Dominvrt.si
Pobiranje vrtnin

Če teh plodov ne poberete zdaj, bo lahko kmalu prepozno

L.M.
17. 10. 2025 12.08
0

Nobenega dvoma ni več, da je jesen tudi uradno tu. Toda čeprav smo nekatere poletne vrtnine že zdavnaj pobrali z vrta, to ne pomeni, da bomo zdaj ostali praznih rok. V oktobru je še vedno na voljo veliko domačih jesenskih pridelkov.

Ti pridelki, ki jih z vrta pobiramo oktobra, bi morali biti na vrhu vašega jesenskega seznama iz dveh razlogov. Prvi je, da jih nikakor ne želimo pustiti na vrtu predolgo – hitro bi namreč postali prezreli in bi zgnili. Drugi razlog pa je ta, da so tako okusni, da ni nobenega razloga, da v njih ne bi uživali čim prej.

Res je sicer, da lahko prezgodnje pobiranje vpliva tudi na okus teh pridelkov, vendar pa je oktober idealen čas za številne korenovke, listnato zelenjavo in celo nekatere vrste sadja.

Ohrovt

Ohrovt je hitro rastoča zelenjava, ki jo lahko posadite pozno poleti in poberete v oktobru. Ne glede na to, ali gre za toskanski, brstični ali morda kodrolistni ohrovt, gre za izjemno hranljiv pridelek, ki ga lahko pobiramo že v oktobru. Je nekoliko podcenjeno živilo, ki bo potem, ko ga boste pobrali, lahko še vedno rasel naprej.

Način obiranja ohrovta je praktično enak ne glede na to, katero sorto izberete.

Zimska zelenjadnica, ki jo lahko pobiramo tudi, ko zapade sneg
Preberi še
Zimska zelenjadnica, ki jo lahko pobiramo tudi, ko zapade sneg
Toskanski ohrovt
Toskanski ohrovt FOTO: Shutterstock

Jesenske buče

Oranžne, zelene, bele in druge jesenske buče najrazličnejših velikosti in oblik so podoba, ki nam v misli prikliče jesenski zelenjavni vrt, oktober pa je najboljši mesec za pobiranje le-teh.

Jesenske buče so pripravljene za pobiranje takrat, ko imajo trdo, čvrsto lupino, njihovo steblo pa mora biti rjavo in suho. Drug ključni pokazatelj je, da vitica postane rjava in ko odmre, to kaže, da je plod zrel.

Buča, ki jo obožujejo na Japonskem
Preberi še
Buča, ki jo obožujejo na Japonskem
Buče
Buče FOTO: Shutterstock

Solata

Obstaja veliko vrst solate, ki jih lahko pobiramo oktobra, če smo jih posejali poleti. Pravzaprav lahko solato gojimo skozi vse leto, saj jo lahko z zaporednim sajenjem različnih vrst pobiramo v vsaki sezoni.

Med solate, ki jih pobiramo oktobra, štejemo denimo mehkolistno glavnato solato Nansen, domačo zimsko rjavko pa tudi krhkolistne sorte, vključno s pariško in posavko ter nadvse priljubljeno endivijo. Te solate lahko prezimijo na prostem v fazi rozete in glave solate pobiramo spomladi, lahko pa tudi jeseni.

Te zelenjave nikoli ne sadite poleg solate
Preberi še
Te zelenjave nikoli ne sadite poleg solate
Solata
Solata FOTO: Adobe Stock

Pastinak

Če smo letos na svoj vrt posadili pastinak, je oktobra čas, da z vrta poberemo tudi tega. Ta korenovka navadno potrebuje okoli štiri mesece, da dozori. Prvi pastinak iz spomladanske setve je pripravljen za žetev jeseni, v hladnejših podnebjih pa bo ta še toliko bolj sladek, ko se ga bo dotaknila prva zmrzal.

Temperature pod lediščem namreč pomagajo pretvoriti škrob v koreninah v sladkor, kar daje pridelku slajši okus. Ko temperature padejo in listje odmre, je torej čas za pobiranje.

Pastinak
Pastinak FOTO: Shutterstock

Kutina

Ena izmed vrst jesenskega sadja so tudi kutine. To rumeno sadje, ki nekoliko spominja na jabolka in hruške, jeseni ustvari sočne in izjemno hranljive sadeže.

Zrelost kutine je mogoče določiti že samo po vonju. Dozorel sadež je zelo aromatičen in se zlahka odtrga z drevesa.

Poberete jih lahko že pred prvo zmrzaljo, prav nič pa jim ne bo škodovalo, če jih na drevesu pustite še kakšen teden dlje.

Kutina
Kutina FOTO: Thinkstock

Hruške

Še eno sadno drevo, ki je pripravljeno za obiranje v oktobru, je hruška. Pobiramo jih takrat, ko je njihovo meso na otip čvrsto, sadež pa se zlahka odtrga z drevesa. Ker se razmeroma dobro skladiščijo, jih lahko poberemo in shranimo v hladen prostor ter v njih uživamo tudi pozimi.

Jesensko sadje, ki je nekakšna mešanica jabolka in hruške
Preberi še
Jesensko sadje, ki je nekakšna mešanica jabolka in hruške
Hruška
Hruška FOTO: Adobe Stock

Paradižnik

Oktobra imamo še zadnjo priložnost, da z vrta poberemo kakšen paradižnik, ki do zdaj ni uspel dozoreti. Če jih pustimo, jih bo zmrzal poškodovala, zaradi česar bodo postali kašasti in brez okusa.

Rdeči paradižniki bi se morali z lahkoto odtrgati s stebla, medtem ko je zelene priporočljivo odrezati in pustiti, da dozorijo v notranjem prostoru – najbolj s pomočjo papirnate vrečke.

Tako prepoznamo najbolj sveže in sočne paradižnike
Preberi še
Tako prepoznamo najbolj sveže in sočne paradižnike
San Marzano paradižnik
San Marzano paradižnik FOTO: Shutterstock

Povzeto po: homesandgardens.com

Komentarji (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2024, Dominvrt.si, Vse pravice pridržane Verzija: 1311