Skrivna sestavina, s katero obogatite vrtno zemljo

ROŽE IN VRT

Skrivna sestavina, s katero obogatite vrtno zemljo

L.M.
01.04.2024, 5:00
0

Zeolit je naravni mineral, ki lahko izboljša kakovost vaših tal in spodbudi rast rastlin. Če je vaša vrtna zemlja trda in zbita, pa zato ne more absorbirati in zadrževati vode ter hranil, lahko poskusite težavo rešiti z dodajanjem zeolita. Preverite, katere so še druge prednosti in kakšen je postopek dodajanja te snovi na vrt.

Dodajanje zeolita vrtni zemlji ima številne prednosti, vključno z boljšo sposobnostjo zadrževanja vode. Če iščete naraven način za izboljšanje zdravja in rasti svojih rastlin, potem razmislite o uporabi na svojem vrtu. Ta edinstven mineral namreč lahko absorbira in sprošča hranila, uravnava pH tal in izboljša sposobnost zemlje za zadrževanje vode. 

Uporaba zeolita na vrtu ima številne prednosti.
Uporaba zeolita na vrtu ima številne prednosti. / FOTO: Shutterstock

Kaj je zeolit in kako deluje?

Zeolit je naravni mineral, ki nastane iz vulkanskega pepela in morske vode. Kristal je sestavljen iz silicija, aluminija in kisika. Te komponente ustvarjajo votline in kanale v mineralu, ki privlačijo vodo in druge majhne molekule. V tem oziru pogosto slišimo za izraz molekularno sito, običajno pa se uporablja kot absorbent in katalizator.

Zeolit lahko kupimo v obliki prahu ali zrnc. Čeprav je popolnoma naraven, si pred dodajanjem zeolita v zemljo nadenite rokavice in zaščitna očala, da se zaščitite.

Prednosti uporabe zeolita na vašem vrtu

Če zemlji dodamo zeolit, s tem rastlinam pomagamo do močnejše in bolj zdrave rasti, tako da jim zagotovimo bistvena hranila, ki jih potrebujejo za uspevanje.

Uporaba zeolita na vašem vrtu ima številne prednosti. V prvi vrsti lahko izboljša kakovost tal z uravnavanjem ravni pH in povečanjem zadrževanja vode. To pomeni, da bodo vaše rastline imele boljši dostop do hranil, ki jih potrebujejo za rast. Poleg tega lahko pomaga preprečiti erozijo tal in zmanjša potrebo po kemičnih gnojilih, zaradi česar je okolju prijazna izbira za vrtnarje. Nenazadnje lahko zeolit pomaga izboljšati rast rastlin z zagotavljanjem bistvenih hranil in mineralov, kar ima za posledico večje in bolj zdrave rastline ter seveda boljši pridelek. 

Zeolit pomaga ohraniti vlago in hranila v prsti.
Zeolit pomaga ohraniti vlago in hranila v prsti. / FOTO: Shutterstock

Zeolit tudi zmanjša izpiranje nitratov iz gnojil, bogatih z dušikom, tako da zavira nitrifikacijo amonija v nitrat, kar zmanjšuje onesnaženje podtalnice.

Kako obogatiti zemljo z zeolitom?

Uporaba zeolita na vrtu ni zapletena. Najprej določite količino zeolita, ki jo potrebujete glede na velikost vašega vrta, in trenutno stanje vaše zemlje. Na splošno je priporočljivo razmerje 1:10 (en del zeolita na 10 delov zemlje). Nato ga enakomerno razporedite po zemlji in jo dobro premešajte. Obilno zalijte, da aktivirate zeolit. Postopek ponovite vsakih nekaj mesecev, da ohranite zdravo in hranilno bogato zemljo. 

Zeolit lahko uporabite tudi za kompostiranje

Zeolit se lahko uporablja tudi pri kompostiranju za izboljšanje kakovosti končnega izdelka. Dodajanje zeolita v vaš kompostnik pomaga absorbirati odvečno vlago, zmanjšati vonjave in uravnotežiti pH. Prav tako lahko zagotovi bistvena hranila mikroorganizmom, ki razgrajujejo organske snovi. Preprosto zmešajte majhno količino zeolita s kompostom in pustite, da ta opravi svoje. Vaše rastline vam bodo hvaležne za zemljo, bogato s hranili!

Nasveti za uporabo zeolita pri gojenju v lonci

Zeolit je odličen dodatek vaši zemlji v vrtnih koritih, saj lahko pomaga ohraniti vlago in hranila. Pri sajenju v posodi zmešajte majhno količino zeolita z zemljo za lončke, da izboljšate drenažo in preprečite zbijanje tal. Plast zeolita lako potresete tudi po površini zemlje, s čimer preprečite prehitro izhlapevanje vlage. Poleg tega lahko zeolit tudi rastlinam v lončkih pomaga uravnavati primeren pH. 

Priprava zemlje pred prvim sajenjem je še kako pomembna
PREBERI ŠE
Priprava zemlje pred prvim sajenjem je še kako pomembna

Vse, kar morate vedeti pred gnojenjem vrta jeseni
PREBERI ŠE
Vse, kar morate vedeti pred gnojenjem vrta jeseni

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke