10 najlepših rož na svetu

ROŽE IN VRT

10 najlepših rož na svetu

N.R.A.
15.06.2020, 6:00
3

Vprašanje, katera je najlepša roža na svetu, je zelo nehvaležno. Odgovor se lahko razlikuje od posameznika do posameznika, v svetovnem merilu pa vseeno obstaja deset rož, ki veljajo za najlepše. Katere so to in seveda, katera je tista, ki ji pripada prvo mesto?

Verjetno ima vsak ljubitelj rastlin in cvetlic svojo najljubšo rožo in tisto, ki mu niti malo ni pri srcu. Verjetno si ob takšnem vprašanju vsak pri sebi prikliče tisto, ki ima najboljši videz, ki najbolje diši, ali pa jo ima preprosto najraje zaradi najrazličnejših lepih spominov v glavi.

Če pogledamo nekoliko globlje in se poglobimo v celotno dinamiko rastlin, vidimo, da imajo nekatere, poleg simbolike seveda, lastnosti, ki jih druge morda nimajo. Tukaj vam predstavljamo seznam desetih najlepših rastlin na svetu.

10. Češnjev cvet

Češnjev cvet in samo cvetenje češnje največjo simboliko nosita v japonski kulturi. Tam cvetenje češnje predstavlja nove začetke in lepoto življenja. Japonci imajo navado, da v času, ko začenja češnja cveteti, sedejo pod njo z družino in prijatelji ter se zahvaljujejo za vse, kar imajo v življenju, in za vse tisto, kar še prihaja. Na splošno češnjev cvet simbolizira naznanilo pomladi, saj češnja cveti od konca marca do začetka aprila. Češnjev cvet je eden najlepših prav zaradi vse simbolike, ki jo skriva in nosi v sebi, vsekakor pa je tudi na pogled prelep cvet, ki ga marsikdo obožuje.

Češnjev cvet
Češnjev cvet / FOTO: Profimedia

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

9. Strelicija

Strelicija je v drugih jezikih imenovana 'Bird of paradise', kar v dobesednem pomenu in prevodu pomeni 'ptica raja'. Nič čudnega, saj ta prekrasna eksotična roža, ki izvira iz Južne Afrike, spominja na ptico v letu.

Strelicija
Strelicija / FOTO: Profimedia

8. Krvaveče srce

Ta roža, katere cvetovi ne le da spominjajo, temveč tudi so v obliki srca, je roža, ki jo najdemo v roza, rdeči, rumeni in beli barvi. Ko se na cvetovih pojavijo dežne kapljice, je resnično videti kot krvaveče srce, po katerem je rastlina tudi dobila ime. Je ena izmed najlepših rož na cvetu, ki pa ne uspeva v vseh podnebjih.

Krvaveče srce
Krvaveče srce / FOTO: Profimedia

7. Dalija

Dalije, rastlina, ki izvira iz Mehike, kjer je tudi narodni simbol, so bile že od nekdaj občudovane med ljudmi. Razlog verjetno tiči v tem, da v svetu najdemo kar 42 različnih vrst te čudovite rože, razlikujejo pa se med seboj tako po barvi kot tudi velikosti. Najdemo jo v vseh barvah, z izjemo modre. Čeprav je prvotno izvirala iz Amerike, jo danes najdemo skoraj povsod po svetu.

Dalija
Dalija / FOTO: Profimedia

6. Lilija

Lilije so simbol čistosti, navdih mnogih pesnikov in pisateljev, srečamo jih tako v naravi kot literaturi, kjer so o tej roži že opevali lepote. Kako jih ne bi. Lilija je rastlina, ki je hkrati elegantna in eksotična, lahko je domača ali divja, ki se skriva v visokogorju. Obstajajo majhne in velike, vse pa osvajajo ne le s svojim videzom, temveč tudi z omamno dišavo.

Vodna lilija
Vodna lilija / FOTO: Profimedia

5. Gazanija

Gazanija izvira iz južne Afrike, poznana pa je predvsem kot roža zaklada. Ima prelepe, svetle cvetove, ki znajo očarati še tako zapriseženega neljubitelja rož.

Gazanija
Gazanija / FOTO: Profimedia

4. Lotus

Kljub temu da lotus raste v blatni vodi, ga mnogi občudujemo po lepoti, ki jo skriva v sebi. Prečudoviti cvetovi, ki radi pokukajo iz blata, prav zaradi rasti v sebi nosijo simboliko tako imenovanega razvoja 'grdega račka'. Budisti ga imajo za simbol čistoče, harmonije in hvaležnosti.  

Lotus
Lotus / FOTO: Profimedia

3. Tulipani

Tulipani so ene najbolj priljubljenih spomladanskih cvetlic, katerih vrst poznamo nešteto. Rastejo v najštevilčnejših barvah, priljubljeni pa so prav zaradi njih in zaradi svoje izjemne lepote.

Tulipan
Tulipan / FOTO: Profimedia

2. Orhideja

Orhideje se je od grških časov oprijel simbol plodnosti in seksualnosti, saj je bila podvrsta te rože poimenovana po templju Afrodite, grške boginje ljubezni. Danes se je različnih tipov in barv te rože oprijel drugačen pomen – rumena pomeni prijateljstvo in dobre želje, zelena predstavlja materialno blaginjo, roza ljubezen in ženstvenost, vijolična naklonjenost in predanost, bela popolnost, eleganco in spoštovanje, oranžna pa nepremagljivost in moč.

Orhideja
Orhideja / FOTO: Profimedia

1. Vrtnica

Rdeče vrtnice še vedno ostajajo simbol ljubezni, lepote, poguma, spoštovanja in romantike, šopke pa podarjamo ob najrazličnejših priložnostih, saj so prav rdeče vrtnice največkrat podarjene, posledično pa tudi najbolj priljubljene rože.

Vrtnica
Vrtnica / FOTO: Profimedia

Katera pa je vaša najljubša roža?