Kaj narediti, če kumare napade bolezen?
ROŽE IN VRT

Kaj narediti, če kumare napade bolezen?

Dom in vrt
02.06.2022, 8:19
0

Kumare so ena najbolj priljubljenih vrtnih rastlin, tik za paradižnikom in papriko. So enostavne za sajenje in zelo okusne. Toda včasih ne rastejo tako, kot bi si želeli.

Kumare je enostavno gojiti iz semen, posejanih neposredno na vrt, ali pa v vrt posadite sadike - seveda, ko se je zemlja dovolj ogrela.  Kumare tako v juliju že pridno delajo na plodu, a zaradi določenih stvari včasih ne zrastejo ali pa celo propadejo. In kje tiči vzrok? 

Pomanjkanje opraševalcev 

Na žalost zna biti pomanjkanje opraševanja ena pogostih težav, še posebno, če jih imamo pokrite z mrežami. Če vaši plodovi kumar niso popolnoma oblikovani ali pa imajo konec, ki je zelo majhen in zverižen, je lahko kriva slaba oprašitev. Vsak cvet mora opraševalec obiskati večkrat, da se plod lahko v celoti oblikuje. Več opraševalcev imate, bolje je. 

V zelenjavnem vrtu ne uporabljajte pesticidov, raje povečajte število žuželk, ki oprašujejo, ko sadite pa ‘opremite’ vrt z veliko cvetočih zelišč in enoletnic, kot so sončnice, origano, bazilika, koper ...

Pazite, da je kumara oprašena ter ima dovolj vode.
Pazite, da je kumara oprašena ter ima dovolj vode. / FOTO: Dreamstime

Pomanjkanje vode omejuje rast kumare 

Kumara je zelo žejna rastlina in vas bo s povešenimi listi obvestila, če ne bo prejela dovolj vode. Če vaša kumara vene, raste počasneje, kot bi želeli ali pa se plod zvija, bi lahko bilo krivo pomanjkanje zadostne količine vode. Kumare imajo rade namakanje njihove koreninske grude enkrat do dvakrat na teden.  

Slaba ‘prehrana’ vpliva na zdravje kumare 

Če je vaša rastlina bledo zelene ali rumene barve, zlasti starejši listi, bo morda potrebovala gnojilo. Na vrtu bi morali že spomladi dodati nekaj centimetrov komposta in tako zagotoviti dovolj hranil. Če pa poleti opazite, da rumenijo, rastline hranite s tekočim organskim gnojilom enkrat mesečno. 

Pepelnata plesen
Pepelnata plesen / FOTO: Dreamstime

Pepelnata plesen omejuje rast kumare 

Če se zdi, da so listi rastline pepelnate barve, je vzrok v pepelnati plesni. To je ena najpogostejših težav s kumarami. K sreči gre bolj za estetsko vprašanje, čeprav veliko plesni na rastlini omejuje fotosintezo in rast.  

Pri zalivanju vrta se potrudite, da listi ostanejo suhi. Večina glivičnih bolezni namreč uspeva na vlažnem listju. Zalijte zjutraj, da se rastlini omogoči veliko časa, da se posuši pred mrakom. 

Bakterijski ožig lahko uniči rastlino 

Bakterija prizadene tako kumare kot buče. Prvi znak okužbe je venenje in sušenje listov, včasih na videz čez noč. Znaki se pojavijo na listih kot oglate pege, omejene so z listnimi žilami, so najprej prozorne, nato pa se sušijo in potemnijo. Listi dobijo luknje, bakterija se naseli tudi na steblo. Značilen za okužbo je izloček bakterije v obliki kapljic, ki so jantarne barve. Prizadene tudi plodove, ki se obarvajo rumeno, poleg tega pride do deformacij ploda.  

Rastlino takoj uničite, da se ne bi širila na druge kumare. Bolezen pa preprečujemo s preventivo – zdravo seme, kolobarjenje, in izborom odpornih sort.

Mozaik na kumari
Mozaik na kumari / FOTO: Dreamstime

Virusna bolezen na kumarah - mozaik

Prva znamenja se pokažejo na rastlini kot blag mozaik, rastline so pritlikave, listi se začnejo vihati navzgor, pride do nekroze peclja, na plodovih pa so vidne deformacije ter odmrla področja. Ker se virus prenaša z ušmi, jih redno odstranjujte. 

Glivična pegavost listov 

Gliva se prenaša z vetrom. Listi dobijo svetlo zelene okroglaste pege, ki rastejo. Barva gre iz zelene, v rumeno in rjavkasto rdečo. Ne širijo se ne listne žile. List se posuši, lahko ga je zdrobiti. Značilno za to glivo je tudi, da spodnjo stran listov obarva z vijolično plesnivo prevleko. 

Tudi pri tej bolezni so odločilne preventiva, kakovostne sadike in krepitev rastline. 

Krastavost plodov 

Tudi to povzroča gliva, ki okuži vse nadzemne dele rastline. Na listih so vidne vodene pege, ki potemnijo in se posušijo. Na prvi pogled je poškodba podobna bakterijskemu ožigu. Listi na vrhu poganjkov postanejo zakrneli in nagubani. Največ škode pa gliva naredi na plodu, na katerih opazimo sive ugreznjene pege, pa tudi lepljiv izloček. Mladi plodovi propadejo, starejši pa so nagubani in krastavi, tkivo zgnije vse do sredine ploda.  

Tudi tukaj je pomembno zalivanje le po koreninah in tleh, če imamo rastlino v rastlinjaku pazimo na zračno vlago, močno okužene rastline moramo odstraniti in uničiti. 

Kaj se dogaja z mojim paradižnikom?
PREBERI ŠE
Kaj se dogaja z mojim paradižnikom?

NOVICE
Kriza cen, ne hrane: špekulanti in 'veliki ...
ŠPORT
Karanović po novem porazu: Nismo si zaslužili, da ...
POP IN
Začenja se 28. Sarajevski filmski festival
TV ODDAJE
Nova Kmetija: brez stranišča in tekoče vode
VIZITA.SI
10 znakov, s katerimi vam telo sporoča, da nekaj ...
OKUSNO.JE
Hitro in brez pečenja: sladka čokoladna lazanja
ZADOVOLJNA.SI
Današnja super polna luna je ena najzahtevnejših ...
MOSKISVET.COM
7 srhljivih zvokov, ki ji nihče ne zna pojasniti
BIBALEZE.SI
Telovadba v nosečnosti: kaj je prava mera?
CEKIN.SI
Najcenejše in najdražje stanovanje v Ljubljani
DOMINVRT.SI
Ali veste, kaj so čajote?
BIBALEZE.SI
Nezdrave oblike navezav med hčerko in materjo