Zato bi morali orhidejo zalivati s kvasovo vodo
SOBNE RASTLINE

Zato bi morali orhidejo zalivati s kvasovo vodo

L.M.
24.01.2023, 5:00
0

Z rednim zalivanjem orhideji zagotovimo hranila, ki jih potrebuje za optimalno rast in živahno cvetenje. Vendar pa samo voda za to čudovito, a zahtevno rastlino pogosto ni dovolj. Da jo ohranimo pri življenju in ji zagotovimo vse potrebne hranilne snovi za tvorjenje pisanih cvetov, strokovnjaki svetujejo zalivanje s kvasovo vodo in deževnico.

Ravno pravšnja količina vode, izbira pravega časa za zalivanje in podobno so odločitve, ki lastnikom orhidej povzročajo največ preglavic in posledično vodijo do propada največ rastlin te vrste. Ne le zalivanje, orhideje nas postavljajo pred kup vprašanj in dilem, tudi ko pride do gnojenja. Kvas, iz katerega ustvarimo naravno gnojilo, in deževnica, ki je najprimernejša vrsta vode za zalivanje orhidej, sta v tem pogledu nepogrešljiva.

Sveži kvas
Sveži kvas / FOTO: Shutterstock

Kako vemo, da je čas za gnojenje orhideje?

Orhideje je v rastni sezoni, torej od februarja do oktobra, treba gnojiti vsaj enkrat tedensko ali vsaj enkrat na dva tedna. Pozimi, ko rastlina miruje, ji enkrat mesečno namenimo polovično merico gnojila, ki jo seveda vedno razredčimo. 

Vsaj enkrat na mesec rastlino zalijemo samo z vodo, da odstranimo morebitne ostanke gnojila v substratu.  

Umetno gnojilo lahko nadomestimo s kvasom

V svoji kuhinji imate naravno in veliko bolj učinkovito sredstvo, ki je lahko odlično organsko gnojilo za vašo orhidejo. Kvas, ki ga sicer uporabljamo pri peki kruha in drugih kvašenih izdelkov, je bogat z dušikom, kalijem, fosforjem in vitamini skupine B. Uravnotežena kombinacija teh elementov pospeši rast koreninskega sistema, zaradi česar je rastlina močnejša in manj občutljiva na poškodbe ob presajanju. Prav tako se zmanjša tveganje za razvoj bolezni in napad škodljivcev. 

Tako boste orhidejo 'prelisičili' in spodbudili rast cvetov
PREBERI ŠE
Tako boste orhidejo 'prelisičili' in spodbudili rast cvetov

Orhideja
Orhideja / FOTO: Shutterstock

Čeprav so gnojila, ki jih lahko kupimo v trgovini, navadno učinkovita, pa so po drugi strani lahko precej draga. Vedno več ljubiteljev orhidej se zato odloča za naravno metodo, pri kateri potrebujemo le vsem dobro poznano kocko kvasa. 

Kako pogosto moramo orhidejo zalivati s kvasnim pripravkom?

Za najboljši izkoristek tega naravnega domačega gnojila orhidejo pognojimo dvakrat ali trikrat mesečno. V spomladanskem in poletnem času boste na ta način rastlino spodbudili k cvetenju, medtem ko pozimi orhidej načeloma ne gnojimo, če že, pa to storimo največ enkrat mesečno.

Za pripravo gnojila iz kvasa bomo potrebovali:

- kocko kvasa

- 1l tople vode

Raztopljeni kvas
Raztopljeni kvas / FOTO: Adobe Stock

Način priprave:

V skledo nalijemo manjšo količino tople vode in vanj nadrobimo kocko kvasa. Dobro premešamo in pustimo stati dve uri. Po tem času dolijemo približno 1 liter vroče vode – pri tem upoštevamo, da je treba raztopino razredčiti z vodo v razmerju 1 proti 5.

S pripravljeno kvasno vodo orhidejo v toplejših mesecih zalijemo vsakih 10 dni, jeseni pa zadostuje enkrat mesečno. Za pripravo gnojila raje kot vodo iz pipe uporabimo deževnico ali pa postano vodo, saj lahko klor v tekoči vodi rastlini škoduje. 

Dodatni nasvet

Pomembno je upoštevati, da pri zalivanju rastlin z raztopino iz kvasovk zemlja izgubi znatno količino kalcija in kalija, zato je priporočljivo razmisliti o dodatnem vnosu teh dveh mineralov. 

NOVICE
Golobov kandidat za notranjega ministra Boštjan ...
ŠPORT
V nedeljo zadel gol, v ponedeljek po potresu ...
POP IN
Premiera slovenske romantične komedije Nekaj ...
TV ODDAJE
Jenna D poslovenila uspešnico Miley Cyrus: 'Loh' ...
VIZITA.SI
Ste že slišali za dermatografijo?
OKUSNO.JE
Tako lahko porabite ostanke pire krompirja
ZADOVOLJNA.SI
Barve las, ki navdušujejo Slovenke in bodo letos ...
MOSKISVET.COM
Tako je danes videti ženska, ki je Dražena ...
BIBALEZE.SI
Slavni alkoholik je v otroštvu spremljal enako ...
CEKIN.SI
Zato bi morali psa peljati s seboj v službo
DOMINVRT.SI
Ali veste, kaj je oka?
BIBALEZE.SI
Zakaj otrok postane izbirčen in kako ukrepati?