Dominvrt.si
Jajca

Resnica, ki si jo je Slovenec upal objaviti!

N.D.
10. 05. 2013 11.45
246

V sporočilu, ki ga je v naše uredništvo dominvrt.si poslal naš uporabnik Rok Jerenko, se je glasilo: Pred kratkim sem doma naredil test svežih, kupljenih jajc z oznakami, kot so kakovost A, kakovost iz Slovenije, okus podeželja in pa domačih jajc od kokoši, ki se mi pasejo doma na vrtu. Razlika je očitna …

Rezultat svoje raziskave je Rok Jerenko objavil tudi na  Facebooku. Izvirna raziskava je požela veliko zanimanje, saj je njegovo objavo v zelo kratkem času delilo več kot tristo ljudi. Pod zapisom, v katerem je Rok nazorno opisal, zakaj in kako je prišel na svojo idejo, pa so se pozitivni komentarji vrstili drug za drugim.


'Domača jajca' so ena velika potegavščina!

Objavljamo njegov zapis s Facebooka, vi pa o tem, ali se z njim strinjate ali ne, presodite sami:

Že nekaj časa spremljam, kako naš svet tone v propad. Če začnem pri eni od najosnovnejših človeških potreb, kot je hrana, in se ustavim pri prehrambni industriji, ostanem brez besed ... Človeški pohlep tako slepi 'vodilne', da je kakovost življenja številnih ljudi vedno bolj na nitki.

Ko sem nazadnje kupil jajca v enem izmed trgovskih centrov v Sloveniji, je bilo v škatli od 10 - ih jajc 5 jajc 'na pol' praznih, kar pomeni, da je bil notri le zrak. Vseeno na škatlah piše »kakovost A«, »okus podeželja«, »kakovost iz Slovenije«, gor je tudi fotografija kmetije, kar vse skupaj prav kliče po tem, da zagrabiš tisto škatlo z jajci. Kasneje preverim iz žiga na jajcu, kaj pomenijo ti podatki, in izvem, da so jajca iz 'baterijske' reje. Kokoši živijo v majhnih kletkah, v življenju ne vidijo sončne svetlobe in sveže trave, kaj šele, da bi se lahko prosto sprehajale ter nabirale žuželke in ostalo naravno hrano.

Dva tedna nazaj sem dobil idejo! Doma smo obnovili star zajčnik, okrog katerega smo postavili ograjico in kupili 10 kokoši, ki se sedaj veselo pasejo na travi za hišo, v mahnati travi nabirajo žuželke in živijo na njim prijazen način. Ta teden so naše kokoši začele nesti jajca. Ker sem se želel prepričati, kakšna je ta »kvaliteta A«, sem slikal sveža jajca iz trgovine (na sliki levo s pripadajočo škatlo) ter naša sveža jajca (na sliki desno s sliko naših kokoši).

"Sosed je tisti, ki bi mu prvemu morali zaupati glede kvalitete, ne pa državi, ki se danes osredotoča predvsem na denar, pobiranje davkov, namesto na kvaliteto življenja ljudi", trdi Rok
"Sosed je tisti, ki bi mu prvemu morali zaupati glede kvalitete, ne pa državi, ki se danes osredotoča predvsem na denar, pobiranje davkov, namesto na kvaliteto življenja ljudi", trdi Rok FOTO: Reuters

Razlika je v okusu in vonju!

Ko sem strl jajce iz trgovine na krožnik, se je razlilo kot palačinka, medtem ko ima domače jajce neprimerno bolj čvrsto vsebino in drugačno strukturo. Prav tako je rumenjak  temnejši. A to še ni nič. Največja razlika je namreč ravno v okusu in vonju, kar ugotoviš, ko si jajca spečeš v ponvi.

