Kako si pes izbere najljubšo osebo?

LJUBLJENČKI

Kako si pes izbere najljubšo osebo?

N.R.A.
06.06.2022, 5:00
3

Nekateri menijo, da si pes izbere najljubšo osebo na podlagi tega, kdo mu daje hrano in preživi največ časa z njim. Največkrat ni tako preprosto. Psi so veliko preprostejši kot ljudje, najljubšo osebo pa si izberejo na podlagi naslednjih stvari.

Pes
Pes / FOTO: Profimedia

Zgodnja socializacija

Ko dobimo novega družinskega člana, je naša kosmata kepica navadno stara osem tednov ali več. Bistveno za to, koga bo imela najraje na svetu, je dejstvo, s kom bo preživela največ kvalitetnega in dobrega časa. Kdo se bo že od osmih tednov naprej ukvarjal z njo, jo hranil, jo učil trikov in pravilnega vedenja? Psi, glede tega, niso nič drugačni kot ljudje. Že od majhnih nog si ustvarjajo tako imenovane pozitivne in negativne spomine, h katerim pa spada predvsem posvečanje pozornosti, ki pa mora imeti pozitivno noto. Ne glede na to, kdo se kasneje ukvarja z njim, bo pes imel še vedno rajši tisto osebo, ki je bila z njim že od malega. To lahko opazimo predvsem v družinah, kjer je pes rastel z mlajšo osebo, ki se nato odseli na svoje. Ko pride ta oseba nazaj v primarno družino, pa čeprav le na obisk, bo pes skoraj zagotovo pozabil na vse ostale v svoji okolici in videl le to osebo.

Pozitivna konotacija

Poleg zgodnjih, dobrih ali slabih spominov, pri psih igra veliko vlogo tudi trajni spomin. Ta bitja si z lahkoto zapomnijo na primer, kdo je z njimi grdo ravnal, ali v nasprotnem primeru, kdo mu je izkazoval pozornost, vsekakor pa nobenega dejanja ne pozabijo zlahka.  

Karakter človeka igra veliko vlogo

Ste že slišali za rek, enako privlači enako? Tudi pri psih se zdi, da velja enako pravilo. Energičen, živahen, rahlo nagajiv in neustavljiv pes, se bo veliko lažje povezal s človekom, ki ima enake lastnosti kot on, na drugi strani pa se bo pes, ki je miren, rad leži na kavču in rad poležava, veliko lažje povezal z osebo, ki ima rada iste 'aktivnosti'. Bistveno vlogo tako igra tudi in predvsem značaj.

To pa ne pomeni, da ne moremo psa z negativnimi izkušnjami, takšne navadno dobimo iz zavetišč, prevzgojiti in jim ponovno vrniti vero v življenje. Vsak, ki je že posvojil kosmato kepico, majhno ali veliko, mlajšo ali pa že odraslo, lahko pove, da so takšni psi lahko še bolj predani in zvesti lastnikom. Pri psih imamo ljudje to srečo, da pozitivni spomini velikokrat prevladajo pred slabimi. Le mnogo več truda moramo vložiti v takšnega psa, na koncu pa se toliko bolj izplača, ko dobimo povrnjeno zvrhano mero ljubezni.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

V branje priporočamo še:

Luks, avstralski ovčar – zna in razume vse, le govoriti ne zna
PREBERI ŠE
Luks, avstralski ovčar – zna in razume vse, le govoriti ne zna

 

Pes mora v tem uživati
PREBERI ŠE
Pes mora v tem uživati