Najbolj trendovske sobne rastline v 2021

SOBNE RASTLINE

Najbolj trendovske sobne rastline v 2021

B.R.
03.02.2021, 7:00
0

Najbrž lahko brez težav rečemo, da je bilo leto 2020 leto, ki ga nihče ne bo pogrešal. Če pa je iz prejšnjega leta prišla ena dobra stvar, je to zagotovo porast ljubiteljev sobnih rastlin.

Nekaj ​​je na tem – ko ostanemo doma, gledamo prazne prostore in police, ki kar kličejo po tem, da jih napolnimo z zelenjem. Trend sobnih rastlin, ki je počasi, a vztrajno rasel skozi leta, je lani zagotovo dosegel nove višave.

Cene tropskih sobnih rastlin so skokovito narasle, povpraševanje je bilo večje, kot je ponudba. In kako kaže glede trendov v letu 2021? Spodaj naštete rastline so bile priljubljene že lani, toda, kakor je opaziti po spletu, njihova priljubljenost raste tudi zdaj. 

Anthurium Crystallinum
Anthurium Crystallinum / FOTO: osebni arhiv

Da boste prišli do nekaterih spodaj naštetih rastlin, je treba biti potrpežljiv, kajti ni njuno, da jih boste našli v lokalni vrtnariji, ker so zelo iskane rastline, pa znajo imeti tudi višjo ceno.

Anthurium crystallinum

Rod anthurium obsega več kot 1000 vrst rastlin. Vsaka vrsta je edinstvena – nekatere imajo pisane, razkošne cvetove, druge pa ogromno, razkošno listje. A. crystallinum ni nobena izjema, veliki usnjati srčasti listi z zanimivimi žilami zagotovo pritegnejo pozornost. Neverjetno prikupen pa je tudi razvijajoč se list, ki je čokoladne barve.

Aglaonema 'Red Wishes'

Rožnate rastline so lani zagotovo pustile pečat, nič drugače ne bo v 2021. Aglaoneme zagotovo imajo svoj trenutek. Že dolgo jih hvalijo kot rastline, za katere je enostavno skrbeti, toda veljale so tudi za dolgočasne. Ampak ne več. Dotična aglaonema se ponaša z rožnato zelenim listjem, zaradi česar je ena najbolj iskanih sort aglaoneme.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Epipremnum pinnatum 'Cebu Blue'

Cebu Blue je na sceno stopil konec leta 2020 in njegova priljubljenost raste kot nora. Listi so podolgovati s koničastimi konicami in se ponašajo s čudovito modro-zeleno srebrnkasto barvo. Je plezalec, če želite večje liste, pa mu zagotovite oporo.

Epipremnum Pinnatum 'Cebu Blue'
Epipremnum Pinnatum 'Cebu Blue' / FOTO: osebni arhiv

Kalateja musaica oziroma Network

Kalateje so že leta ljubljenke na prizorišču sobnih rastlin, toda dotična rastlina je šele v zadnjem času dobila zagon. Za razliko od drugih kalatej je musaica enostavna rastlina za nego. Vzorec na velikih zelenih listih ustvarja prepleteno mrežo, ki poskrbi za veliko občudovanja. Medtem ko je nekatere rastline težko najti v vrtnarijah, pa so kalateje musaica dokaj dostopne.

Kalateja Musaica
Kalateja Musaica / FOTO: Dreamstime

Monstera borsigiana variegata 'albo' 

Monstera borsigiana albo je zagotovo zelo iskana rastlina. Navadna (zelena) monstera je zelo čislana rastlina, še posebno deliciosa, toda le redko kdo se lahko upre belo-zeleni verziji. Bel del na listih je posledica mutacije, ki na listu pričara zanimive bele lise. Načeloma rastlina ni zelo redka, toda zaradi priljubljenosti zagotovo ni poceni rastlina. Edina težava pri tej rastlini je njena naključna variegacija, kar pomeni, da se lahko rastlina vrne v zelen stadij ali pa začne proizvajati popolnoma bele liste, kar za rastlino ni dobro zaradi manjka klorofila. Če želite stabilno mutacijo, potem raje posezite po monsteri thai.

Monstera albo
Monstera albo / FOTO: osebni arhiv

Filodendron pink princess

Kot smo že omenili zgoraj, je rožnata in. Temno zeleno, občasno tudi češnjevo obarvani listi so okrašeni z roza predeli. V smislu oskrbe zanjo veljajo tipična pravila filodendrona, kar pomeni, da je za te rastline razmeroma enostavno skrbeti, zagotoviti jim morate le dovolj vlage. Tudi tukaj velja opozorilo kot pri monsteri albo – rastlina roza barvo vključi naključno, zato lahko dobite list, ki je popolnoma roza, lahko pa je popolnoma zelen ter seveda vse vmes.

Monstera dubia

M. dubia je zagotovo zanimiva rastlina. V svoji 'mladostniški' obliki ima majhne zelene bleščeče listke, ki se bodo vzpenjali in pritrjevali na katero koli pokončno strukturo. Z leti, ko se postara, pa bo rastlina začela proizvajati izredno velike, perforirane liste.

Singonij podophyllum albo-variegatum

Če bi pred dvema letoma lastnikom vrtnarij ali rastlinjakov povedali, da bo singonij leta 2021 vodil tekmovanje za priljubljenost, bi se vam smejali v obraz. Čeprav gre za klasično rastlino, namreč nikoli ni bila najbolj razburljiva v ponudbi. Toda njeni belo-zeleni listi so letos hit. Podobno kot monstera albo ali pink princess nikoli ne morete uganiti, kakšen bo naslednji list, toda mnogi menijo, da je dotični singonij veliko stabilnejši kot prej omenjeni rastlini.

Singonij podophyllum albo-variegatum
Singonij podophyllum albo-variegatum / FOTO: osebni arhiv

Iščemo najlepšo sobno rastlino

Znova vas vabimo, da z nami delite svojo najljubšo sobno rastlino – zeleno, cvetočo, majhno, veliko ... Vaš ponos! Vemo, da nikakor ni lahko izbrati le ene, toda prosimo vas, da se odločite za eno rastlino!

Vsakih 14 dni bomo namreč objavili vaše poslane fotografije, izžrebali pa bomo tudi sobno rastlino – kraljico ali kralja –, ki bo kar dva tedna krasila naslovnico spletnega portala Dominvrt.si, lastnika izbrane rastline pa bomo tudi lepo nagradili. Tako da le pogumno: izpolnite prijavnico in nam pošljite fotografijo svoje najljubše sobne rastline – in denarna nagrada bo mogoče vaša.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Vir: Apartmenttherapy