Na Slovenski sortni listi se na seznamu med domačimi sortami krompirja (KIS Blegoš, KIS Kokra, KIS Krka, KIS Mangart, KIS Slavnik, KIS Sora, KIS Tamar, KIS Vipava) že skoraj štirideset let drži stara sorta Kresnik. Njegovo hitro nastavljanje in dozorevanje gomoljev je idealno za pridelavo zelo zgodnjega krompirja na vrtovihin njivah. Kupci, željni mladega krompirja, se vsako leto znova veselimo stojnic, obloženih z majhnimi rogljastimi gomolji za pripravo pečenega in kuhanega krompirja za solate.

Za sajenje so potrebni zdravi gomolji, čim boljše jedilne kakovosti
Krompirjev gomolj je odebeljen končni del podzemnega stebla. Semenski gomolji so namenjeni za sajenje, tržna pridelava pri nas in v svetu pa je usmerjena predvsem v prehrano ljudi, manj za krmo in industrijsko predelavo v škrob. Semenske gomolje kupujejo kmetje in vrtičkarji v semenarnah in kmetijskih zadrugah, vse pogosteje pa so tudi v ponudbi trgovskih centrov.
Med kupci se je razširilo ime kifeljčar
Sorta Kresnik oblikuje majhen grm s številnimi tankimi in kratkimi nadzemnimi stebli, ki rastejo razmeroma hitro; listi na njem so srednje veliki in svetlo zeleni, cveti pa zelo redko. Značilnost podzemnih delov stebel rastline sorte Kresnik so številni majhni gomolji izrazito podolgovati in rogljičasto zaviti, različnih velikosti, zato ni presenetljivo, da se ga je prijelo ime kifeljčar, ki je ob imenu Kresnik sčasoma postalo njegov sinonim.
Pri spravilu gomoljev prevladuje ročni izkop
Zaradi podolgovate oblike gomoljev in občutljivosti za mehanske poškodbe se pri spravilu gomoljev sorte Kresnik priporoča ročni izkop. Vrtičkarji spodkopavajo prve gomolje mladega Kresnika že sredi maja. Za popolnoma zrele gomolje je najbolje počakati, da rastline ovenijo, porumenijo in se posušijo, to je 2 do 3 mesece po sajenju.
Pod svetlo rjavo kožico ima belo meso
Srednje velika vsebnost suhe snovi v gomoljih uvršča sorto Kresnik med sorte za večnamensko uporabo: pečenje in kuhanje. Številni Slovenci, ljubitelji belih sort krompirja, smo navdušeni tudi nad belim mesom in svetlo rjavo kožico.
Kakovost ni zastonj
Gomolji sorte Kresnik so v ponudbi na tržnicah in občasno v trgovskih centrih med najdražjimi. Kmetje, ki ga pridelajo več, ga tržijo po višji ceni vse do poznega poletja. S starostjo gomoljev se na koži pojavljajo nekroze, zato ni primeren za daljše shranjevanje; pri nižji temperaturi pa se zlasti na rogljih gomolja spremeni okus zaradi prehajanja škroba v sladkor.

Ni vsaka sorta s podolgovatimi gomolji naš kifeljčar
Po zgodnosti, podolgovatih gomoljih in jedilni kakovosti je Kresniku podobna francoska sorta krompirja Celtiane, a ima bolj ravne gomolje in rumeno meso.
Agrotehnični ukrepi, ki prispevajo k zgodnosti in zdravemu pridelku gomoljev
Krompir sorte Kresnik lahko pridobi na zgodnosti s sajenjem na toplo rastišče, pod prekrivko in v rastlinjak. Tudi nakaljevanje gomoljev omogoči hitrejši vznik, za uspešno ročno in strojno sajenje pa so pomembni čvrsti svetlobni kaliči.
Čeprav je krompir sorte Kresnik srednje toleranten na krompirjevo plesen na listih in gomoljih (Phytophthora infestans), navadno krastavost (Streptomyces scabies), ki povzroča plitve, hrapave poškodbe na koži gomoljev, in na virus Yntn, so za večji in bolj zdrav pridelek najpomembnejši preventivni ukrepi. Zlasti ekološka pridelava temelji na vrstenju v kolobarju vsaj na štiri leta, skrbni obdelavi tal, sajenju zdravih semenskih gomoljev, okopavanju in osipavanju rastlin proti plevelu, gnojenju s preperelim hlevskim gnojem ali rastlinskim kompostom, škropljenju proti povzročiteljem bolezni in škodljivcev bodisi z zeliščnimi izvlečki ali drugimi dovoljenimi sredstvi za krepitev rastlin. Pomembno je, da gomolje pobiramo v suhem vremenu in jih pred shranjevanjem na zraku dobro posušimo. Na svetlobi so gomolji lahko le krajši čas, da ne pozelenijo (tvori se strupen solanin). Gomolje zložimo v lesene zaboje ali papirnate vrečke, ki omogočajo kroženje zraka.
Komentarji (0)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV