Svež, sočen in blag okus kumar je v poletnem času nenadomestljiv. Na žalost pa ga včasih pokvari neprijeten grenak priokus. Je to posledica nepravilnega skladiščenja kumar ali načina gojenja? V nadaljevanju pojasnjujemo, zakaj v resnici kumare postanejo grenke, in kako to preprečiti.
Kaj naredi kumare grenke?
Za grenak okus v svežih kumaricah je odgovorna posebna spojina, imenovana kukurbitacin. Kukurbitacin je običajno bolj koncentriran v lupini in proti peclju ploda, njegova funkcija pa je obramba rastline pred insekti in različnimi rastlinojedci.
Razlog, zakaj je kukurbitacina več, pa je najpogosteje premalo vode, ki jo prejme rastlina v času rasti. Poleg pomanjkanja ustreznega namakanja, je lahko krivec tudi hladno vreme.
Čeprav se nekatere sorte kumar že v osnovi gojijo zaradi nekoliko bolj grenkega okusa, večina sodobnih sort, ki jih gojimo doma, ne bi smele imeti tega priokusa, če so pravilno gojene.

Kako ugotoviti, ali je kumara grenka?
Žal ne obstaja noben način, da bi na pogled ugotovili, ali je kumara grenka. Kumare nepravilnih oblik so sicer pogosteje nekoliko bolj grenke kot kumare pravilnih oblik. Več grenkobe bi lahko napovedali tudi v plodovih z debelejšo lupino. Kljub temu pa zunanji pokazatelji niso vedno najbolj zanesljivi in je kumaro preprosto potrebno odtrgati in okusiti.
Načini za zmanjšanje grenkobe kumar
Ker se kukurbitacin običajno koncentrira na koncu stebla in tik pod kožo, se priporoča, da jo olupite ter odrežete na vsakem koncu. To je preprost način za odstranitev grenkobe, čeprav je težko vnaprej napovedati kolikšen del je potrebno odstraniti.
Kako preprečiti grenke kumare v času rasti na vrtu
Prvo korak, da se izognete grenkim kumaram, je gojenje primernih sort. Nadaljna – in prav tako pomembna pa, da svoje kumare redno zalivate. Ker lahko pomanjkljivo zalivanje poveča grenkobo, je dobro, da rastline kumar zalivate vsaj dvakrat na teden ali pogosteje, v zelo suhem in vročem vremenu pa še pogosteje.
Kumare posadite na mesto, kjer imajo dovolj sonca in prostora, da lahko absorbirajo vse potrebne vire, ne da bi se zanje borile.
Poskrbite tudi, da so tla bogata z organskimi snovmi, saj lahko tla, ki jim primanjkuje hranil, prav tako povzročijo grenkobo kumar. Da bi to dosegli, pri sajenju v zemljo dodajte kompost ali drugo organsko snov in jih redno, približno vsak mesec ali dva, hranite z uravnoteženim gnojilom.

Ali so grenke kuamre varne za uživanje?
Da, grenke kumare so še vedno užitne. Čeprav so kukurbitacini v določenih primerih lahko strupeni, pa je malo verjetno, da bi lahko zaužili toliko te snovi, da bi ta povzročila blage simptome zastupitve.
Resnici na ljubo pa okus grenkih kumar ni najbolj prijeten. Če je kumara zmerno grenka, jo še vedno lahko uporabite, močno grenke kumare pa zaradi njihovega neprijetnega okusa raje zavrzite.
Da izboljšate okus, kumaro olupite. Odrežite prvih nekaj centimetrov od peclja in jo poiskusite. Če je še vedno grenka, odrežite dodatnih nekaj centimetrov.

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV