Soda bikarbona je tudi na vrtu nadvse uporabna
ROŽE IN VRT

Soda bikarbona je tudi na vrtu nadvse uporabna

N.R.A.
02.05.2022, 5:00
2

Soda bikarbona je izjemno uporabna in cenjena kot pripomoček za čiščenje. Pa ste vedeli, da je izjemno cenjena tudi za uporabo na vrtu?

Soda bikarbona je nepogrešljiv pripomoček v gospodinjstvu, enako učinkovita pa je tudi na našem vrtu. Z razlogom pravijo, da bi ta beli čudež moral biti v vsakem domu. Vse o njeni uporabi si lahko preberete tukaj. Poglejmo si, kako jo lahko uporabimo na vrtu.

Uporabite sodo bikarbono namesto pesticidov 

Soda bikarbona naj bi bila celo bolj učinkovita za preganjanje škodljivcev kot vsi drugi umetni pesticidi. Iz nje lahko naredite organsko razpršilo, ki bo pregnalo žuželke, uši in ostale škodljivce z vrtnin in rastlin. Zmešajte čajno žličko sode bikarbone, tretjino skodelice olivnega olja in eno skodelico vode. To kombinacijo dobro premešajte, da se pecilna soda dobro raztopi, nato pa vse dajte skupaj v steklenico z razpršilom in potresite po vrtninah in rastlinah. Če se borite z glivičnimi boleznimi rastline in vrtnin, jih razpršite z narejeno raztopino na vsaka dva dneva, dokler se rastlina ne zaceli. Omenjeno mešanico lahko uporabite tudi na vrtnicah, trti in grozdju. 

Če imate težave z mravljami, se jih lahko znebite s kombinacijo sode bikarbone, sladkorja in kisa.
Če imate težave z mravljami, se jih lahko znebite s kombinacijo sode bikarbone, sladkorja in kisa. / FOTO: Dreamstime

Za boj proti žuželkam naredite mešanico iz žlice olivnega olja, žlice sode bikarbone in nekaj kapljic tekočega mila ter vse razredčite s petimi litri vode. To tekočino poškropite enkrat na tri dni, da žuželke ne uničijo vašega zelenjavnega vrta.

Če imate težave z mravljami, se jih lahko znebite s kombinacijo sode bikarbone, sladkorja in kisa. V posodo preprosto dodajte pet žličk sladkorja v prahu in pomešajte s sodo bikarbono. Ne uporabljajte kristalnega sladkorja, ampak samo sladkor v prahu, saj so mravlje dovolj 'pametne', da ločijo zrna pecilne sode od sladkorja. 

Kako se znebiti polžev s pomočjo piva?
PREBERI ŠE
Kako se znebiti polžev s pomočjo piva?

 

Test pH vrednosti zemlje 

Nekatere vrtnine in rastline uspevajo izključno v kisli zemlji, druge pa v alkalni. Zato je dobro, da poznamo pH vrednost naše prsti. Zemljo lahko testiramo s kisom in sodo bikarbono. V skodelico dajte pest zemlje iz različnih delov vrta. V kozarec z zemljo nalijte kis. Če se bo zemlja začela peniti, pomeni, da so tla alkalna, pH vrednost pa je nad 7. 

S sodo bikarbono se lahko uspešno znebimo tudi plevela!
S sodo bikarbono se lahko uspešno znebimo tudi plevela! / FOTO: iStockphoto

Če ni nobene reakcije, vzemite še en vzorec in vanj nalijte sodo bikarbono in malo vode. Če se tla začnejo peniti, pomeni, da je pH vrednost zemlje po 7, kar pomeni, da je zemlja kisla. 

Za lepše cvetove

Rastline, ki uspevajo le v alkalnih tleh, denimo hortenzije, begonije in geraniji, lahko s sodo bikarbono spodbudimo, da cvetijo še lepše in bolj bujno. Preprosto raztopite nekaj žličk sode bikarbone v vodi, s katero zalivate rože. Če želite, da bodo rastline v vazi dlje časa obstojne, naredite enako. 

Znebite se polžev

Soda bikarbona naj bi bila učinkovito sredstvo za odganjanje polžev. Iz nje lahko naredimo 'zaščitno pot' okoli rastlin in vrtnin, tako da jo posujemo neposredno na tla. 

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Nevarnosti, ki vplivajo na vaš pridelek
PREBERI ŠE
Nevarnosti, ki vplivajo na vaš pridelek

Povzeto po ReadersDigest 

NOVICE
Ameriška orožarska zveza kljub pokolu v Teksasu ...
ŠPORT
Čeferin: Uefa je večja od mene in Real je večji ...
POP IN
Zmagovalci preteklih sezon navdušili sodnike, ...
TV ODDAJE
Zmagovalci preteklih sezon navdušili sodnike, ...
VIZITA.SI
Kako znižati holesterol s prehrano?
DOMINVRT.SI
Ne mečite je stran! Tako jo lahko ponovno ...
ZADOVOLJNA.SI
To so najbolj priljubljeni natikači to sezono
MOSKISVET.COM
Vojna 2.0: ko letala strmoglavijo hekerji, ne ...
BIBALEZE.SI
Denzel Washington: 'Zaradi svojih otrok sem zelo ...
CEKIN.SI
Eurojackpot: spet je nekdo v Sloveniji pravilno ...
OKUSNO.JE
Bezgov sirup po receptu naših babic
DOMINVRT.SI
Popolno živilo, ki ne sme manjkati v nobenem ...