Bomo letos po 15 letih končno dočakali bel božič?
VREME

Bomo letos po 15 letih končno dočakali bel božič?

L.M.
18.11.2022, 5:00
0

V pričakovanju najbolj čarobnega meseca v letu se marsikdo sprašuje s kakšnim vremenom nam bo letos postregla zima. In če sta v jeseni prevladovali dve skrajnosti – september je bil rekordno moker, oktober in začetek novembra pa sta bila nadpovprečno topla, se sedaj vračamo k bolj običajnim temperauram za ta čas, pravi meteorolog Rok Nosan. Od zadnjega belega božiča je v večjem delu Slovenije minilo 15 let, in če vas zanima, ali bomo letos končno spet dočakali bel božič ter kdaj lahko pričakujemo padec pod ničlo, berite naprej.

Zdi se, da nas vreme zadnje čase pogosto preseneti – tako poletje kot jesen sta bila nadpovprečno topla, lahko tudi to zimo pade kakšen temperaturni rekord navzgor ali navzdol?

Seveda. Zaradi podnebnih sprememb je rekordov iz leta v leto več. Letošnji prehod v novo leto (2022) so predvsem v višjih legah zaznamovale rekordno visoke temperature, ki so se približale celo 20 stopinjam, kar je zares izjemno. Tudi sicer nam je letos kar pet mesecev prineslo nove temperaturne rekorde, seveda navzgor.

Vremenski prognostik Rok Nosan pravi, da se temperature sedaj spuščajo k bolj običajnim vrednostim za ta čas.
Vremenski prognostik Rok Nosan pravi, da se temperature sedaj spuščajo k bolj običajnim vrednostim za ta čas. / FOTO: 24ur.com

Bliža se zadnji mesec v letu, ki bo na sprehod po praznično okrašenem mestu privabil mnoge. Kakšno vreme lahko torej pričakujemo v začetku decembra? 

Po nadpovprečno visokih temperaturah, ki nas brez prekinitve spremljajo že od 4. oktobra, ta konec tedna vstopamo v nekoliko daljše obdobje nestanovitnega vremena s povprečnimi ali morda celo nekoliko podpovprečnimi temperaturami za ta del leta. Kot kaže, bi se lahko podoben tip vremena nadaljeval tudi v začetek decembra, kar pomeni, da bodo v naslednjih 2-3 tednih vsaj gore dobile izdatnejšo snežno pošiljko. Kako bo po nižinah, je pa še težko reči, saj bodo temperature 'na meji'.

Kdaj lahko pričakujemo prve temperature pod lediščem? V katerem delu države je pričakovati prvi padec pod ledišče?

Temperature se po neobičajno toplem vremenu, ki smo ga imeli v preteklih tednih sedaj počasi spuščajo k bolj običajnim vrednostim za ta čas. Še nekoliko izrazitejša ohladitev nas bo dosegla v prihodnjih dneh, tako da lahko že konec tega in v začetku prihodnjega tedna ob jutrih v večjem delu Slovenije pričakujemo negativne temperature. Sicer ne bo šlo za hujši mraz, saj bo le kakšna stopinja pod ničlo. 

Torej snega zaenkrat še ni na vidiku? 

Ob ohladitvi, ki jo pričakujemo v prihodnjih dneh, bo lahko tudi po nižinah padla kakšna snežinka. 

V prihodnjih dneh nas čaka ohladitev.
V prihodnjih dneh nas čaka ohladitev. / FOTO: Dreamstime

Trenutne napovedi so od nedelje naprej sicer še zelo nezanesljive, tako da je danes še težko reči, ali bomo morali poprijeti tudi za lopate. Novembrski sneg pri nas sicer ni nič neobičajnega. Po podatkih Arsa v nižjih delih vzhodne in osrednje Slovenije v tem mesecu povprečno beležimo od dva do štiri, v višje ležečih alpskih dolinah pa devet dni s snežno odejo.

Kakšna je bila lanska zima in kakšna bo letošnja po primerjavi?

Kot kaže, se bomo v letošnji zimi na južni strani Alp pogosto nahajali na meji med toplejšo in hladnejšo zračno maso, kar bi lahko pomenilo, da nam bo zima prinesla več padavin kot običajno, tudi v primerjavi z lansko zimo naj bi bilo padavin več. Za višje lege to pomeni, da bo zima bolj radodarna s snegom. Če bo meja med hladnim in toplim zrakom potekala nekoliko južneje od naših krajev, bo lahko obilno zasnežilo tudi nižine, v nasprotnem primeru pa bo po dolinah večinoma deževalo.

Kot vse kaže, je bel božič malo verjeten.
Kot vse kaže, je bel božič malo verjeten. / FOTO: Dreamstime

Seveda pa nas vse najbolj zanima, če bomo letos končno dočakali bel božič?

Pravo zimsko idilo, ko je snežna odeja tla prekrivala več kot polovico decembra, smo po nižinah v zadnjih dvajsetih letih imeli le trikrat, že kar 15 let pa je minilo od zadnjega belega božiča. Tudi pred nekaj desetletji, ko podnebne spremembe še niso bile tako izrazite, smo imeli več zelenih kot belih božičev, tako da so možnosti za sneg med božično-novoletnimi prazniki razmeroma majhne. Ampak vseeno, pustimo se presenetiti. 

Poglobljeno vremensko napoved za celotno Slovenijo lahko spremljate TUKAJ. 

Letošnja zima bo bolj mokra od lanske.
Letošnja zima bo bolj mokra od lanske. / FOTO: Dreamstime

NOVICE
DZ sprejel novelo zakona o dohodnini
ŠPORT
Orli v dobri minuti do popolnega preobrata, ...
POP IN
Štiri desetletja revolucionarnega Thrillerja ...
TV ODDAJE
Arijanno obirali do kosti
VIZITA.SI
5 znakov, da niste zdrave, čeprav se počutite ...
OKUSNO.JE
Bi radi pripravili kosilo z veliko zelenjave? Ti ...
ZADOVOLJNA.SI
Arijannina preteklost šokirala tudi gledalce
MOSKISVET.COM
Na takega partnerja se lahko vedno zanesete
BIBALEZE.SI
Slavna pevka razkrila, kako bodo slavili ...
CEKIN.SI
Davčna številka otroka - kako jo preveriti?
DOMINVRT.SI
Trendi notranjega oblikovanja v letu 2023 ...
BIBALEZE.SI
Tako prihod otroka spremeni življenje moškega