Idealna spalnica za res dober spanec
DOM

Idealna spalnica za res dober spanec

L.E.
17.11.2020, 8:04
0

Če sanjate (podnevi, ne ponoči) o globokem spancu, po katerem se zbudite kot prerojeni, preverite, kako vam lahko pri dosegu tega cilja pomaga ureditev spalnice.

Kakšen mora biti prostor, kjer je vaša postelja, da bi lažje zaspali in da bi bil vaš spanec bolj kakovosten?  

Vse, kar deluje sproščujoče 

V prostoru naj bodo le elementi, ki na vas vplivajo tako, da se sprostite in umirite. Nekateri bodo obesili fotografije tistih, ki jih imajo najraje, drugi fotografije morja ali hribov, tretji bodo morda obesili napis, ki jih opominja, naj skrbi pustijo pred vhodom v spalnico. Zjutraj jih boste lahko spet pobrali in z njimi nadaljevali. Noč je čas za počitek.  

Najbolje je imeti v spalnici le posteljo in garderobno omaro, če pa je to tudi vaš dnevni in/ali delovni prostor, poskušajte zvečer skriti vse, kar lahko dvigne adrenalin. Tisto, česar ne vidite, lažje pozabite. Vsaj do jutra. 

Občutek prostornosti.
Občutek prostornosti./ FOTO: Dreamstime

Nežni odtenki 

Sami morate ugotoviti, katere barve na vas delujejo pomirjujoče. Na splošno imajo tak učinek nežnejši odtenki. Ker ni dobro, da je spalnica pretopla, učinkujejo tudi hladnejši – še posebno pogosto se v spalnicah uporablja modra, priporočljiva je tudi zelena. Kombinirajte ju z vsemi nevtralnimi barvami: z belo, bež in sivo, črni pa se – razen v majhnih količinah – izognite. Premočne barve večino zbudijo in so primernejše za dnevni prostor ali kuhinjo, to velja še posebno za rdečo. 

Občutek prostornosti 

Ni treba, da je spalnica velik prostor. Le po nepotrebnem ga ne zmanjšajte s preveliko količino pohištva, ki je morda še preveč masivno. V spalnico – če le lahko – postavite izključno najnujnejše. Ne pretiravajte niti z dekoracijo. Kar lahko, pospravite tako, da ni vidno. Prostor naj raje deluje bolj prazen. Kar morate hraniti, raje prestavite v druge dele domovanja, spalnici pa prepustite zračnost.  

Udobje na prvem mestu.
Udobje na prvem mestu./ FOTO: Dreamstime

Udobje na prvem mestu 

Videz naj bo šele na drugem. Izberite kakovostno vzmetnico in vzglavnik, pa tudi rjuhe, prevleke in odeje. Bolje je, če teh na postelji nimate več, kot jih potrebujete. Če imate denimo več okrasnih blazin, ker vam je všeč njihov vizualni učinek, jih zvečer odnesite v drug prostor. Imejte pa ob postelji preprogo, v katero se lahko pogreznejo stopala.  

Svetloba 

Ko se stemni, telo poveča izločanje melatonina, hormona, ki povzroči zaspanost. Da bi se to zgodilo ob pravi uri, pred spanjem ne uporabljajte premočnih luči. Elektronske naprave nastavite na tako imenovani nočni način, ki svetlobo, ki jo oddajajo, prilagodi temu, da se odpravljate v posteljo oziroma ste morda že v njej. V spalnici poleg tega zastrite svetlobo, ki prihaja od zunaj. Ko ugasnete luč, mora biti temno. Zjutraj pa dvignite rolete ali prižgite močnejšo luč, saj bo to zmanjšalo raven melatonina in vas zbudilo. 

Dober spanec bo vsekakor pripomogel k boljšemu počutju.
Dober spanec bo vsekakor pripomogel k boljšemu počutju./ FOTO: Dreamstime

Temperatura sobe 

Spalnica bi morala biti nekoliko hladnejša od prostorov, kjer se zadržujete čez dan. Tudi temperatura vpliva na spanec in če vam bo prevroče, se ne boste kakovostno odpočili. Pozorni bodite še, da spalnico redno zračite. 

Pospravljenost 

Zjutraj pospravite posteljo. To je lahko obred, ki vaše telo opomni, da je čas, da se zbudite. Zvečer se boste počutili mnogo bolje, če boste zlezli v pospravljeno posteljo s čisto posteljnino. 

Dober spanec bo vsekakor pripomogel k boljšemu počutju, to pa k boljšemu zdravju in večjemu zadovoljstvu.  

Preberite še:

3 odlična naravna čistila za spalnico
PREBERI ŠE
3 odlična naravna čistila za spalnico

4 rastline, ki prinašajo boljši spanec
PREBERI ŠE
4 rastline, ki prinašajo boljši spanec

NOVICE
Zdravstvo, kultura, razvoj ali vojska, izbira je ...
ŠPORT
Kampl ekskluzivno za Fuzbal: Nikdar nisem rekel, ...
POP IN
Sofia Vergara in Joe Manganiello proslavila peto ...
TV ODDAJE
Tamara Korošec objokana, spremenila je mnenje o ...
VIZITA.SI
Prva pomoč za izboljšanje odpornosti
OKUSNO.JE
Poskusite stromboli, pica zvitek, ki vas bo ...
ZADOVOLJNA.SI
J.Lo osupnila v obleki, ki si jo na rdečo ...
MOSKISVET.COM
6 stvari, zaradi katerih bo ostala z vami
BIBALEZE.SI
Ana Klašnja: 'Zdaj razumem svojo mamo'
CEKIN.SI
Kako zmanjšati stroške elektrike?
DOMINVRT.SI
Zato se vam pokvari pralni stroj – te stvari ne ...
VIZITA.SI
Kaj moraš vedeti o kondomih?