dominvrt
Je ločena spalnica v razmerju dobra ideja?
GOSPODINJSTVO

Je ločena spalnica v razmerju dobra ideja?

19.08.2019, 13:33
3

V zadnjem času lahko v družbenih razpravah velikokrat poslušamo, da se vedno več parov in zakoncev odloča, da bodo spali ločeno. 'Spalna ločitev', kot temu pojavu radi rečemo, v današnjih časih ni redek pojav. Poglejmo si podrobneje, zakaj se zanjo odloča vedno več ljudi, in konec koncev, kaj kot takšna, prinaša partnerskemu razmerju.

Spalnica
Spalnica/ FOTO: Dreamstime

Kolikokrat ste že slišali svojo kolegico, ki je tarnala nad smrčanjem svojega partnerja? Ali pa tudi obratno, kolega, ki je tarnal nad svojo partnerico? Pomanjkanje spanja lahko nad dolgi rok pri ljudeh privede do blažjih ali hujših zdravstvenih, pa tudi psiholoških težav. Ne malo parov, komaj čaka, da se po napornem dnevu, s partnerjem uležejo v udobno posteljo in si vzamejo čas, ki je le njihov. V začetni fazi zaljubljenosti in tudi kasneje, si le težko predstavljamo, da bi nam karkoli na našem partnerju šlo na živce. Toda ne malokrat se pojavijo ene in iste težave – smrčanje, ne enak ritem spanja, premetavanje in druge, zelo pogoste stvari. Ne glede na globoko ljubezen, ki jo čutimo do partnerja, nas lahko pomanjkanje spanca privede do vedno pogostejših prepirov. Vse to pa je posledica, da se partnerji, za dobro svojega zakona, odločijo, da bodo spali v ločenih spalnicah.

Na Univerzi Ryerson v Torontu so pred nekaj leti v raziskavi ugotovili, da skoraj 40 % parov spi v ločenih posteljah, večina pa nas ob tem pomisli, da ima enak odstotek in prav ti ljudje težave v zakonu. Zakaj temu ni tako? V takratni študijski raziskavi so ugotovili pozitivne učinke, ki je imelo ločeno spanje na zvezo. Ljudje so se naspali in spočili, urejen ritem spanca pa je imel dobre posledice tudi na sam partnerski odnos. Konec je bilo prepirov glede tega, ali bodo spali v popolni temi ali ob luči, glede tega, ob kateri uri bodo hodili spat, celo glede tega, kdo bo imel več odeje in na kateri strani postelje bo kdo spal. Čeprav se nam zdijo takšni prepiri mnogokrat brezvezni, se vsi zavedamo, da se takrat, ko nismo naspani in spočiti, rado zgodi, da iščemo iglo v senu. V tej raziskavi so ugotovili, da se je pri parih, ki so spali v ločenih spalnicah izkazalo, da so bile obe strani zadovoljne z dejstvom, da ni bilo več nepotrebnega prilagajanja, velik procent pa jih je trdil, da se je celo izboljšala njihova spolnost, ki ni bila več tako samoumevna. Vse lepo in prav, toda kot pri vsaki drugi stvari, imamo tudi tukaj nasprotni pol. Kaj z ločeno spalnico izgubimo?

Za 2200 evrov so hollywoodske počitnice lahko vaše
PREBERI ŠE
Za 2200 evrov so hollywoodske počitnice lahko vaše

Kako motivirati otroka za pospravljanje?
PREBERI ŠE
Kako motivirati otroka za pospravljanje?

Nezanemarljiv odstotek ljudi je, v tej isti raziskavi, tudi poročal o občutkih odtujenosti od partnerja, kljub trditvam nasprotne strani, da so zaradi tega čutili večjo željo po spolnosti. Drugi so namreč poročali, da je njihova želja po spolnosti začela usihati, prav tako pa se je s prepiri zmanjšala stopnja komunikacije. Kot dejstvo so navajali, da je vse skupaj postalo rutinsko, kar je še dodatno stopnjevalo odtujenost.

Kot se verjetno vsi zavedamo, je dejstvo, da niti en posameznik ni enak drugemu, enako pa je z zvezami – niti ena ne more biti ista. Zato nikoli ni dobro, da poslušamo nasvete od prijateljice, znanke ali pa svoje mame. Le mi poznamo svojega partnerja, predvsem pa sami sebe, da vemo, kaj nam odgovarja. Nekaterim spanje v ločenih posteljah ugaja, drugim pa to nikakor ne bi padlo niti pamet. Tako kot smo zavestno stopili v zvezo, zakon, se predali drugi osebi, smo se verjetno tudi zavedali, da v življenju ne pridejo vedno le lepi trenutki, temveč tudi tisti malo manj lepi. Verjetno je bolje, da prej, preden se odločimo za ločene spalnice preizkusimo dodatne možnosti, ki jih imamo na voljo, ter se predvsem poskušamo prilagoditi drug drugemu. Vsak odnos je namreč konstantno prilagajanje, koliko pa nam uspeva, je v veliki meri odvisno od tega, kakšen značaj imamo. V vsake primeru, če ste se, ali pa se še boste, odločili za ločeno spanje, morda le enkrat ali nekajkrat na teden ali pa vsak dan, je to popolnoma vaša odločitev, za katero vas ne bi smel nihče obsojati. Tako kot je pokazala raziskava – nekaterim je takšna navada postala všeč in jim je v veliki meri povzročila še boljše funkcioniranje odnosa kot poprej, drugim to nikakor ni ustrezalo. Vsak sam zase le najbolje ve, kaj odgovarja njemu in njegovemu partnerju. V komentar pa nam vsekakor lahko zaupate, kaj si mislite o tem novem 'trendu'.

Partnerski odnos
Partnerski odnos/ FOTO: Dreamstime

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Povzeto po Better Homes and Gardens

NOVICE
Letališče Brnik bo za 'zakrpanje' Adrijine luknje ...
ŠPORT
Kekova analiza neuspešnih kvalifikacij: Gre mi že ...
POP IN
Enrique Iglesias zaradi prevare odpovedal koncert ...
TV ODDAJE
Davidu se je oboževalka poklonila s posebno gesto
VIZITA.SI
Poznate razliko med trajnimi in začasnimi polnili?
DOMINVRT.SI
Živeti v hiši ali stanovanju? Kaj so prednosti in ...
ZADOVOLJNA.SI
Do oltarja se je sprehodila v dih jemajoči ...
MOSKISVET.COM
Ruski Popaj ostal brez nabojev: orjaške mišice so ...
BIBALEZE.SI
Ganljivo sporočilo očetu Saro spravilo v solze
CEKIN.SI
Ne plačujete najemnine ali kredita? Odlična ...
OKUSNO.JE
Krhki piškoti, ki se topijo v ustih
DOMINVRT.SI
Tako se znebite vlage in plesni!