Tukaj človek spozna, da je tista njihova »kvaliteta A« morda resnična, a le po neki njihovi lestvici. Ko pa se sam prepričaš, kaj je kvaliteta narave, spoznaš, da je vse to oglaševanje hrane iz masovne reje danes ena velika potegavščina s primarno željo po dobičku in vse, kar kupimo na tak način, je verjemite, vse prej kot kvalitetno! Ko enkrat uporabiš kanček zdrave pameti, postanejo te stvari povsem razumljive.

Edina rešitev je, da se vzpostavijo lokalni krogi pridelovanja hrane. Sosed je tisti, ki bi mu prvemu morali zaupati glede kvalitete, ne pa državi, ki se danes osredotoča predvsem na denar, pobiranje davkov, namesto na kvaliteto življenja ljudi. Žal mi je, da nismo teh nekaj kokoši kupili že prej. To je milina in kdor ima to možnost, ali pa vzeti jajca od soseda kmeta, ki lepo skrbi za kokoši, je lahko srečen.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani ? To lahko storite s klikom na

Sorodni članki
Komentarji (246)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
zj k ste to objavl bojo prepovedal imet kokoši doma, kokr zelenjava na vrtu
Levo so jajca domače narave od kokoši, desno pa so račja jajca, saj zdrava kokoš ne nese oranžnega rumenjaka! Sem se pa nasmejal nekaterim spudaj, ki so pravi veleumi, hahaha
Haha pa res, sem pogledal na netu...mislim kako zavajanje!!!
Pa ti še se hvali z neko raziskavo in ne vem kaj...mislim, no comment
Če bi ti pogledal na netu, bi tudi prebral, da prehrana kokoši vpliva na barvo rumenjaka. "Jajčni rumenjak obarvajo različna barvila (karotenoidi) iz različnih rastlin. Karotenoidi so različnih barv – rumene, oranžne ali rdeče. Pomemben vir karotenoidov predstavlja koruzno zrnje in lucerna. Sveža lucerna ima v primerjavi s posušeno nekoliko večjo vsebnost barvil. "
Če bi ti pogledala na netu bi opazila, da so račji rumenjaki praviloma temnejši od kokošjih. Pa slik ni malo. Sicer pa sem imel že sam domača jajca nekajkrat doma in to od dobro poznane osebe...pa ne pomnim, da bi bila kdaj tako temna sorry
Ah dobro no, kaj saj to vsi vemo, poleg tega je na netu precej veliko slik, ki prikazujejo enako kot tale...
Vseeno pa kmetje kupujejo prešano šunko,mortadelo v trgovini,zato ker so že naveličani svojih salam,ki bi jih ljubljančani jedli vsak dan,seveda če bi ble zastonj
Več beljaka pri kupljenih, slabo hraniš kokoši
:D mislim brez komentarja ....
In nekateri slovenci še vedno govorijo: Glej ga kmeta. Mislim, da počasi prihaja čas, ko bo kmet eden bolj spoštovanih poklicov.
bi bil že skrajni čas ja
ja skrajni čas, da se da večjo veljavo kmetu in njegovim pridelkom
Ja kmetij okoli mest je premalo da bi pokrivali potrebe. Pač namesto mačk in psičkov rediš za okras dve kokoški ki na koncu pristaneta v ponvi ali pečici. Smrdi ? Ja saj tudi kakci drugih domačih ljubljenčkov ne dišijo. Sicer pa, to je ekološko in naravno. Jajčkomat na dveh nogah.
ja podpirajmo jajčkomat na dveh nogah
Komaj zdaj ste to ugotovili???? To že vem 20 let.
nekdo je odkril toplo vodo, čestitke..
Kokr kol, domače stvari so vedno boljše, sploh če veš s čim se živali prehranjujejo! Je res, da v trgovinah malo "nategujejo", vendar še vseeno ni vse tako slabo (vsaj zaenkrat še ne).
to ti misliš
mislt pomen nč vedit
