Dominvrt.si
Raziskava Evropske komisije je pokazala, da v EU vsako leto odvržemo v smeti kar 180 kilogramov živilskih odpadkov na prebivalca.

To, kar počnemo, je grozno!

19. 03. 2013 12.52
44

Če vsak dan pridno odnesete v smetnjak vrečko smeti, v kateri se najde nekaj starega kruha ali hrane iz hladilnika, ki ji je potekel rok trajanja, ste s to vrečo v smetnjak vrgli tudi nekaj denarja. Glede na raziskavo Evropske komisije namreč vsak Evropejec letno odvrže kar za 250 evrov hrane.

Raziskava Evropske komisije je pokazala, da v EU vsako leto odvržemo v smeti kar 180 kilogramov živilskih odpadkov na prebivalca.
Raziskava Evropske komisije je pokazala, da v EU vsako leto odvržemo v smeti kar 180 kilogramov živilskih odpadkov na prebivalca. FOTO: Reuters
Raziskava Evropske komisije je pokazala, da v EU vsako leto odvržemo v smeti ogromno živilskih odpadkov, kar 180 kilogramov na prebivalca. Skoraj polovico teh odpadkov odvržejo gospodinjstva. Strokovnjaki ocenjujejo, da bi smela biti letna količina tako imenovanih nujnih gospodinjskih odpadkov največ 26 kilogramov. Zdaj jih ustvarjamo približno trikrat toliko.

Anketiranci so za to največkrat navedli dva vzroka, in sicer da je živilu potekel rok uporabe in da se je živilo pokvarilo.

Po podatkih raziskave EK gre večina živil v smeti zaradi poškodovane hrane in/ali embalaže, zaradi prevelike proizvodnje in posledično prevelike ponudbe. Drugače povedano, mnogim neprodanim proizvodom preteče rok uporabe. Za kar 42 odstotkov živilskih odpadkov pa so odgovorna gospodinjstva, kar kaže, da potrošniki potrebujejo več znanja.
Živilu je potekel rok uporabe

Kaj pomeni oznaka "porabiti do ..."

Rok uporabe pove, do kdaj je lahko živilo v prodaji. Navedba "porabiti do (dan, mesec, leto)" se uporablja za hitro pokvarljiva živila, kot so mleko, jogurt, meso, ribe, predpakirano meso, razrezano sadje in zelenjava ipd. Tako označenega živila po navedenem datumu ne smemo uživati, saj je lahko nevarno za zdravje. Ko kupujete, bodite zato vedno pozorni na rok uporabe. Poleg tega ne kupujte večjih količin živil, ki so pred iztekom roka uporabe, čeprav so v akciji.

Kaj pomeni oznaka "uporabno najmanj do ..."

Navedba "uporabno najmanj do (dan, mesec, leto)" se uporablja za živila, ki se ne pokvarijo tako hitro. Ta navedba seznanja potrošnika z obdobjem minimalne trajnosti, v katerem živilo ohrani vse svoje lastnosti, če je seveda primerno shranjeno. Živilo lahko varno zaužijete tudi po tem, ko je rok uporabe že potekel, torej živila ni nujno zavreči. Datum pomeni, da proizvajalec zagotavlja nespremenjeno kakovost živila le do navedenega datuma.

Količino živilskih odpadkov bi lahko znižali za dve tretjini, če bi zavrgli le tisto, kar je pri hrani nujen odpadek.
Količino živilskih odpadkov bi lahko znižali za dve tretjini, če bi zavrgli le tisto, kar je pri hrani nujen odpadek. FOTO: Reuters
Živilo se je pokvarilo

To je drugi najpogostejši vzrok, zaradi katerega se velike količine hrane znajdejo v smetnjakih. Živilo se pred potekom roka uporabe pokvari le, če ni bilo pravilno shranjeno oziroma je bila poškodovana njegova embalaža. Da se vse več živil pokvari, so krivi tudi shranjevanje v nepravilnih prostorih in nejasne označbe na živilu. Če na živilu piše, da ga je treba shranjevati v "hladnem prostoru", to pomeni, da mora biti shranjeno v prostoru, kjer je temperatura med 8 in 16 stopinj Celzija. Označba "hraniti na sobni temperaturi“ pomeni hraniti na temperaturah med 18 in 21 stopinj Celzija, če je na izdelku napisano „hraniti v hladilniku“, pa mora biti živilo shranjeno na temperaturi, ki je nižja od 5 stopinj Celzija. Tam, kjer je shranjeno meso, mora biti temperatura nižja od 2 stopinj. Zato je priporočljivo, da imate v hladilniku termometer, s katerim boste lahko odčitali temperaturo na posameznih policah v hladilniku.

