Nekaj idej za bolj jesensko dekoracijo
DOM

Nekaj idej za bolj jesensko dekoracijo

L. E.
10.09.2020, 8:25
0

Ste med tistimi, ki se veselijo jeseni? Ali med tistimi, ki obžalujejo, da se je poletje izteklo? V katero koli skupino spadate – v vsakem primeru je prehod iz poletja v jesen čas, ko je treba nekoliko prilagoditi dekoracijo. Zakaj? Ker je bila do sedaj prilagojena višjim temperaturam, zdaj pa bo morala postati prilagojena nižjim.

Uredite si udoben bralni kotiček.
Uredite si udoben bralni kotiček./ FOTO: Dreamstime

Čas za toplejše barve

Poleti ste se bolje počutili med hladnejšimi. Ko bodo temperature padle, si boste zaželeli toplejših. Še posebej primerna jesenska barva je oranžna. Kombinirajte jo z belo in rjavo. Dodajte rumene in modre akcente, če ste pogumnejši. Oranžno in druge barve je najlažje vnesti s tkaninami – z dekorativnimi blazinami, odejami, posteljnino ... Morda pa lahko tudi prebarvate kakšno manjšo omaro, kredenco, nekaj stolov, mizo ...

Umetno krzno

Jeseni je cilj ustvariti dom, ki izžareva toplino. Zelo očiten odgovor je volna – denimo volnene odeje. Zelo zanimiv odgovor pa je dodatek umetnega krzna. Mogoče je dobiti takšne odeje in prevleke za blazine. Pa tudi takšne prevleke, ki jih je mogoče položiti prek stola. Tako lahko hitro v bolj luksuzno spremenite denimo jedilnico. Pazite le, da bo krzno res umetno.

Jesenski okras

Steklene sklede napolnite z želodom, storži ali kostanjem (ki je lahko še v svoji lupini, ki spominja na ježka). Zraven položite buče. Ne pozabite niti na granatna jabolka, njihova sezona se začne prav sedaj. Lahko je v kuhinji okras na jedilni mizi zelo preprost – sezonsko sadje in zelenjava. Vse, kar imate, lepo razporedite po več pletenih košaricah ali lesenih skledah. 

Rustikalni pridih

Sedaj je čas, da iz omare potegnete ven odeje z vzorcem kara, še posebej če so te v jesenskih barvah – rdeči, oranžni, rjavi ... Odeje razporedite po celem domovanju, ni treba, da so le na kavču ali postelji, kjer jih boste uporabili za pokrivanje. Lahko predstavljajo izključno dekoracijo, saj znova dajejo večji občutek topline. Tako jih lahko odložite na res najrazličnejša mesta. Rustikalna ideja, ki je zanimiva popestritev, pa je tudi košara s poleni. Imate jo lahko, četudi nimate kamina. Zakaj ne? Na neki način s tem v dom vnašate naravo.

Sveče temnih barv

Poskusite poseči po svečah v jesenskih barvah. A ne le v oranžni in rdeči, posezite po temno vijoličasti, lahko tudi črni barvi ... To so odtenki, ki lahko zelo popestrijo vaš jesenski interjer. Naj ta res ne bo poln le oranžne in rdeče. Uporabite akcente temno vijoličaste in črne tudi v drugih elementih. Ne pozabite niti na barvo karamele ali denimo temno zeleno.

Udoben kotiček za branje

Pomislite, kako boste preživljali prosti čas jeseni. Zelo mogoče je, da boste več časa kot poleti preživeli doma. Uredite si udoben kotiček za branje, če je to aktivnost, ki jo imate radi. Morda si lahko kupite udoben naslanjač in tabure za noge. Namestite svetilko, ki vam bo pravilno osvetljevala knjigo. Ne pozabite na mizico, na katero boste odlagali kavo in piškote. Zanimiva dekoracija je pladenj, ki ga položite na mizico, da skodelic ne odlagate neposredno na njeno površino. Seveda za večje udobje poskrbite z zadostnim številom blazin in odej. Knjige, ki jih nameravate prebrati, lahko odlagate v pleteno košaro.

