Tako lahko na vrtu uporabite sodo bikarbono
ROŽE IN VRT

Tako lahko na vrtu uporabite sodo bikarbono

N.R.A.
12.05.2020, 8:50
1

Soda bikarbona je izjemno uporabna in cenjena kot pripomoček za čiščenje. Pa ste vedeli, da je izjemno cenjena tudi za uporabo na vrtu?

Soda bikarbona je nepogrešljiv pripomoček v gospodinjstvu, enako efektivna pa je tudi na našem vrtu. Z razlogom pravijo, da bi ta beli čudež moral biti v vsakem domu. Vse o njeni uporabi si lahko preberete tukaj. Poglejmo si, kako jo lahko uporabimo na vrtu.

Uporabite sodo bikarbono namesto pesticidov 

Soda bikarbona naj bi bila celo bolj učinkovita za preganjanje škodljivcev kot vsi drugi umetni pesticidi. Iz nje lahko naredite organsko razpršilo, ki bo pregnalo žuželke, uši in ostale škodljivce iz vrtnin in rastlin. Zmešajte čajno žličko sode bikarbone, tretjino skodelice olivnega olja in eno skodelico vode. To kombinacijo dobro premešajte, da se pecilna soda dobro raztopi, nato pa vse dajte skupaj v steklenico z razpršilom in potresite po vrtninah in rastlinah. Če se borite z glivičnim boleznim rastline in vrtnin, jih razpršite z narejeno raztopino na vsaka dva dneva, dokler se rastlina ne zaceli. Omenjeno mešanico lahko uporabite tudi na vrtnicah, trti in grozdju. 

Če imate težave z mravljami, se jih lahko znebite s kombinacijo sode bikarbone, sladkorja in kisa.
Če imate težave z mravljami, se jih lahko znebite s kombinacijo sode bikarbone, sladkorja in kisa./ FOTO: Dreamstime

Za boj proti žuželkam naredite mešanico iz žlice olivnega olja, žlice sode bikarbone in nekaj kapljic tekočega mila ter vse razredčite s petimi litri vode. To tekočino poškropite enkrat na tri dni, da žuželke ne uničijo vašega zelenjavnega vrta.

Če imate težave z mravljami, se jih lahko znebite s kombinacijo sode bikarbone, sladkorja in kisa. V posodo preprosto dodajte pet žličk sladkorja v prahu in pomešajte s sodo bikarbono. Ne uporabljajte kristalnega sladkorja, ampak samo sladkor v prahu, saj so mravlje dovolj 'pametne', da ločijo zrna pecilne sode od sladkorja. 

Test pH vrednosti zemlje 

Nekatere vrtnine in rastline uspevajo izključno v kisli zemlji, druge pa v alkalni. Zato je dobro, da poznamo pH vrednost naše prsti. Zemljo lahko testiramo s kisom in sodo bikarbono. V skodelico dajte pest zemlje iz različnih delov vrta. V kozarec z zemljo nalijte kis. Če se bo zemlja začela peniti, pomeni, da so tla alkalna, pH vrednost pa je nad 7. 

S sodo bikarbono se lahko uspešno znebimo tudi plevela!
S sodo bikarbono se lahko uspešno znebimo tudi plevela!/ FOTO: iStockphoto

Če ni nobene reakcije, vzemite še en vzorec in vanj nalijte sodobikarbono in malo vode. Če se tla začnejo peniti, pomeni, da je pH vrednost zemlje po 7, kar pomeni, da je zemlja kisla. 

Za lepše cvetove

Rastline, ki uspevajo le v alkalnih tleh, denimo hortenzije, begonije in geraniji, lahko s sodo bikarbono spodbudimo, da cvetijo še lepše in bolj bujno. Preprosto raztopite nekaj žličk sode bikarbone v vodi, s katero zalivate rože. Če želite, da bodo rastline v vazi dlje časa obstojne, naredite enako. 

Znebite se polžev

Soda bikarbona naj bi bila efektivno sredstvo za odganjanje polžev. Iz nje lahko naredimo 'zaščitno pot' okoli rastlin in vrtnin, tako da jo posujemo neposredno na tla. 

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Soda bikarbona ni uporabna le za čiščenje doma.
Soda bikarbona ni uporabna le za čiščenje doma./ FOTO: Profimedia

NOVICE
Trumpovo maščevanje Twitterju
ŠPORT
MacMahon: Govorice, da se je Dončić med karanteno ...
POP IN
Enoletni vnuk Robina Williamsa pokojnega dedka ...
TV ODDAJE
Patricija iz Ljubezni po domače ničesar ne ...
VIZITA.SI
Preprost ukrep za velik učinek
OKUSNO.JE
Štiri pregrešne sladice po receptu Nigelle Lawson
ZADOVOLJNA.SI
10 idej za paž frizuro, ki je trenutno velik hit
MOSKISVET.COM
Kako kar največ iztržiti za svoj pametni telefon?
BIBALEZE.SI
Mirjana Šukelj: To je strah, ki se ga ne da ...
CEKIN.SI
'Hrvaška in Grčija nam bosta speljali turiste'
DOMINVRT.SI
Kaj najbolj škoduje vašim pridelkom?
ZADOVOLJNA.SI
Priljubljen napitek ima številne pozitivne učinke