jao avto članka je očitno tudi sam kmet, pa ne ve, da se jajca iz talne reje in tiste iz kletk razlikujejo. za talno rejo rabijo kokoši tudi drugačno krmilo, ponavadi veliko koruze, zato so jajca tudi bolj rumena in z manj beljaka.
ti si pa buhtelj zarukan s svojo izjavo. Čudno da nisi napisal, da je z polovico vode. Kakšen lolek
Saj ni važno, kakšna so jajca, glavno je, da je kokica, ki ga je znesla, bila zunaj in prosto hodila okoli.
ok barva. trgovinski so mal bol vodeni. kupljena so bila lahko tudi že stara, zato so bila domača bolj čvrsta. po trgovinah morte tud pogledat, da imajo več različnih jajc. talna pa baterijska reja, pa z bolj rumenimi rumenjaki itd. so tudi cene različne. ni pa nujno, da je najdražji tudi najkvalitetnejši
Razliko sem opazila tudi jaz en mesec nazaj. Jajca vedno kupujem pri sosednjem kmetu, vendar tisti dan ni imel odprtega kioska, kjer prodaja zelenjavo, imela pa sem samo še dve jajci. Ker sem želela speči pecivo, sem se odpeljala v en diskont in kupila najbolj poceni jajca. Ko sem strla tiste od kmeta so bile blede barve - takšne kot tiste na levi sliki zgoraj, iz trgovine pa bolj temne barve, kot tiste na desni sliki. Sploh se ne bi zavzela, če ne bi bila razlika tako očitna. Ni bi bilo jasno kako so lahko jajca iz trgovine takšne barve kot pričakuješ da bodo domača, domača pa bleda, kot umetna.
Barva rumenjaka ni odvisna samo od domače/kupljeno. Enkrat se je govorilo, da kokošim dodajajo barvilo v hrano, da nesejo bolj rumena jajca... Ne vem, če je to res in ali barvila dejansko pridejo v rumenjak, najbrž pa je res prehrana vsaj delni razlog za barvo rumenjaka....
To o dodajanju barve je res, zato prosim ne nasedati na barvo rumenjakov! Morda so bile te kokosi, ki so znesle jajca cisto v redu hranjene in so jajca cisto naravna. Iz baterijske reje lahko dobite jajca, ki so rumena kakorkoli mocno tehnologu srce pozeli, namrec, kokosim v prehrano se lahko dodaja karoten (tisti, ki ga najdete sicer tudi v povsem naravnem korenju). Po netu se najde ogromno virov, kjer je pokazano, da barva rumenjaka ravno zaradi tega, ker so rejci ze zdavnaj pogruntali, kaj morajo dodati v prehrano, da izgleda ta "naravno", sploh NE odraza hranilne vrednosti ali kvalitete jajca. In mimogrede, tudi v krmila se dodajajo barvila, zato da izgleda piscanec bolj "naravne" barve, ko ga kupite v mesnici. Bodite pametni, ne zanasajte se na "preverjene modrosti" vase babice, ker so se rejci od takrat, ko je vasa babica redila kokosi, ze precej naucili.
Poglej, ne da je odvisno samo od dodajanju barvil kokošim in njihovi hrani(kar je pač glavni ´krivec´), pač pa tudi od PASME oz. pač vrste kokoši. Da vam navedem primer: doma imamo kmetijo; imamo štajerske kokoši in navadne kokoši(mislim, da se jim reče korejske al kitajske, nimam pojma), pač tiste oranžne. Štajerke nesejo čudovita, na zunaj čisto bela jajca z skorajda rdečim rumenjakom-res je temen, medtem ko ´navadne´ kokoške nesejo jajca, ki so skoraj rjava, rumenjak pa je bolj bled. Važno, da so kokoši zunaj, se pasejo in se imajo fino, pa vseeno se lahko jajca močno razlikujejo.
se pravi da si ugotovila ravno nasprotno kot tisti v članku, hahaha