Kako zmanjšati količino živilskih odpadkov

Količina odpadkov ni le posledica nepravilnega shranjevanja ali poteka roka uporabe. Vzroki za to so tudi v načinu priprave in nakupovanju živil. Če bi zavrgli le tisto, kar je nujen odpadek, bi lahko količino živilskih odpadkov zmanjšali za dve tretjini. Zato Evropska komisija ponuja nekaj nasvetov, kako shranjevati, nakupovati in pripravljati živila, da bi dosegli ta cilj.

- Načrtujte nakupe
Naredite seznam živil, ki jih potrebujete, in ga vzemite s sabo v trgovino. Nikoli ne nakupujte lačni in se ne pustite zavesti mamljivi ponudbi.

- Preverite datume
Izberite raje živilo z daljšim datumom uporabe ali pa ga kupite, ko ga boste res potrebovali.

- Upoštevajte svoj proračun
Če varčujete s hrano, varčujete s svojim denarjem.

- Poskrbite za ustrezno vzdrževanje hladilnika
Preverite tesnila in temperaturo hladilnika.

Vsak Evropejec vsako leto odvrže v smeti kar za 250 evrov hrane.

- Pravilno shranjujte
Pri shranjevanju upoštevajte navodila na embalaži.

- V hladilniku naj bo red
Novo kupljene izdelke postavite zadaj, izdelke, ki so že v hladilniku, pa premestite naprej.

- Servirajte manjše obroke
Hrano servirajte v manjših obrokih, saj jo lahko po želji še dodate.

- Uporabite ostanke hrane
Namesto da ostanke hrane vržete v smeti, jih lahko uporabite za malico ali večerjo naslednji dan ali jih zamrznete.

- Hrano zamrznite
Odvečne obroke hrane zamrznite in jih uporabite takrat, ko boste preveč utrujeni, da bi kaj skuhali.
- Hrana za vrt
Pripravite si posodo za kompost, kamor boste metali ostanke sadja in zelenjave. Čez nekaj mesecev boste imeli bogat in dragocen kompost za svoje rastline.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