Umetno krzno daje občutek topline.
Umetno krzno daje občutek topline./ FOTO: Dreamstime

Obdobje preprog

Poleti ste jih bržkone pospravili ali izbrali tanjše. Sedaj je zopet čas za tiste, v katere se stopala dobesedno pogreznejo, v močnejših toplih odtenkih, še posebej v rdeči. Seveda lahko izberete tudi barve, ki niso tako vpadljive – denimo zemeljski odtenki. Vendar jeseni ni odveč v dom vnesti več močnejših barv. V takšnem interjerju se boste verjetno počutili prijetneje. Podobno kot ste se poleti v bolj belem in svetlem. Razmislite tudi o preprogi v temno vijoličasti ali zeleni barvi.

Ne pozabite na motivacijska sporočila

Poleti je bil čas za sproščanje, sedaj si vsi zopet zastavljamo cilje. Razpostavite po svojem domovanju table, na katere lahko nalepite listke z različnimi motivacijskimi sporočili. Ta naj vas spomnijo, kaj je bil vzgib, da ste si postavili določen cilj. Na poti se vedno lahko pojavijo ovire in takrat vam bo še kako prav prišlo, če se boste lahko čim hitreje spomnili, zakaj ste zakorakali ravno po tej poti.

Sedaj je čas za tople jesenske barve.
Sedaj je čas za tople jesenske barve./ FOTO: Dreamstime

Namesto rož veje z jesenskim listjem.
Namesto rož veje z jesenskim listjem./ FOTO: Dreamstime

Jesenska kuhinja v odtenkih črne, rjave in bele s kančkom rumene.
Jesenska kuhinja v odtenkih črne, rjave in bele s kančkom rumene./ FOTO: Dreamstime

V hladnejšem delu leta je prijetno imeti kamin.
V hladnejšem delu leta je prijetno imeti kamin./ FOTO: Dreamstime

Zanimiv način, kako lahko razporedite različne lončnice.
Zanimiv način, kako lahko razporedite različne lončnice./ FOTO: Dreamstime

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

V branje priporočamo še:

 

Preverite, ali je vaše pohištvo razporejeno optimalno
PREBERI ŠE
Preverite, ali je vaše pohištvo razporejeno optimalno

Njen dom vedno tako sveže diši - kako ji to uspe? 
PREBERI ŠE
Njen dom vedno tako sveže diši - kako ji to uspe? 

4 stvari, ki ne sodijo v kopalnico
PREBERI ŠE
4 stvari, ki ne sodijo v kopalnico

Pogosto jih zamenjujemo s piki komarjev
PREBERI ŠE
Pogosto jih zamenjujemo s piki komarjev

NOVICE
Tiskanje oddaljeno desetletja. Alternativa: živi ...
ŠPORT
Verbič z Dinamom že v Belgiji po pozitiven ...
POP IN
Inja Zalta kot lepa Rusinja v filmu z zvezdnikom ...
TV ODDAJE
Katarina odšla v Avstralijo, ni se videla v vlogi ...
VIZITA.SI
Najpogostejše laži, ki jih izrečejo starši
OKUSNO.JE
Ideja za izvrstno kosilo ali večerjo
ZADOVOLJNA.SI
Takšne Kate Middleton ne vidimo pogosto
MOSKISVET.COM
Znanost o velikem O(rgazmu)
BIBALEZE.SI
Moje telo, moja izbira: Je prav, da se mama ...
CEKIN.SI
Poglejte, za koliko so se podražile hiše in ...
DOMINVRT.SI
Kako se znebiti smrdljivih vsiljivcev?
ZADOVOLJNA.SI
Slovenki, ki sta pred 2 letoma navdušili, ponovno ...