dominvrt
Najpogostejši razlogi, da vam zelišča ne uspevajo
ROŽE IN VRT

Najpogostejši razlogi, da vam zelišča ne uspevajo

11.10.2019, 7:50
0

Veliko ljudi ob prvem neuspehu pri rastlinah reče, da te preprosto niso za njih. Verjamejo, da imajo tako imenovano nesrečno roko. Ko je govora o zeliščih, pa še posebej, saj zanje mnogi radi verjamemo, da so zelo enostavne za vzgojo. Poglejmo si, zakaj ni tako in kateri dejavniki so tisti, ki pripomorejo, da zelišča ne uspevajo tako, kot bi lahko.

Zelišča
Zelišča/ FOTO: Profimedia

V nasprotju z rastlinami, kjer imamo skupino tistih, ki so zelo enostavne za vzgojo, in skupino tistih, ki uspevajo le najbolj izkušenim, zelišča veljajo za rastlinje, ki je enostavno za vzgojo. Kljub temu pa tudi pri zeliščih velikokrat naletimo na ovire in neuspehe. Največkrat predvidevamo, da vsa zelišča potrebujejo obilico sončne svetlobe za rast in uspevanje, a ni tako. Poglejmo si nekaj najpogostejših napak, ki jih delamo pri vzgoji zelišč.

Drenaža

Sajenje zelišč v majhne lončke in kontejnerje ima ne le estetsko vrednost, temveč je dobro tudi z vidika rasti. Večina zelišč namreč uspeva v dobro odcejeni prsti, pri tem pa vendarle pozabljamo na eno ključno stvar. Dobro je, da ne glede na vrsto zelišča pri sajenju dodamo plast drenaže, ki bo pospeševala rast, hkrati pa redno dodajala vodo. Izogibajte se tudi sajenju zelišč v kontejnerjih, ki nimajo lukenj na spodnji strani.

Sonce

Sonce je, tako pri rastlinah kot pri zeliščih, pomemben dejavnik, ko je govora o uspevanju. Vsa zelišča pa niso enaka v tem, koliko sonca in dnevne svetlobe dejansko potrebujejo. Nekatere potrebujejo le jutranjo sončno svetlobo, ko je ta še mehkejša, druge pa potrebujejo ves dan direktnega izpostavljanja soncu. Vsekakor je z estetskega vidika dobro, da postavljamo vsa zelišča na en kup, največkrat na eno okensko polico, toda bolj smiselno za uspevanje je, da prilagodimo postavitev glede na potrebe določenega zelišča.

Zelišča
Zelišča/ FOTO: Dreamstime

Obiranje in obrezovanje

Nekatera zelišča so poznana po tem, da bolj kot jih obiramo oz. obrezujemo, bolje in hitreje rastejo in razvijajo nove veje in liste. Velikokrat posamezno zelišče obiramo preveč ali premalokrat, posledica pa je, da preneha rasti ali pa gre v cvet.

Preveč zelišč na kupu

Največkrat, posebej ko se prvič podajamo v gojenje zelišč, želimo imeti vse, in to naenkrat. Posledica je, da imamo najrazličnejša zelišča posajena v en sam kontejner ali lonček, posledično pa jim onemogočimo prostor za rast in pogoje za uspevanje. Najboljše je, če zelišča ločimo glede na vrsto, tudi tukaj pa velja pravilo manj je več.

Tako kot pri rastlinah moramo tudi pri zeliščih poskrbeti za kakovostno prst in dodatne organske snovi. Čeprav spadajo med manj občutljivo rastlinje, vseeno potrebujejo zadostno količino zalivanja, skrbi za prst, izpostavljenost soncu, predvsem pa ljubezen.

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Zelišča
Zelišča/ FOTO: Profimedia

V branje priporočamo še:

Kakšna mora biti kuhinja?
PREBERI ŠE
Kakšna mora biti kuhinja?

Jesensko čiščenje doma - ne pozabite na malenkosti
PREBERI ŠE
Jesensko čiščenje doma - ne pozabite na malenkosti

Vse o negi sukulent
PREBERI ŠE
Vse o negi sukulent

Ljudje, ki se zbujajo ob tem času, so srečnejši, produktivnejši in imajo boljšo ...
PREBERI ŠE
Ljudje, ki se zbujajo ob tem času, so srečnejši, produktivnejši in imajo boljšo plačo

V tem mesecu si jo morate privoščiti
PREBERI ŠE
V tem mesecu si jo morate privoščiti

NOVICE
Zaskrbljena mama: Kaj če bi otrokove matične ...
ŠPORT
Quartararojeva sanjska sezona: Nisem si mislil, ...
POP IN
Princ William in Kate: Hvala Pakistan
TV ODDAJE
Matic Supovec: Tega nastopa sem se malo bal
VIZITA.SI
Prvi znaki kapi, ki jih morajo poznati tudi mladi
OKUSNO.JE
Odlična jed za vse dni v tednu
ZADOVOLJNA.SI
Se spomnite Deje Mušič? 23 let kasneje je njena ...
MOSKISVET.COM
Vroča chefinja, ki kuha zgolj v predpasniku
BIBALEZE.SI
Je 'stolček' ustrezna oblika kaznovanja?
CEKIN.SI
Iščete službo? To je dan, na katerega pošiljajte ...
DOMINVRT.SI
O psih zagotovo še ne veste tega
MOSKISVET.COM
Veste, koliko je v resnici življenjska doba ...