Dominvrt.si
Teflon je ena izmed slabših izbir.

Po tem na to niti pomislili ne boste več!

V.S.
22. 04. 2013 11.48
32

Ste se kdaj vprašali, kako varna je vaša posoda, v kateri hrano pripravljate ali iz katere jo uživate? Če je vaša prva izbira keramika, emajlirano lito železo, steklo ali silikon, ste varni. Za pristaše teflonskih ponev, aluminijaste in bakrene posode tega z zagotovostjo žal ne moremo trditi. Preverite, zakaj!

Ste prepričani, da je vaša posoda varna?
Ste prepričani, da je vaša posoda varna? FOTO: iStockphoto

Pred dobrimi petdesetimi leti se je pričela proizvodnja teflonske posode, kar je bila prava revolucija – pomivanje posode je bilo zelo olajšano, saj se na teflonsko prevleko hrana ne prijema. Kljub temu ni vse tako lepo, kot se zdi na prvi pogled. Rezultati številnih raziskav, objavljenih na zdravstvenih spletnih straneh, namreč kažejo, da se uporaba te vrste posode povezuje s številnimi zdravstvenimi težavami, vključno z rakavimi obolenji in težav s ščitnico.

Čakajoč na uradne potrditve in prepoved uporabe teflonske posode se je veliko število ljudi obrnilo k uporabi posode iz drugih materialov, kot so nerjaveče jeklo, aluminij, baker in lito železo. Žal pa raziskave kažejo, da nekateri izmed zgoraj naštetih materialov prav tako predstavljajo nevarnost za zdravje. Na primer, pomivanje jeklene posode s pomočjo gobice z abrazivi lahko povzroči sproščanje majhnih delcev niklja in kroma, ki veljajo za strupene težke kovine.

NASVET: Kakšna posoda je sploh varna za uporabo?

Za najbojšo izbiro veljajo inetrni in nereaktivni materiali, kot so keramika, emajlirano lito železo, steklo in silikon. V nadaljevanju preberite, zakaj.

Keramična posoda se šteje za najvarnejšo vrsto posode. Odporna je na visoke temperature in pri večini modelov je površina odporna na praske. Torej, lahko uporabljate kovinske vilice ali žlico pri mešanju hrane.

Emajlirana posoda iz litega železa je druga najvarnejša izbira, če pa jo boste pravilno vzdrževali, je lahko doživljenjska. Njena glavna pomanjkljivost je v njeni ceni (je precej draga) in zahteva temeljito ročno pranje.

Posoda iz stekla je inertna in cenovno precej dostopna, vendar je lahko lomljiva in ne dober, t.j. enakomeren, toplotni prevodnik. Kljub temu je steklena posoda najboljša izbira za shranjevanje hrane in živil.

Posoda iz silikona lahko najdete predvsem v obliki zajemalk in raznih lopatic za kuhanje in peko. Silikon je edini nereaktivni, sintetični material, ki se ne prijema. Je varen za uporabo do 220 ºC. Ko se segreva nad omenjeno temperaturo, se prične topiti, vendar ne oddaja strupenih hlapov. Ta posoda toplote ne prevaja najbolj učinkovito, zato je proces kuhanja daljši.

Teflon je ena izmed slabših izbir.
Teflon je ena izmed slabših izbir. FOTO: iStockphoto

Za malo manj varnejšo posodo od tiste, naštete zgoraj, ki pa kljub temu velja za precej dobro izbiro, se šteje tista iz zmerno reaktivnim materialov, kot sta nerjaveče jeklo in lito železo.

Nerjaveče jeklo je najmanj reaktiven material in večina ljudi meni, da je najboljša in najvarnejša izbira materiala za posodo. Toda raziskave kažejo, da je ta vrsta posode, ko se enkrat poškoduje, med pranjem sprošča majhne količine niklja in kroma.

Posoda iz litega železa je izredno vzdržljiva in je odlična za praženje, pripravo palačink ali peko kruha. Vendar priprava raznih juh in omak, torej tekoče hrane, lahko privede do sproščanje železa iz posode, kar seveda ni zaželeno. Druga pomanjkljivost posode iz te vrste materiala je, da zahteva posebno vzdrževanje.

Za najslabšo izbiro pa veljajo materiali iz visoko reaktivnih materialov, kot so teflon, aluminij in baker. 

Premaz, ki se uporablja na teflonski posodi, vsebuje plastične polimere, ki med segrevanjem oddajajo škodljive pline. Raziskave kažejo, da ti plini vsebujejo rakotvorne kemikalije.

Raziskave kažejo, da se aluminij povezuje z Alzheimerjevo boleznijo in z drugimi kognitivnimi težavami. Večina strokovnjakov svetuje izogibanje aluminijaste posode in tudi uporabe aluminijaste folije.

Na bakreni posodi je prisoten premaz, ki preprečuje bakru stik z živili. Toda ta premaz se sčasoma obrabi, zaradi česar pride baker neposredno v stik s hrano. To vodi k zastrupitvi z omenjeno kovino.

