Pogosto jih zamenjujemo s piki komarjev

ŽIVALI

Pogosto jih zamenjujemo s piki komarjev

N.R.A.
25.06.2021, 5:45
2

Bolhe so red žuželk, opisanih je več kot 2500 vrst, zajedajo pa se na sesalcih in ptičih. Z njimi se lahko soočamo lastniki mačk in psov, tudi lastniki ptičev, tudi in predvsem pa niso izključene družine z majhnimi otroki. Zna se zgoditi, da pik bolhe hitro zamenjamo s pikom komarjev, ker pa prva vrsta žuželk prenaša razne bolezni, posebno pa so specializirane za zajedavstvo, je pomembno, da jih čim prej prepoznamo!

Poskrbite za ustrezno zaščito vaših ljubljenčkov!
Poskrbite za ustrezno zaščito vaših ljubljenčkov! / FOTO: Dreamstime

Bolhe so drobna vrsta žuželk, večinoma črne ali rjave barve. Poznane so po neverjetnih dolžinah, ki so jih sposobne preskočiti iz gostitelja na gostitelja. Človeške bolhe lahko skočijo do 18 centimetrov v višino in 33 centimetrov v dolžino. Samica bolhe v svojem življenju izleže od sto do tisoč snežno belih jajčec, bodisi v gnezdu, ali toliko huje, na gostitelju, ki je lahko tudi človek. Večina vrst bolh se prehranjuje s krvjo različnih sesalcev ali ptičev. Ljudje smo gostitelji predvsem človeške bolhe, njeni piki pa so neprijetni predvsem za ljudi, ki so nanje alergični, nevšečnosti pa povzročajo tudi z različnimi boleznimi, ki jih prenašajo.

Ta vrsta žuželke se izjemno hitro giblje, zaradi svoje majhnosti pa se najraje zarije v košato in dolgo dlako, največkrat mačk in psov. Ker povzročajo hudo srbenje in kožne spremembe, jih velikokrat zamenjujemo s piki komarjev. Veliko ljubljenčkov danes se zadržuje na kavču, oblazinjenem pohištvu, tudi v naši spalnici in v postelji, najrajši pa se psi in mačke radi 'zleknejo' k našim nogam.

Nikoli jih ne ubijajte v stanovanju!
PREBERI ŠE
Nikoli jih ne ubijajte v stanovanju!

Otroci, posebno najmlajši, nimajo razvitega imunskega sistema do potankosti, vsaj ne v tolikšni meri kot odrasli. Posledično zna biti pri njih reakcija na pik toliko bolj intenzivna, težje pa je tudi ločiti, ali gre za pik komarja, kakšne druge žuželke, morda se v ozadju skriva kakšna otroška bolezen ali gre za pik bolhe.

Bolhe so zajedavci, ki pridejo najpogosteje v stik s človekom z domačimi živalmi.
Bolhe so zajedavci, ki pridejo najpogosteje v stik s človekom z domačimi živalmi. / FOTO: Dreamstime

Pik bolhe najlažje prepoznamo po rdečih pegah, ki se v nasprotju s pikom komarja ne pojavijo na enem mestu, temveč se razvlečejo po koži, saj ima bolha navado, da ugrizne večkrat. Pri človeku, tudi pri najmlajših, se vnetje kože in neprijetno srbenje tako največkrat pojavita na spodnjih delih noge.

Kako se jih znebimo?

V prvi vrsti moramo ugotoviti, od kod so bolhe prišle. Če je krivec, in največkrat je, pes ali mačka, moramo tega takoj odpeljati do veterinarja, ki bo ustrezno poskrbel za žival! Nato preverimo, ali smo sami ali naši otroci prišli v stik z bolhami. Če je odgovor pritrdilen, se mora leglo popolnoma uničiti, posvetujte se z zdravnikom, ki vam bo ob blažjih reakcijah predpisal mazilo. Srbenje ublaži cinkova mešanica, ki je na voljo tudi v lekarni, za prvo pomoč pa si lahko pomagate tudi z gelom za pike insektov. Očistite in razkužite vse površine v stanovanju, zamenjajte posteljnino, preproge, odeje in blazine! Pika pa nikar ne praskajte, saj lahko pride do hujše okužbe!

Neprestano praskanje pri živalih je lahko znak bolh.
Neprestano praskanje pri živalih je lahko znak bolh. / FOTO: Dreamstime

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

V branje priporočamo še:

Opazujte mačko in vedeli boste, kaj vam sporoča
PREBERI ŠE
Opazujte mačko in vedeli boste, kaj vam sporoča