Kaj je žganjekuha in kako se je lotimo?
NARAVNO

Kaj je žganjekuha in kako se je lotimo?

N. Č.
23.09.2022, 5:00
0

Žganjekuha je pravzaprav proces za pridobivanje žganih pijač iz različnih vrst sadja, kot so hruške, slive in brinje. Z destilacijo alkoholno prevretih rastlinskih pridelkov jeseni pripravljamo žganje, ki nas bo grelo v zimskih dneh.

Izbira sadja

Sadje, ki ga izberemo za pripravo tako imenovane drozge, mora biti zrelo, nepoškodovano in čisto. Boljše kvalitete, kot je sadje, boljše kvalitete bo na koncu žganje. Nagnito ali umazano sadje lahko pokvari okus, lahko pa je celo škodljivo za zdravje. 

Potrebno je izbrati zrelo in nepoškodovano sadje.
Potrebno je izbrati zrelo in nepoškodovano sadje. / FOTO: Profimedia

Čiščenje in razkoščičevanje sadja

Sadje pozorno očistimo in dobro umijemo, nato pa ga je potrebno tudi razkoščičiti, saj lahko kljub temu, da te prispevajo k aromi, prevelika količina zdrobljenih koščic predstavlja nevarnost zdravju, saj se pri mletju večjih količin koščic lahko sproščajo škodljive snovi (cianid, ki oksidira v cianat, ta pa reagira z etanolom, s katerim tvori strupeno spojino etilkarbamat). 

Razkoščičevanje očiščenega sadja.
Razkoščičevanje očiščenega sadja. / FOTO: Profimedia

Mletje 

Izbrano sadje zmeljemo, da sprostimo sladke sokove in s tem omogočimo kvasovkam dostop do sladkorjev, ki prično proces fermentacije oz. alkoholnega vrenja. Ta proces poteka v vrelni posodi oz. sodu, ki je lahko lesen, steklen, plastičen ali betonski, nikakor pa ne železen ali aluminijast. Priporočeno je, da se sadje melje direktno v sod, saj s tem preprečimo pretirano oksigenacijo drozge (sadja). 

Dodajanje kvasovk

Lahko se odločimo uporabiti le naravno prisotne kvasovke, v kolikor pa želimo proces pospešiti, pa jih lahko v sod dodamo sami (20 g na 100 kg drozge). Sod nato zapremo z zrakotesnim pokrovom oz. vrelnim čepom, ki omogoča odvajanje ogljikovega dioksida.

Vretje ali fermentacija

Drozge med vrenjem nikoli ne mešamo! Fermentacija naj poteka počasi in enakomerno, najbolje je, da je sod skozi celoten proces postavljen na isto mesto s stalno temperaturo nekje med 15 in 20 stopinj. Fermentacija je zaključena, ko v sodu ni več sladkorja oz. ko se "kapa "na drozgi začne posedati oz. pogrezati. Ali je fermentacija zaključena, lahko preverimo tudi z refraktometrom, ki nam pomaga določiti vsebnost sladkorja v sodu. 

Destilacija

Z destilacijo je nujno potrebno začeti takoj po končani fermentaciji. Potrebna je dobro očiščena destilacijska naprava, ki je sestavljena iz kotla, kape in hladilnika. Drozgo v kotlu enakomerno segrevamo, da dobimo etanol in željene aromatične spojine. Pri prvem kuhanju navadno dobimo le surovo žganje, zato je potrebno postopek destilacije ponoviti, da dobimo čistejši koncentrat alkohola. Zaradi visoke vsebnosti alkohola po končani destilaciji je potrebno pred skladiščenjem žganje razredčiti z destilirano vodo, da pridemo do želene koncentracije alkohola. Žganje skladiščimo v steklenih posodah, ki jih hranimo v temi. 

Destilator za domačo pripravo žganja.
Destilator za domačo pripravo žganja. / FOTO: Profimedia

Žganjekuhe se bodo lotili tudi tekmovalci letošnje Kmetije. Spremljate jih lahko od ponedeljka do petka ob 20.00 na POP TV, najnovejše epizode pa so na voljo že dan prej na VOYO!

Natalija o novi Kmetiji: Letos se bo treba bolj potruditi
PREBERI ŠE
Natalija o novi Kmetiji: Letos se bo treba bolj potruditi

NOVICE
Kolpa, ki poplavlja v celotnem toku, dosegla ...
ŠPORT
Kdo je mladi nogometni biser, ki je povzročil ...
POP IN
Solze v gozdu: 'Lepo bi jih bilo slišati'
TV ODDAJE
Pošteno ali ne, Danijela bo izgubila potrpljenje
VIZITA.SI
Izboljšanje stanja pred smrtjo – kaj je ...
OKUSNO.JE
Odlična jed na žlico, značilna za območje Pohorja
ZADOVOLJNA.SI
Znan frizerski stilist razkril najbolj vroče ...
MOSKISVET.COM
Ta lepa Nizozemka je oblekla dres Rogličeve ...
BIBALEZE.SI
7 skrivnosti srečnih otrok
CEKIN.SI
'Stalno odpovedovanje je težko. Že za samsko ...
DOMINVRT.SI
To so najbolj 'trendovske' sobne rastline ta hip
BIBALEZE.SI
Družina je najranljivejša, a hkrati najmočnejša ...