Učinkovito zalivanje vrta v času suše
VRT

Učinkovito zalivanje vrta v času suše

L.M.
05.08.2022, 5:00
0

Da bi vaše vrtnarjenje obrodilo sadove, je ključno, da rastlinam zagotovimo dovolj vode. Še posebno v teh dneh, ko je poletje na vrhuncu in zemljo pesti huda suša. Ampak kako to storiti čim bolj učinkovito in ob tem ostati čim bolj ekološko in trajnostno ozaveščeni ter ohranjati tako dragoceni vir življenja, kot je voda?

Zalivanje vrta
Zalivanje vrta / FOTO: Adobe Stock

Brez osnovnega pripomočka, kot je zalivalka, ne bo šlo. Delo vam lahko precej olajša cev za zalivanje ali pa si morda omislite naprednejši namakalni sistem. Ne glede na to, kateri način boste izbrali, pa vam predlagamo, da za čim boljši izkoristek vode pri zalivanju upoštevate nekaj nasvetov. 

Kdaj je najprimernejši čas za zalivanje?

Rastline vedno zalivajte v večernem času ali zelo zgodaj zjutraj, namesto čez dan, ko bi večina vode izhlapela, preden bi prišla do korenin rastline.

Zalivajte vedno zemljo pri dnu rastline, izogibajte pa se močenja listov ali drugih delov rastline, saj boste s tem poleg tega, da gre za popolnoma neučinkovito prakso, bolj škodovali rastlini, kot pa ji pomagali do lepše rasti. Usmerjanje vode točno tja, kjer jo rastlina potrebuje, je tudi precej bolj ekološko.

Zalivanje vrta
Zalivanje vrta / FOTO: Adobe Stock

Ročna zalivalka ali namakalni sistem?

Eden izmed načinov za čim bolj usmerjeno zalivanje in s tem kar najboljši izkoristek vode je mikrokapljični namakalni sistem, ki vodo dovaja neposredno tja, kjer jo rastline lahko uporabljajo. Seveda pa je tak avtomatski sistem zalivanja primeren predvsem za večje nasade, njive in vrtove, za manjše vrtičke pa bo še vedno precej uporabna ročna zalivalka ali vrtna cev. Nanjo pa lahko namestite brizgalno pištolo, ki vas finančno ne bo preveč obremenila, lahko pa vas razbremeni napornega fizičnega dela. Izberite takšno, ki ne pušča ali kaplja in s tem ne troši vode po nepotrebnem. 

V vročem vremenu vsako rastlino dobro namočite v nekajdnevnih intervalih, namesto da bi jo vsak dan hitro poškropili.

Zalivajte z deževnico in stem prihranite pitno vodo

Za namakanje rastlin namesto pitne vode zbirajte in uporabite deževnico. Več padavin kot boste ujeli, več pitne vode boste prihranili, poleg tega pa je deževnica toplejša in bo povzročila manjši šok za korenine rastlin kot voda iz vodovoda. 

Zalivanje vrta
Zalivanje vrta / FOTO: Adobe Stock

NOVICE
Kriza cen, ne hrane: špekulanti in 'veliki ...
ŠPORT
Je zdaj vendarle dokončno? Fury potrdil, da je ...
POP IN
Oboževalci začudeni: Jennifer Aniston je stara ...
TV ODDAJE
Nova Kmetija: brez stranišča in tekoče vode
VIZITA.SI
10 znakov, s katerimi vam telo sporoča, da nekaj ...
OKUSNO.JE
Hitro in brez pečenja: sladka čokoladna lazanja
ZADOVOLJNA.SI
Današnja super polna luna je ena najzahtevnejših ...
MOSKISVET.COM
7 srhljivih zvokov, ki ji nihče ne zna pojasniti
BIBALEZE.SI
Telovadba v nosečnosti: kaj je prava mera?
CEKIN.SI
Najcenejše in najdražje stanovanje v Ljubljani
DOMINVRT.SI
Ali veste, kaj so čajote?
BIBALEZE.SI
Nezdrave oblike navezav med hčerko in materjo