Išče se najlepša sobna rastlina
SOBNE RASTLINE

Išče se najlepša sobna rastlina

B.R.
19.11.2020, 8:05
0

Marsikdo bo potrdil, da sobne rastline v naš dom prinesejo svežino in obogatijo prostor. Pa naj bodo to s pisanimi cvetovi ali bujno zeleno rastjo. Ene so ogromne, druge ostanejo prikupno majhne, nekatere se plazijo, nekatere plezajo, vse pa poskrbijo, da se ob njih počutimo bolje. Zato želimo, da z nami delite svoje 'zelene dragulje'.

Sobne rastline so dobre za naše zdravje. Zakaj? V bistvu zato, ker delajo nasprotno od tega, kar počnemo mi, ko dihamo: sproščajo kisik in absorbirajo ogljikov dioksid. To ne samo, da osveži zrak, temveč tudi odstrani škodljive toksine. Obsežne Nasine raziskave so pokazale, da lahko sobne rastline v 24 urah odstranijo do kar 87 odstotkov zračnih toksinov. Študije so tudi dokazale, da rastline v zaprtih prostorih izboljšajo koncentracijo in produktivnost (za do 15 odstotkov), zmanjšajo raven stresa in dvignejo vaše razpoloženje – zaradi česar so popolne ne samo za vaš dom, temveč tudi za vaš delovni prostor.

Sobna rastlina v modernem stanovanju
Sobna rastlina v modernem stanovanju/ FOTO: Profimedia

Notranji vrt je tudi naše zatočišče pred zunanjim svetom in je za marsikoga vir velikega veselja, še posebno zdaj, v teh napornih trenutkih, ko je svet zajela pandemija. Ne glede na to, ali živite v majhnem stanovanju ali v veliki hiši, boste z vnosom rastlin v svoj dom začeli opažati izboljšave svojega zdravja in splošne sreče, so še zapisali na spletni strani NBC. Poleg izboljšanja razpoloženja in ustvarjanja pomirjujočega življenjskega prostora pa lahko rastline pomagajo tudi pri osamljenosti in depresiji: skrb za živo bitje nam namreč daje namen in to je zelo koristno – še posebej, ko vidite, da živo bitje uspeva zaradi naše nege.

Zeleno v vsak dom.
Zeleno v vsak dom./ FOTO: Dreamstime

 

Iščemo najlepšo sobno rastlino

Na našem spletnem portalu Dominvrt.si tako pozivamo, da z nami delite svojo zeleno hišne kraljico in kraljo, zeleno, cvetočo, majhno, veliko ... Vaš ponos! Vem, da nikakor ni lahko, toda prosimo vas, da se odločite za eno rastlino!

Na vsake 14 dni bomo objavili vaše poslane fotografije, izžrebali pa bomo tudi sobno rastlino - kraljico ali kralja, ki bo kar dva tedna krasila naslovnico spletnega portala Dominvrt.si, lastnika izbrane rastline pa bomo tudi lepo nagradili. Tako da le pogumno: izpolnite prijavnico in nam pošljite fotografijo svoje najljubše sobne rastline in denarna nagrada je mogoče vaša.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

NOVICE
Zdravstvo, kultura, razvoj ali vojska, izbira je ...
ŠPORT
Kampl ekskluzivno za Fuzbal: Nikdar nisem rekel, ...
POP IN
Leta 2004 Petra Kerčmar prvič stopi v čevlje ...
TV ODDAJE
Tamara Korošec objokana, spremenila je mnenje o ...
VIZITA.SI
Prva pomoč za izboljšanje odpornosti
OKUSNO.JE
Poskusite stromboli, pica zvitek, ki vas bo ...
ZADOVOLJNA.SI
J.Lo osupnila v obleki, ki si jo na rdečo ...
MOSKISVET.COM
6 stvari, zaradi katerih bo ostala z vami
BIBALEZE.SI
Ana Klašnja: 'Zdaj razumem svojo mamo'
CEKIN.SI
Kako zmanjšati stroške elektrike?
DOMINVRT.SI
Zato se vam pokvari pralni stroj – te stvari ne ...
VIZITA.SI
Kaj moraš vedeti o kondomih?