Kako se boste vi odločili in katero posodo boste vi uporabljali, je povsem vaša odločitev.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani ? To lahko storite s klikom na

Sorodni članki
Komentarji (32)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
1. emajlirana posoda, ki je obdrsana spušča rakotvorne snovi 2. kramična posoda je, vsaj kar se krožnikov tiče super, ko pa pridemo k ponvam odpove na celi črti 3. silikonske posode so nepraktične, ker ne držijo oblike 4. steklo se obnese samo še v pečici Poleti roštilj, pozimi pečica, glavno da jemo gensko spremenjeno hrano.
Daleč najboljša je posoda, kjer lahko kuhaš brez dodajanja vode, brez dodajanja maščobe, hitro kuhaš, pečeš, gratiniraš in popekaš, kuhaš in pečeš povsem avtomatično, varno shranjuješ jedi. Je za vse vrste štedilnikov, tudi za indukcijo, je zelo enostavna za čiščenje, tako ročno kot strojno, prihraniš čas, energijo in denar in zraven tega imaš 30 letno garancijo, doživljensko svetovanje, podporo in servis, da dobiš lahko kuharja na dom, če še koga povabiš, dobiš darilo in lahko vedno izkoriščaš posebne elemente po izjemno nizki ceni, posoda ti celo tvoj vložen denar vrne nazaj z redno uporabo v obliki prihranka. Imaš nadzor kuhanja, ki te vizualno in audio opozori, kdaj moraš zmanjšat energijo ali povečat in kdaj je konec kuhanja - ti zapiska, da prideš jest! A bi vi imeli takšno posodo?
mamo mi keramiko :) zdrav79
a zdj nj pa vse skp stran vržm?? ja vežde da res, hehehehehe :) dokler bo kj za not dat bo tud teflonska ponev v redu pa če jutr umrem ;)
ha,ha,ma prov bolan prispevek,pejte pogledat v pekarne,in to v velike,vsi njihovi pekači,ali ma modeli,so prevlečeni z teflonskim premazom,ha,ha,bolano je tole že vse skupaj
Se strinjam, da dandanes res ne živimo v zdravem okolju...Kar se pa tiče teflona je pa res katastrofa. Kot primer lahko povem, da poznam cel kup ljudi, ki so imeli doma (v kuhinji) papige/kanarčke kateri so kar naenkrat poginili brez kakršnega koli opozorila. Namreč papige so zelo občutljive na razne (umetne) pline. Plin, ki se sprošča pri peki na teflonu pa je zanje skoraj vedno usoden.
jaz se bol bojium kaj se bo dalo v teflonko..ne toflonke same...
Oh, ja. Kaj vse je rakotvorno in strupeno. Vsa kupljena hrana je vprašljiva. Ko berem vsa ta opozorila, se resnično sprašujem ali naj kar takoj od lakote umrem ali na dolgi rok od teflona in "strupene" hrane. P.s.: Je pa tudi res, da lobiji in protilobiji zelo dobro delujejo. Mogoče pa je "delimano" plačal objavo tega članka...hm, kdo ve.
Točno to. Nikol ne veš čist zares.
Glede na to, kako agresivni so z svojo marketinško kampanjo (svojo reklamo imajo res skoraj na vseh internetnih straneh, res neverjetno) se zdi, da bi ta članek res bil sponzoriran iz njihove strani, ker tako poveličuje keramično prevleko, ki naj bi bila najvarnejša, a ne povejo, da se ta njihova prevleka po končanem kuhanju ne sme dajati pod mrzlo vodo - lahko se vprašamo zakaj - seveda, da ne poči. Kvaliteta na višku!
V svetu, v katerem živimo, itak ni nič več zdravo.
Aleksandra Novak 22. 04. 2013 14.33
najboljše so delimano ponve-keramične, nič škodljivih snovi pa tut hrana se ti ne more prijeti gor... priporočam ;)
Tako so govorili za teflon pred 30 leti!
Kakšen Delimano neki, kaj je z vami? Zadeva poči, če daš iz vroče na mrzlo in pol? Kaj si lahko z njo pomagaš?
J......ti posodo,vazno je da mas kej,da v posodo das
točn to
Tudi tisto, kar daš v posodo, se mora kvalitetno pripravit, zato ni vseeno kakšne lonce uporabljaš.
Jst pa sam roštiljam pa ne rabm nobene posode.
To nam nič ne pomeni,da se ti hvališ,povej naslov,da pridemo probat,če maš neoporečen roštilj! :))) lp
Okej. Posoda iz litega železa lahko privede do sproščanja železa iz posode. In kva pol? Sej regrat recimo (pa še marskej) ma ful železa, pa je zdrov ko sto mater.
da o teranu niti ne govorimo...
Teran je naš!
Železo, ki se nahaja v regratu je v bistveno manjših količinah kot je v lito-železni posodi, zato ta ni povsem varna.
Hehe, ravn zanč sm brau kok je silikon strupen. Dons je pa že nereaktiven in ne oddaja strupenih hlapov.
kje si bral...daj link...ali pa lažeš...
Je bil en tiskan medij. Nek kuhar je govoril.
nimam kej kuhat
jst pečem na papirju,.....
revež
PSIHOTERAPEVT 22. 04. 2013 12.11
js mam vse karbonsko .. ga ni bolsga :D probajte!!
ISSN 2630-1679 © 2024, Dominvrt.si, Vse pravice pridržane Verzija: 1082