Katerih del se lahko lotimo sami?
GRADNJA

Katerih del se lahko lotimo sami?

N.R.A.
06.07.2022, 5:00
0

Ustvarjanje novega doma ali prenavljanje starega je prijeten življenjski podvig, ki ga navadno spremljajo pozitivna čustva in močna pričakovanja v želji, da bi si ustvarili bivališče, ki bo le naše. Prav zaradi teh pričakovanj pa je velikokrat prisoten tudi stres, saj, ko se enkrat lotimo ustvarjanja svojega doma, vidimo, da na kopico stvari, ki sodijo v sam proces, nismo niti pomislili.

Inštalacijska dela sodijo med tista, za katera je bolje poiskati strokovnjaka.
Inštalacijska dela sodijo med tista, za katera je bolje poiskati strokovnjaka. / FOTO: Dreamstime

Tisti, ki so prenovo ali ustvarjanje doma že dali čez, lahko povedo, da se v samem procesu del zgodi mnogo stvari, na katere bi lahko z dobrim načrtom vplivali že prej. V to sodi na primer sam finančni okvir, pri katerem se navadno zaplete že na samem začetku ali pa nekje v sredini, in takšna ali drugačna dela, za katere smo morda na začetku menili, da jih lahko naredimo sami, kasneje pa vidimo, da niso tako enostavna.

Z razlogom pravijo, naj dela vsak tisto, kar najbolje zna. Velikokrat se nam zdi na primer delo frizerke enostavno, a če bi sedli na njen stol, bi morda videli, da je vse prej kot to. Podobno je z gradbenimi in podobnimi deli, za katere menimo, da so sila enostavna, a je resnica drugačna. Veliko ljudi se v želji po manjšem finančnem vložku odloči, da bodo na primer sami polagali laminat ali kopalniške plošče, odločijo se, da bodo tudi sami napeljevali elektriko. Zakaj takšne odločitve navadno niso pametne, in kakšen postopek nas po navadi čaka?

Gradnja hiše nikakor ni enostaven podvig!
Gradnja hiše nikakor ni enostaven podvig! / FOTO: Dreamstime

Mojstri so z razlogom mojstri

Vsekakor ne potrebujete diplome iz polaganja laminata, a nekaj ročnih spretnosti je vsekakor potrebnih. Ne glede na to, kakšen poklic opravljate, se verjetno zavedate, da ste precej let hodili v šolo in na fakulteto, da ste dosegli doseženo stopnjo izobrazbe, ali pa da ste morali dati čez kar nekaj let prakse, da ste na svojem področju danes tako dobri kot ste.

Prenovo ali ustvarjanje doma lahko primerjamo z grajenjem odnosa – je dolgotrajen proces, ki se ne more zgoditi čez noč, zahteva čas, predanost in usklajevanje z vsemi členi, ki so v sam proces vpleten. Dodatno pa je dobro, da se zavedamo lastnih omejitev ter sredstev, ki jih imamo na voljo. Kakšne so vaše zmožnosti za nov dom? Kakšen je znesek, ki ga imate na voljo, in navsezadnje, kaj si lahko privoščite? Širša raziskava stroškov del in vsega, kar sodi zraven je še kako pomembna! Poskusite vključiti vsa dela – od pleskanja, polaganja laminata do postavitve pohištva, morebitne sanacije in ostalega. Zraven seveda razmislite, kaj lahko storite sami, in za kaj potrebujete mojstre!

Veste, koliko dela vzame ena hiša?
Veste, koliko dela vzame ena hiša? / FOTO: Dreamstime

Veliko je odvisno od spretnosti

Kot smo dejali, so mojstri z razlogom mojstri. Vsak od nas je dober na svojem področju, dobro pa je predvsem in tudi, da se zavedamo, kje imamo kakšen manko oz. kdaj nam kakšna stvar preprosto ne leži. Pri gradnji in samem ustvarjenju doma je potrebne nekoliko ročne spretnosti, hkrati pa tudi računanja. Ne pozabite, da tako pri polaganju poda, kot na primer pri merjenju prostorov  in ostalih stvari, potrebujemo natančne podatke, že en sam milimeter pa je včasih dovolj, da se stvari in sam produkt v končni fazi ne razplete tako, kot bi se moralo.

Polaganje laminata se navadno zdi enostavno.
Polaganje laminata se navadno zdi enostavno. / FOTO: Dreamstime

Če tako na primer nismo dobri v matematiki, je smiselno, da razmislimo o tem. Če nismo arhitekti, moramo toliko bolj pazljivo izbirati pohištvo in vse druge materiale, pomoč strokovnjakov pa pri tem ni nikoli odveč. Dober načrt vedno vsebuje tako finančni kot časovni plan, dobro pa je, da se vseh naših prednosti in slabosti, stvari, ki nam gredo dobro od rok in tistih, ki nam ne gredo, zavedamo že v samem štartu.

Kaj pa o tem meni Bojan? Katere so tiste stvari, ki se jih lahko po mnenju prvega moža Delovne akcije lotimo sami, in katera dela so tista, za katere je bolje, da jih zaupamo strokovnjakom?

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

V branje priporočamo še:

Laminat ali parket?
PREBERI ŠE
Laminat ali parket?

Ogrevanje - katero se najbolj izplača?
PREBERI ŠE
Ogrevanje - katero se najbolj izplača?

Izolacija - najpomembnejša stvar pri gradnji hiše
PREBERI ŠE
Izolacija - najpomembnejša stvar pri gradnji hiše

Plesen - učinkovito odstranjevanje
PREBERI ŠE
Plesen - učinkovito odstranjevanje

NOVICE
Kriza cen, ne hrane: špekulanti in 'veliki ...
ŠPORT
Karanović po novem porazu: Nismo si zaslužili, da ...
POP IN
Začenja se 28. Sarajevski filmski festival
TV ODDAJE
Nova Kmetija: brez stranišča in tekoče vode
VIZITA.SI
10 znakov, s katerimi vam telo sporoča, da nekaj ...
OKUSNO.JE
Hitro in brez pečenja: sladka čokoladna lazanja
ZADOVOLJNA.SI
Današnja super polna luna je ena najzahtevnejših ...
MOSKISVET.COM
7 srhljivih zvokov, ki ji nihče ne zna pojasniti
BIBALEZE.SI
Telovadba v nosečnosti: kaj je prava mera?
CEKIN.SI
Najcenejše in najdražje stanovanje v Ljubljani
DOMINVRT.SI
Ali veste, kaj so čajote?
BIBALEZE.SI
Nezdrave oblike navezav med hčerko in materjo