Ja pa dobro jutro 24 ur. Amapak kot ponavadi še vedno preveč pomanjkljivo znanje vašega novinarja in laika :) Resnično pogrešam članke ljudi, ki se s prehrano dejansko ukvarjajo! Zakaj o tem ne povprašate nekoga ki ima resnično izkušnje na tem področju, kajti šele na tak način bi širša javnost (potrošniki) izvedela mnogo mnogo stavri o samih živilih.
Saj ni pomembno samo to,da je bolj rumen rumenjak (seveda, je to odvisno kaj kura je; predvsem koruzo), da so bolj zdrava (mišljeno s tega vidika, da je sedaj v večini hrane že ogromno konzervansov, da sta sadje in zelenjava špricana na 100 in 1 način, če maš pa doma kure ali pa tudi drugo zelenjavo, sadje, pa saj veš kaj jim daješ, kako obdeluješ vrt...- naj bi vedu) , meni osebno je pomembno tudi to, da doma vem kako kure 'živijo', da se pasejo, da ne trpijo, kot če primerjaš z kurami, ki so v industrijskih kletkah, kjer nimajo niti toliko prostora, da se obrne (seveda je prišel zakon, da morajo biti kure zdaj v obogatenih kletkah ampak vseeno), seveda lahko kupiš jajca tudi iz proste reje, bio jajca, ampak zame je še zmeraj to kar pridelam doma nekaj največ vrednega, prav tako je MENI OSEBNO tudi pomembno, da vem kaj kure jejo, in meni je jajce, ki ga znesejo naše kure, veliko boljše. Seveda pa so mnenja različna. Seveda jaz imam kmetijo in to lahko izvajam, da doma pridelam čim več, ampak ljudje, ki so v mestih pa nimajo te možnosti, in kakršne so sedaj plače (če jo seveda sploh imajo), bo seveda veliko ljudi gledalo na ceno (to pa pomeni, jajca iz baterijske reje in seveda tudi ostala hrana, ki je 'manj kakovostna' ).
Ja, kure iz baterijske reje jejo samo umetna krmila, ki pospešujejo proizvajanje in nesenje jajc, medtem pa še trpijo. Zato je prav, da imamo pri nas čimveč domačih kokoši, ki jejo zdravom, baterijska reja pa naj kar propade!
Bolano je vse skupaj, naši politiki to vedno ,naredijo ne pa nič.
Nevem, kako bi tukaj ukrepali politiki:((? Menim, da lahko tukaj največ naredimo sami potrošniki, s tem, ko pazimo na nakup in izbiro jajc!!
V domačih jajcih je več glist in drugih raznih črvov, zato so bolj rdeče, okusne, :)
User1045352 12. 05. 2013 18.27
Neumnost pa taka!! Ne govori, če nimaš pojma! Čeprav mislim, da je tole sarkazem, bom povedala, da so domača jajca mnogo okusnejša, bolj zdrava in čista!!
Iz domačih oplojenih jajc se vsekakor izležejo veliko bolj zdravi mali rumeni piščančki. Grozljivo je gledat, kako industrijsko gojijo rahitične piščance za zakol, ki niti stati ne morejo na nogah. Ljudje se še premalo zavedamo, da kar s stanjem svoje zavesti delamo naravi in bitjem okrog sebe, delamo tudi sebi.
Vsa razlika v barvi rumenjaka je v prehrani!!! Če so kokoši krmljene s koruzo in predvsem lucerno bodo jajca bolj rumena oz. oranžna. Dejstvo pa je da neke boljše ali slabše prehranske vrednosti NI. Drugače pa če kupite t.i. jajca za peko, so ta jajca neprimerljivo bolj oranžna, ker so kokoši krmljene s krmili, ki imajo več barvil in to takih ki dajejo bolj oranžno barvo rumenjaka (ker koruza daje bolj intenzivno rumeno barvo, npr. rdeča paprika, lucerna pa skor da bolj rdečo barvo). V Rokovem primeru bi rekel, da gre bolj kot ne za naključje (če ni krmil s koruzo in če se kokoši niso pasle na lucerni), ker v veliki večini imajo kmetje bolj raznoliko obarvane rumenjake in imajo prej problem s tem, da je rumenjak bolj bled. Kar se tiče čvrstosti vsebine oz. razlitega beljaka pa bi to pripisal skladiščenju jajc oz. temu, da jih imajo trgovci izven hladilnika, saj se pri višji temperaturi skladiščenja beljak prej razlije. Poleg tega pa na kakovost beljaka vpliva tudi trajanje skladiščenja se pravi starost jajc, tudi starost kokoši, pa seveda tudi prehrana in genetski dejavniki. Se pravi sveža jajca iz trgovine sigurno niso tako sveža kot domača. Eno je če razbiješ jajce kakšno uro po tem ko jo je kokoš znesla, ali pa jajce, ki je moralo priti na trgovsko polico, tam počakati na kupca, ga domov prinesti in porabiti. In ne gre ravno primerjati teh jajc kupljenih v trgovini, ki so težnostnega razreda L (L=velika jajca, ki tehtajo od 63 do 73 g), ki so najverjetneje bila znesena od starejših kokoši, pri katerih je čvrstost beljaka slabša. Rok pa ima najverjetneje mlade kokoši, ki po večini znesejo srednje velika jajca težnostnega razreda M (M= 53 do 63 g) in pri katerih je beljak bolj čvrst. Torej če bi pred Roka postavil eno t. i. jajce za peko in eno povprečno domače jajce bi mi povedal da je tisto jajce za peko domače, tisto domače pa, da je jajce za peko. Se pravi obratno. In če bi mu dal pečeno jajce za jest, bi sigurno rekel, da je jajce z bolj obarvanim rumenjakom boljše. Tako, da glede okusa....ne bi razpravljal. Nočem trdit, da je jajce kupljeno v trgovini boljše, ampak sem samo presojal njegovo ugotovitev. Vsekakor pa je moje osebno mnenje, da je pašna reja kokoši boljša. 1. živalim bolj prijazna reja, 2. vsebnost hranil v jajcu je višja (več vit. A, nenasičenih maščobnih kislin), 3. manj porabljenih žit za kokoši, več žit ostane za ljudi...pa še bi lahko našteval. Lepo je če imaš možnost, da si sam doma priskrbiš kakšno jajce ali pa, da jajca kupiš od soseda, s tem, da se moraš zavedati tudi določenih tveganj (kje je jajce zneseno, kje in kako dolgo se skladišči, ali je poskrbljeno za higieno, koliko kokoši na površino zemljišča-da ga ne uničijo) oz. vedeti, kako se jim izogneš. No...to je pa spet druga zgodba. Še enkrat pa....Barva rumenjaka praktično ne vpliva na hranilno vrednost jajca, ker barvila nimajo neke prehranske vrednosti.
končno objektiven in tudi strokoven komentar!
Kaj, če bi vaši novinarji, oz.zunanji sodelavci napisali takšen komentar, kot ga je "igicza". Vam gredo bolj izpod peresa znanstvenice in umetnice kot sta Savina in Saška. Beda.
Podpis
Bravo za komentar. In tudo nekaj drzi - lepo je kupovati od soseda, samo pazite, da vam ne bo prodajal starih jajc, vi mu boste pa neskoncno zaupali, ker so "domaca", na jajcih pa zaenkrat kure same ne znajo se natisniti dneva, ko so bila znesena... V trgovinah jajca razlicno skladiscijo in to ima gotovo vpliv na trajnost in kvaliteto, a skoraj noben proizvajalec ali trgovec si ne sme privosciti oporecnih (pokvarjenih...) jajc.
User1045352 12. 05. 2013 18.28
No, ja, deloma se strinjam, vsekakor pa bom ostala pri kmetovanju!
Doktorat iz jajc. Najbolj okusna so tista jajca kadar si lačen.
ISSN 2630-1679 © 2024, Dominvrt.si, Vse pravice pridržane Verzija: 1082