Komentarji (44)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
pr nas star kruh damo v škatlo da se nabere.pol pa sosedu damo ki ima živali da pol kruh porabi
pol se pa čudimo zakaj je toliko revnih pa bogatih, pri nas doma zavržemo zelo mizerno malo hrane vstran , če kruh ostane ga naprimer uporabimo za drobtine ali kaj podobnega vsako živilo je še za nekaj uporabno
Star kruh primerno shranimo in ga raje podarimo nekomu, ki ima doma na primer kokoši. Hrane res ne smemo metati stran!!!
Pri nas ni teh problemov. Kokoši so vedno lačne, drugače pa tudi pes in mačke jedo ostanke. Pa smo vsi srečni.
NE VERJAMEM DA VEČ ČLANSKA SLOVENSKA DRUŽINA Z ENIM ZAPOSLENIM Z 500EVROV LAHKO MEĆE HRANO V SMETI TO LAHKO DELAJO SAMO POLITIKI IN TAJKUNI
folk je enostavno prelen da bi delal načrte za uporabo hrane, nažalost. lažje je stran metat in se pritoževat nad nizkimi prihodki kot pa si delit med sabo hrano, stvari, ki jih ne potrebujemo. to je kapitalizem - zapravljaj, zapravljaj, še enkrat zapravljaj.
Pri nas kakšne testenine,kruh, kosti, ribe, pojedo kuža in muc, kar je zelenega, torej solata, petršilj, zelje, koruza, grah, korenje, skoraj vse, pojedo gosi in račke ostalo se nese na kompost kjer spomladi nastane rodoviten humus katerega potem porabimo za štihanje vrta. Če že morate metat hrano stran, bo kakšen kmet sigurno vesel pomij za pujse, če pa vam ostaja kruh, se z družino odpravite na kakšen izlet okoli jezera, pa nafutrejte račke, mislim da bodo vsi zadovoljni in nasmejani, pa lep večer!
Lepo napisano. Prijazno za naravo in okolje, vseeno pa ne dovolj ekonomično...še to, da bi šli race v park fojtrat si skoraj več ne bomo mogli privoščit. Če je odveč kruha, ga pač damo v skrinjo, tisti ki pa se posuši, pa je za drobtine.
a če ne kupiš izdelka ped iztekom roka pa ne bo končal na smeteh? kera logika
Gabrijel Tadi? 19. 03. 2013 19.34
Ena od rešite bi bila blagovna menjava, če ti recimo ostane star kruh ga neseš kmetu da z njim hrani živino, in on ti v zameno da jajca, vino, morda meso karkoli pač. Naprimer, pa če tudi more hrana, po Evropskih standardih skozi kontrolo, da se vidi kaj živali jedo, naj naredijo še kontrolo....
potem nebi bilo kontrole nad denarjem in ljudstvom, zato so pa ustvarili denar v daljni preteklosti, ker so že takrat imeli načrt kako zasužnjit človeka
žalostno že tukaj gledam in vidim polno zanimivih in uporabnih predlogov glede hrane, ampak imamo enostavno takšne ljudi na vrhu, ki bi dejansko lahko nekaj naredili, ampak so preveč sebični saj oni imajo polno rit vsega in bodo še naprej imeli, za reveže jim je pa prav vseeno in za nepravilno ravnanje.... če bi imeli prave ljudi na vrhu, ki imajo vpliv in lahko nekaj storijo zagotavljam, da nikjer nebi bilo revščine in lačnih ljudi (+živali)....
se pa strinjam, da smo tudi sami krivi in ne razmišljamo na druge ter odvržemo, saj vemo, da nam je na voljo še na tone hrane....
Dandanes je vse žal delano z omejenim rokom in menjavanjem modelov. Lahko povem izkušnjo glede hrane in glede avta, ki sta se mi zgodili : -prišel sem v gostilno in so mi dali hrano za seboj, ki je niso več rabili -na eni vaški kmetiji sem dobil 8 let star W210 za 1000€, ker je oseba hotela imeti najnovejši model in se ga je želel znebiti, čeprav mu nič ne manjka Vse je danes narejeno na sistem : kupi-znucaj-zavrzi. Žalostno Zdaj se pa jaz vprašam, ali ni greh metati kruha stran ?
"Bogat in dragocen kompost" ne boste imeli po par mesecih, ampak po par letih.
v evropi stran mečemo hrano v afriki so pa lačni in bi se za tako hrano še stepli
Important notice 19. 03. 2013 18.27
zberimo ostanke kosil in jih odnesimo v afriko.....
V trgovinskih centrih so včasih "star" kruh in podobna peciva zvečer potalali zaposlenim, zdaj pa raje zmečejo v smeti. Lepo ni kaj.
Lepo Vas prosim, nehajte. Če ste pravi raziskovalni novinarji in ne prepisujete člankov od drugje , se postavite v zgodnjih jutranjih urah pred pekarne kruha in opazujte, kaj se dogaja. Vsako jutro iz trgovin zvozijo v kontejnerje od 4 - 5 kamionov kruha od prejšnjega dne, ki ga vržejo direktno v kontejner s prešo. Če ne verjamete se postavite h nakladalnim vratom od Kruha Koper in opazujte, pa ne vrata pri policiji, temveč vrata nasproti Elektro.
Dani Goltnik 1 19. 03. 2013 17.05
samo nove in umetne jedi končaju v kontejnerju
TIŠINA vi in vaše raziskave,...ker mi dol visi,...dobesedno,..... Prvo kot prvo v red spravte velikanske trgovske verige,....namesto, da bi dale tist kruh, ki je en dan star med reveže,...NE,...hopa v smeče,....Tko da mi ne zdej tuki tralala nabijat, ker dober veste,.....sramota od sramote
najbolje da začnemo jest samo še gnilo in pokvarjeno hrano. Svetu se povečuje št. prebivalcev zato bo treba tudi enkrat kaj na to temo reči. Predusem kakšen zakon glede otrok ki ga imajo na kitajskem. En otrok na družino. In to je to.
tali?ni tom 19. 03. 2013 16.42
koliko jih imaš ti ali koliko jih imatqa tvoja starša??????????????
Življenska doba kitajcev,....pada,...pa to fejst,.....tko da se bo s časoma vse poravnal,......... Pa ne me narobe zastopt,...
Raje napišite članek koliko hrane se zavrže (milijone ton samo v EU), ker trgovci rečejo, da ni primerna za njihovo štacuno. Zadnjič je bil en lep prispevek o tem na TV SLO. Krompir mora bit tak pa tak, kumare točno določene oblike, jabolka brez peg, paradižnik točno tiste rdeče barve in tako naprej. Je bil en emški kmet, pa je rekel, da na njivi pusti 1/3 pridelka krompirja, ker mu ne odkupijo in pusti da lokalci poberejo s kanglcami. Je pa res, da so delno krivi potrošniki, ker gledajo na zunanjost (une umetne jagode npr, lepe so lepe, okusa pa nobenga, 1 jagoda z našga vrta ima več okusa k cela gajbica unih zgodnjih plastik fantastik jagod).
Danny Veliki 19. 03. 2013 16.01
No,a to pomeni,da lahko kmalu pričakujemo tehtanje organskih odpadkov in temu primerno zaračunavanje teh odpadkov?
še malo pa ti bodo pred bajto zbiranje deževnice prepovedal,...... Ampak nismo tok daleč od tega,....poglej USA,.... :)
Bruhalnica24 19. 03. 2013 16.01
KOliko zavržejo trgovci.......
ISSN 2630-1679 © 2024, Dominvrt.si, Vse pravice pridržane Verzija: 1082