Opravilo, ki je nujno za bogat pridelek kumar

VRT

Opravilo, ki je nujno za bogat pridelek kumar

L.M.
02.07.2024, 5:00
0

Le katera vrtnina bolje opiše poletje kot osvežilne in sočne kumare? Ta zelenjava, polna vitaminov in mineralov, ki poleg tega vsebuje tudi veliko količino vode, načeloma ni zahtevna za vzgojo, vseeno pa potrebuje določeno nego. Tisto, kar mnogi pozabljajo, je sprotno obrezovanje – preberite, zakaj je to nujno.

Odstranjevanje delov, ki rastlini ne služijo, lahko ustvari bistveno razliko med slabo letino in bogatim pridelkom.  

Eden od glavnih razlogov, zakaj sploh obrezujemo kumare, je ta, da s tem olajšamo vzpenjanje rastline po mreži.
Eden od glavnih razlogov, zakaj sploh obrezujemo kumare, je ta, da s tem olajšamo vzpenjanje rastline po mreži. / FOTO: Adobe Stock

Najprej poglejmo, kako kumare sploh rastejo

Vsaka rastlina kumare ima eno glavno steblo po njegovi dolžini pa so razporejeni vozli. Iz vsakega vozla zraste en list, plod, vitica in novo steblo. To se imenuje točka rasti ali poganjek. V določenih primerih moramo odrezati cvet ali list, včasih pa tudi plod. 

Zakaj sploh obrezati kumare?

Eden od glavnih razlogov, zakaj sploh obrezujemo kumare, je ta, da s tem olajšamo vzpenjanje rastline po mreži ali rešetki, saj jo razbremenimo prevelike teže. Vendar pa obstajajo še drugi razlogi.

Bolj obvladljive rastline 

Obrezovanje rastline kumare preprečuje njihovo agresivno širjenje in olajša vzdrževanje rastlin. Z obrezovanjem je vrt videti urejen in omogoča uspevanje tudi sosednjim rastlinam. 

Manj možnosti za razvoj bolezni

Odstranjevanje odvečnih listov kumar izboljša pretok zraka in zmanjša tveganje za bolezni, kot je pepelasta plesen.

Zgodnejše zorenje

Obrezovanje kumaric usmeri energijo rastline k plodovom namesto k rasti listja, kar lahko povzroči zgodnejšo žetev. Odstranjevanje listov je še posebej koristno proti koncu sezone. 

Bogatejši pridelek

Tako kot obrezovanje pomaga kumaram prej dozoreti, lahko z odstranjevanjem neuporabnih delov rastline povečate tudi velikost plodov kumar. Če potrgate nekaj listov rastline in odvečne kumare, preusmerite energijo rastline proti preostalim kumaram.

Lažje obiranje

Zaradi goste rasti lahko včasih spregledamo kumare, dokler ne postanejo svetlo rumene barve in so prezrele. Če obrežete nekaj listov rastline, je veliko lažje videti kumare in jih pobrati na vrhuncu svežine.

Večja produktivnost rastline

Obrezovanje kumar pomaga tudi vašim rastlinam, da bolj rodijo, saj lahko svojo energijo usmerijo v razvoj plodov.

Kdaj je pravi čas za obrezovanje kumar?

Obrezovanje kumar ni enkratna dejavnost. Namesto tega rastline redno obrezujte skozi celotno rastno dobo. Kako pogosto bi morali to početi, je odvisno od hitrosti rasti. 

Če potrgate nekaj listov rastline in odvečne kumare, preusmerite energijo rastline proti preostalim kumaram.
Če potrgate nekaj listov rastline in odvečne kumare, preusmerite energijo rastline proti preostalim kumaram. / FOTO: Profimedia

Ne obrezujte prezgodaj

Čeprav bi vas morda zamikalo, da bi takoj začeli obrezovati svoje rastline kumaric, zadržite to misel. Prezgodaj obrezovanje kumar omeji velikost trte in zmanjša pridelavo plodov. Namesto tega počakajte z obrezovanjem, dokler rastline niso stare približno tri do pet tednov in merijo vsaj pol metra. 

Poiščite glavno steblo rastline

Ko ste pripravljeni na obrezovanje rastlin, skrbno preglejte rastlino. Opazili boste, da je rastlina sestavljena iz enega glavnega stebla in več razvejanih stebel ali grozdov listov, ki segajo stran od glavne trte. Ne obrežite glavnega stebla vinske trte kumar, saj lahko to ustavi rast rastline.

Odstranite spodnja stranska stebla in liste

Odrežite najnižjih štiri do šest stranskih stebel okoli dna trte kumare. Ta stranska stebla črpajo energijo stran od glavnega stebla rastline. Odstranitev najnižjih stebel pomaga trti kumare ohraniti navpično rast. Odstranite tudi vse poškodovane ali obolele liste.

Prav tako je dobro, da odrežete vse liste, ki se dotikajo tal, saj obstaja večja verjetnost, da bodo zaradi slabega pretoka zraka in dežja povzročitelji bolezni. 

Obrezovanje rastline kumare preprečuje njihovo agresivno širjenje in olajša vzdrževanje rastlin.
Obrezovanje rastline kumare preprečuje njihovo agresivno širjenje in olajša vzdrževanje rastlin. / FOTO: Adobe Stock

To je najbolj 'elitna' sorta paradižnika
PREBERI ŠE
To je najbolj 'elitna' sorta paradižnika

Kumar ne sadite poleg teh rastlih
PREBERI ŠE
Kumar ne sadite poleg teh rastlih

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke