnilobi sadeža

Gnil sadež je posledica pomanjkanja transporta kalcija v rastlino iz tal. To je lahko posledica številnih dejavnikov, kot sta pomanjkanje konstantne vlage in suha tla. Zato uporabljate mleko (mešanica 1:1) že v času cvetenja.

7. Nadzirajte žuželke, kot so listne uši

Z mlekom lahko zatiramo listne uši. Raziskave, ki jih je izvedla univerza Punjab v Indiji, kažejo, da je uporaba kravjega mleka učinkovita proti ušem, resarjem in pršicam. Glede na objavljeno objavo je mleko v višji koncentraciji (celotno ali redčeno na 50 %) škodovalo ušem. Tudi izredna profesorica Linda Chalker-Scott, urbana vrtnarka z univerze v Washingtonu, v svojem članku piše, da so "listi, prevlečeni z mlečnim pršilom, lahko manj občutljivi na napad listnih uši".

Odličen trik, da rože ne bodo ovenele, medtem ko boste na dopustu!
PREBERI ŠE
Odličen trik, da rože ne bodo ovenele, medtem ko boste na dopustu!

Vir: Balcony Garden Web

NOVICE
Na Štajerskem odkrivalo strehe in ruvalo drevesa, ...
ŠPORT
Cesar Naruhito uradno odprl OI, Tokić in ...
POP IN
Slavni naoljeni športnik se je vrnil na ...
TV ODDAJE
Simon Cowell poziva vse Slovence, naj se ...
VIZITA.SI
Stanje, ki lahko močno škoduje našemu zdravju
OKUSNO.JE
Top poletna jed, primerna za kosilo ali večerjo
ZADOVOLJNA.SI
Tako je videti 20-letni sin Celine Dion
MOSKISVET.COM
Lepotička z OnlyFans, Jinny Ribič: ''Morda koga ...
BIBALEZE.SI
To žensko ime je že 20 let med najbolj ...
CEKIN.SI
Živel z mamo in bil v globokih dolgovih
DOMINVRT.SI
Z dekletom si želi odjezditi v sončni zahod
ZADOVOLJNA.SI
Finalne izločitve v Ljubezni na vasi: 'To so ...