Poglejte, zakaj perilo po pranju še vedno smrdi
GOSPODINJSTVO

Poglejte, zakaj perilo po pranju še vedno smrdi

B.R.
16.09.2020, 8:00
5

Perilo pogosto perete na hitrem programu? Morda vam dotični program prihrani nekaj časa in električne energije, toda ali hitri program vašega pralnega stroja sploh deluje oziroma kakovostno opere perilo in druge stvari, ki jih v njem operete? 

Ni dvoma, da je nastavitev hitrega pranja na vašem pralnem stroju izjemno koristna, ko gre za prihranek časa in električne energije. A če se vam včasih zgodi – potem ko iz stroja vzamete perilo in ga posušite, da ni pravilno in dovolj dobro oprano, je čas, da razmislite, če perete pravilno. 

V pomoč vam tako predstavljamo štiri nasvete za učinkovitejšo uporabo hitrih programov, ki jih priporočajo strokovnjaki.

Prepoznajte njegove omejitve 

Veliki plus hitrega pranja je, da pogosto prihrani energijo, kar pomeni, da je to bolj trajnostna izbira. Poleg tega boste z manjšo porabo energije prihranili tudi denar. Toda pri pranju močno umazanih oblačil ni dobra izbira. "Hitro pranje je idealno za osvežitev perila, ki ni preveč umazano," je povedalaVerity Mann, "ko gre za trdovratne madeže, je hiter program prešibek, ker pranje poteka na prenizki temperaturi."

Pralno sredstvo igra pomembno vlogo pri čistoči in svežini perila.
Pralno sredstvo igra pomembno vlogo pri čistoči in svežini perila./ FOTO: Dreamstime

Odstranjevanje bakterij in mikrobov 

Da boste prepričani, da bo postopek pranja uničil bakterije in klice, je treba perilo prati pri temperaturi 60 stopinj ali več. Vedno pa pred pranjem preverite, kaj piše na nalepki na samem oblačilu, ker imajo nekatera oblačila najvišjo dovoljeno temperaturo pranja na 40 stopinj. 

Uporabite ustrezen detergent 

Pralno sredstvo igra pomembno vlogo pri čistoči in svežini perila. Če uporabljate program hitrega pranja, bo tudi del za izpiranje krajši kot pri običajnem pranju (zato porabite manjšo količino vode). Toda zaradi tega bodite pozorni na količino detergenta, ki ga boste uporabili – poskusite le s polovico odmerka. 

Pazite na stroj 

Če perilo redno perete na hitrem programu in pri nizkih temperaturah, boste morda opazili, da se na vašem stroju pojavljajo madeži plesni in postan vonj. Da bi to odpravili, vsakih nekaj tednov ali mesecev naredite prazno visokotemperaturno pranje ter očistite predal za detergent in mehčalec ter gumijasti obroč okoli bobna, so še zapisali namiss7zdrava.

Preberite še:

3 stvari, ki jih lahko perete, a tega niste vedeli
PREBERI ŠE
3 stvari, ki jih lahko perete, a tega niste vedeli

Prihaja iz pralnega stroja neprijeten vonj? Tako se ga rešite
PREBERI ŠE
Prihaja iz pralnega stroja neprijeten vonj? Tako se ga rešite

NOVICE
Zdravstvo, kultura, razvoj ali vojska, izbira je ...
ŠPORT
Kampl ekskluzivno za Fuzbal: Nikdar nisem rekel, ...
POP IN
Leta 2004 Petra Kerčmar prvič stopi v čevlje ...
TV ODDAJE
Tamara Korošec objokana, spremenila je mnenje o ...
VIZITA.SI
Prva pomoč za izboljšanje odpornosti
OKUSNO.JE
Poskusite stromboli, pica zvitek, ki vas bo ...
ZADOVOLJNA.SI
J.Lo osupnila v obleki, ki si jo na rdečo ...
MOSKISVET.COM
6 stvari, zaradi katerih bo ostala z vami
BIBALEZE.SI
Ana Klašnja: 'Zdaj razumem svojo mamo'
CEKIN.SI
Kako zmanjšati stroške elektrike?
DOMINVRT.SI
Zato se vam pokvari pralni stroj – te stvari ne ...
VIZITA.SI
Kaj moraš vedeti o kondomih?