Katero sadje velja za najbolj zdravo?
GOSPODINJSTVO

Katero sadje velja za najbolj zdravo?

N.R.A.
19.06.2020, 6:00
0

Velikokrat iščemo načine za hitro hujšanje in pogledujemo po 'pripravkih' in 'superživilih', ki bi nam pri tem pomagali, prevečkrat pa pozabljamo, da imamo pred nosom tako rekoč vse, kar je zdravo, dodatno dejstvo pa je, da so najbolj preproste rešitve tiste, ki so najboljše. Poglejmo si, katero sadje velja za najbolj zdravo po navedbah strokovnjakov in zakaj.

Breskve vsebujejo kalij.
Breskve vsebujejo kalij./ FOTO: iStock

Tudi vi obožujete sadje? Pa veste, katero velja za najbolj zdravo? Prevečkrat se poslužujemo raznih diet, namesto da bi skrbeli za uravnoteženo in zdravo prehrano. Več o tem si lahko preberetetukaj. Sadje na splošno velja za zdravo hrano, seveda ne za določene bolnike, ki trpijo za kakšno boleznijo, a vsekakor vsebuje številne minerale, vitamine in antioksidante, ki so dobri za naše telo. 

Sadje, ki vsebuje kalij

Vsi vemo, da banane vsebujejo velike količine kalija, ampak tudi breskve in nektarine imajo tega ogromno. Dve majhni breskvi ali pa dve normalno veliki nektarini imata skupaj v sebi približno 250 mg kalija, kar je več kot ena srednje velika banana. Po podatkihNacionalnega inštituta za zdravje v Amerikikalij krepi zdravje našega živčevja in samih mišic. Z različnimi antioksidanti je bogata predvsem koža breskev in nektarin, kar je pokazala raziskava v Jorunal of Molecular Science, o čemer smo več že pisalitukaj.

Ananas ima na naše telo lahko protivnetni učinek.
Ananas ima na naše telo lahko protivnetni učinek./ FOTO: iStock

Sadje, ki ima protivnetni učinek

V zadnjem času vsi posegamo po avokadu, ki je postal tako rekoč 'Instagram živilo', ki ga vsi radi uživamo, še rajši pa slikamo. Kljub številnim pozitivnim učinkom, ki ga ima avokado na človeško telo, pa ne bi smeli spregledati sadja, kot je ananas. To sladko tropsko sadje je polno bromelainoma, protivnetnetnega encima, za katerega je dokazano, da zmanjšuje tveganje za srčni napad in kap. Tako vsaj kažejo raziskave v znanstveni reviji Biomedial Reports.

Sadje, ki je dobro za srce

Mali vijolični čebulčki, ki jih ima grozdje, so eno najstarejših in najbolj zdravih sadežev na svetu. Grozdje lahko ugodno vpliva tudi na krvne lipide, zmanjšuje možnosti za vnetje in znižuje krvni tlak, kaže raziskava iz leta 2015, ki je bila objavljena revijiScience of Food and Agriculture. Grozdje je tudi odličen vir kalija, ki pomaga preprečevati krče v mišicah. 

Sadje, ki je polno vitaminov

Pod njegovo mehko kožo, ki jo navadno olupimo, je sladki sadež, ki je napolnjen z vitaminom C, antioksidantom, ki ščiti pred rakom in krepi zdravje naših oči. Kivi vsebuje tudi izjemno malo kalorij, dodatno pa je poln vlaknin, zaradi česar je idealno živilo za hujšanje. Še ena pozitivna stvar te vrste sadja je, da v hladilniku lahko zdrži tudi do štiri tedne. Nekateri ga, predvsem na obali, gojijo tudi v naši deželi.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Grozdje naj bi bilo dobro za srce.
Grozdje naj bi bilo dobro za srce./ FOTO: Profimedia

NOVICE
Tiskanje oddaljeno desetletja. Alternativa: živi ...
ŠPORT
Verbič z Dinamom že v Belgiji po pozitiven ...
POP IN
Inja Zalta kot lepa Rusinja v filmu z zvezdnikom ...
TV ODDAJE
Katarina odšla v Avstralijo, ni se videla v vlogi ...
VIZITA.SI
Najpogostejše laži, ki jih izrečejo starši
OKUSNO.JE
Ideja za izvrstno kosilo ali večerjo
ZADOVOLJNA.SI
Ali povsod vidite 111 ali 333? To so angelske ...
MOSKISVET.COM
Znanost o velikem O(rgazmu)
BIBALEZE.SI
Moje telo, moja izbira: Je prav, da se mama ...
CEKIN.SI
Poglejte, za koliko so se podražile hiše in ...
DOMINVRT.SI
Kako se znebiti smrdljivih vsiljivcev?
OKUSNO.JE
Odlični recepti za krepitev odpornosti