So mravlje koristne ali škodljive za vaš vrt?
VRT

So mravlje koristne ali škodljive za vaš vrt?

L.M.
02.03.2023, 5:00
1

Mravlje so med najuspešnejšimi žuželkami, saj po številu presegajo vse druge živalske vrste. So tudi ene najstarejših, ker so prisotne že od časa dinozavrov in naseljujejo vsak kotiček zemlje. Morda se sprašujete, kakšen vpliv imajo na vaš vrt in ali so nemara celo škodljive in bi jih morali pregnati.

Torej, ali so mravlje na vrtu dobra ali slaba stvar? Odgovor je odvisen. Na splošno so mravlje dobre za zdravje tal in rastlin. Toda nekatere vrste, ali če se preveč razmnožijo, lahko povzročijo škodo.

Prisotnost mravelj na vašem vrtu je nujna za dobro uspevanje vaših vrtnin.  

Mravlje niso nujno škodljive za vrt, saj izboljšujejo strukturo tal in pomagajo rastlinam pri boljši rasti. Vrtne mravlje prav tako pomagajo zmanjšati populacije nekaterih vrtnih škodljivcev, ki lahko poškodujejo pridelke.  

Mravlje igrajo pomembno vlogo v zdravem vrtnem ekosistemu in so dobre za vrtove, saj kopljejo tunele v tleh in tako pomagajo pri prezračevanju tal in omogočajo vlagi in kisiku, da prideta do korenin rastlin.

So mravlje koristne ali škodljive za vaš vrt?
So mravlje koristne ali škodljive za vaš vrt? / FOTO: Adobe Stock

Pospešujejo tudi razgradnjo razpadajočih rastlinskih snovi in na tak način posredno vračajo zemlji hranila.

Kljub svoji koristnosti na vrtu so mravlje dobile slab sloves. Nekateri vrtnarji gledajo na mravlje kot na neželene obiskovalce vrta, še posebej na agresivne ognjene mravlje, ki lahko pičijo in povzročijo srbečico.

Mravlje na vrtu so pokazatelj prisotnosti listnih uši.

Prisotnost mravelj sama po sebi ponavadi ni škodljiva, vendar pa je lahko pokazatelj, da so vašo rastlino napadle listne uši, ki uničujejo rastline. Mravlje se namreč hranijo z mano – sladkim sokom, ki ga proizvajajo uši. Osovraženost mravelj pa je poleg tega verjetno tudi posledica dejstva, da mravljišče kvari videz lepe zelene trate ali urejenega in zdravega vrta.  

4 neverjetni načini uporabe cimeta na vrtu
PREBERI ŠE
4 neverjetni načini uporabe cimeta na vrtu

Na kakšen način mravlje pomagajo pri zatiranju vrtnih škodljivcev?

Ker se hranijo z ličinkami, ki lahko uničijo rastline, je večina vrst mravelj koristnih žuželk, ki nadzorujejo populacije pogostih škodljivcev. Uničevanje jajčec gosenic, moljev in hroščev znatno zmanjša število odraslih škodljivcev, kar pomeni manjšo možnost za uničenje pridelka, kot če bi škodljivcem omogočili življenje.

Študija iz leta 2016 o učinku uporabe mravelj za biokontrolo škodljivcev je pokazala, da so mravlje nadvse učinkoviti plenilci. Znanstveniki so opazili, da se je na območjih z večjim številom mravelj zmanjšala populacija običajnih škodljivcev. To torej pomeni, da lahko mravlje dokaj uspešno nadomestijo pesticide, ki bi jih sicer morali uporabiti za odganjanje škodljivcev.  

Mravlje so ključnega pomena za uravnotežen ekosistem.

Navadne vrtne mravlje koristijo vrtni zemlji in jo naredijo bolj rodovitno. Te drobne živalice so marljiva, družabna bitja, ki v iskanju hrane rade brskajo po tleh. Pri tem razkrojijo zemljo in omogočijo kisiku, hranilom in vlagi, da pridejo do korenin rastlin in zelenjave. Poleg tega mravlje pomagajo tudi pri raznašanju semen.

Še ena izmed študij je pokazala, da mravlje delujejo tudi kot vir hrane za večje koristne živali, s čimer še povečajo biotsko raznovrstnost v tleh.

Mravlje so izjemno koristne žuželke, ki krepijo zdravje tal.

Večina mravelj je za vrt koristnih.
Večina mravelj je za vrt koristnih. / FOTO: Adobe Stock

Mravlje pozitivno vplivajo na zdravje tal, saj jih pomagajo prezračevati. Zdrava tla vsebujejo veliko kisika, hranil in vlage, ki jih iz nje črpajo rastline. Koristnost teh žuželk se torej znova pokaže z zdravimi, rodovitnimi tlemi. Ko se mravlje sprehajajo skozi rove pod zemljo, omogočijo boljše kroženja zraka, hitrejšo razgradnjo organskih snovi in ugodnejšo raven pH.

V določenih primerih mravlje štejemo med škodljivce.

Mravlje na vrtu nudijo več prednosti kot slabosti. Problem pa lahko nastane takrat, ko se njihovo število preveč poveča in lahko vplivajo na kakovost pridelkov.  

Toda na splošno so mravlje koristne in ni nobene potrebe, da jih uničimo. V nasprotju s tem, kar nekateri pravijo, mravlje, vsaj večina, ne grizejo listov rastlin in se ne hranijo s koreninami rastlin. Res pa je, da nekaterim vrstam dišijo vaši pridelki in teh bi se morda znale lotiti.  

Kaj lahko storimo, če vrt napade majski hrošč?
PREBERI ŠE
Kaj lahko storimo, če vrt napade majski hrošč?

Nekatere vrste mravelj povzročajo materialno škodo.

Tesarske mravlje lahko poškodujejo rešetke, lesene obrobe, lope in celo strukturo vaše hiše. Velike kolonije mravelj torej ne ogrožajo le pridelka, ampak tudi strukturne dele vrta in hiše. Tesarske mravlje so torej ene izmed tistih, ki jih ne želite na svojem vrtu.  

Ognjene mravlje, ki so dobile ime po pekočem občutku, ki ga pustijo njihovi ugrizi na koži, prav tako štejemo med škodljivce, saj se prehranjujejo s sadikami in mladimi rastlinami.  

Če torej opazite ti dve vrsti, ukrepajte. V nasprotnem primeru pa ni prav nobene potrebe po preganjanju mravelj.  

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

NOVICE
Rusija Doneck razsvetljuje s fosfornimi bombami
ŠPORT
Aktualni prvak Bagnaia slavil tudi na nedeljski ...
POP IN
S pravilnimi odgovori o svojih mamah do čim več ...
TV ODDAJE
S pravilnimi odgovori o svojih mamah do čim več ...
VIZITA.SI
To morate vedeti, če ste pretežki
OKUSNO.JE
Vitaminski napitek za odpornost
ZADOVOLJNA.SI
Richard Gere ljubezen našel v zrelih letih in po ...
MOSKISVET.COM
Beckhamov sin pokazal tatu svoje lepe žene in ...
BIBALEZE.SI
Top ideja za prvomajske počitnice, ki vas bo ...
CEKIN.SI
Kako zaslužiti z NFT?
DOMINVRT.SI
8 trikov z aluminijasto folijo, ki vas bodo ...
CEKIN.SI
Nemški upokojenci v tem hrvaškem mestu našli novi ...