7 Razlogov, zakaj so psi boljši od mačk

LJUBLJENČKI

7 Razlogov, zakaj so psi boljši od mačk

L.M.
23.05.2024, 5:00
1

Če razmišljate, da bi v svoj dom pripeljali hišnega ljubljenčka, je eno vaših prvih vprašanj morda – izbrati psa ali mačko? Po mnenju mnogih so psi boljši hišni ljubljenčki od mačk. V nadaljevanju preberite deset razlogov, zakaj si nekateri to upajo trditi.

Psi in mačke se med seboj seveda razlikujejo, a čeprav imate radi oboje, morate vseeno pretehtati tako dobre in slabe strani obojih, ter ob tem razmisliti, katera žival bi se bolj ujela z vašim načinom življenja. 

Poglejmo, kaj pravijo tisti, ki so bolj naklonjeni psom. 

Psi potrebo opravljajo zunaj

Mačje stranišče lahko povzorči neprijetne vonjave v stanovanju.
Mačje stranišče lahko povzorči neprijetne vonjave v stanovanju. / FOTO: Adobe Stock

Verjetno je povsem pošteno reči, da tudi ljubitelji mačk niso najbolj navdušeni nad mačjim straniščem. Ne glede na to, kako pogosto ga čistimo, se zdi, da neprijeten vonj še vedno ostaja. Dodatna težava je lahko stiška s prostorom. V majhni hiši ali stanovanju je praktično nemogoče najti dober prostor za postavitev stranišče. 

Psi za razliko od mačk tega pripomočka ne potrebujejo, saj so vajeni to potrebo odložiti opraviti na sprehodu. Pobrati je potrebno samo iztrebke, kar sicer ni preveč zabavno, a mnogi menijo da je manjše zlo od nenehnega čiščenja mačjega stranišča. Najboljše od vsega pa je, da se potreba v vsakem primeru dogaja na prostem in ne v stanovanju. 

Psi so bolj socialna bitja

S svojo mačko se lahko igrate le toliko, kolikor bo sama pri volji. Številne mačke so povsem zadovoljne z nekaj igračami, s katerimi se lahko zamotijo povsem same. Potrebujejo veliko manj interakcije s človekom – pravzaprav jo pogosteje celo odklanjajo. 

Psi so veliko bolj socialna bitja od mačk.
Psi so veliko bolj socialna bitja od mačk. / FOTO: Adobe Stock

Psi se za razliko od mačk zelo radi crkljajo in igrajo s človeškim prijateljem. Večina izmed njih se dobro razume tudi z drugimi psi. Močna potreba po socialni interakciji je sicer lahko tudi slabost, saj se mora lastnik s psom ukvarjati precej več kot z mačko, a ljubitelji psov v tem kljub vsemu vidijo prednost. 

Psi se bolje prilagajajo spremembam

Mačke so običajno občutljive na svoje okolje in ne marajo sprememb. Psi jih po drugi strani v večini primerov lažje sprejmejo, še posebej, če jim njihovi lastniki ne pripisujejo velikega pomena in tudi sami ostanejo mirni. 

Ko gre za spoznavanje novih ljudi, hišnih ljubljenčkov ali morda selitev v nov dom, mačke na splošno potrebujejo več časa za prilagajanje in so veliko bolj previdne. 

Pse je lažje nadzorovati

Večina mačk gre, kamor hočejo, skočijo, kamor želijo skočiti, praskajo, kjer hočejo, in označijo vse, kar mislijo, da je treba označiti. 

Da, tudi pes lahko povzroči pravo razdejanje, vendar ga je mogoče naučiti ukazov, poleg tega pa mu lažje omejimo fizični prostor za čas, ko je sam doma. Šolanje in ustrezna vzgoja imata lahko veliko moč nad psom. 

Psi so veliko bolj učljivi in vodljivi v primerjavi z mačkami.
Psi so veliko bolj učljivi in vodljivi v primerjavi z mačkami. / FOTO: Adobe Stock

Tehnično gledano je tudi mačke mogoče usposobiti, a tudi ljubitelji mačk priznavajo, da običajno ni tako enostavno kot pri psu. 

Psi so bolj zaščitniški

Od mačke ne moremo pričakovati, da bo branila človeka ali njegov dom. Njihova narava je takšna, da pred težavami in nevarnostmi pogosteje pobegnejo in se skrijejo. Po drugi strani pa bo večina psov instinktivno zaščitila svoje lastnike in svoj teritorij. Z lajanjem ali renčanjem opozarjajo na prisotnost tujcev, mnogi pa bodo celo prestrašili vsiljivce. 

Psi se glede na pasmo med seboj precej razlikujejo

Obstajajo različne pasme mačk, vendar se po obliki in velikosti ne razlikujejo prav veliko. Pravzaprav so razlike med mačkami veliko bolj subtilne v primerjavi z razlikami med psi. 

Če se boste odločili za psa, boste imeli na voljo veliko izbire. Ali želite psa velikana, majhnega psa ali kaj vmes? Bi radi pastirskega psa z neskončno energijo ali psa, ki se rad ckrlja? Skratka, obstaja vrsta psa za skoraj vsako gospodinjstvo.

Psi se glede na pasmo med seboj precej razlikujejo.
Psi se glede na pasmo med seboj precej razlikujejo. / FOTO: Adobe Stock

Pes je človekov najboljši prijatelj

Trditev, da je pes človekov najboljši prijatelj ni od včeraj. Psi so udomačeni že vsaj 15.000 let in so bili skozi zgodovino zvesti spremljevalci in zvesti pomočniki človeške rase. Vez med ljudmi in psi je zato nedvoumna.

Nasprotno pa se zdi, kot da bi mačke vedele, da so jih nekoč častili kot bogove. Morda jim je žal, ker so se ti dnevi končali. Morda nam to še vedno očitajo. 

Pošteno je reči, da je za psa, človek središče njegovega vesolja, medtem ko je mačka sama sebi središče svojega vesolja, ljudje pa smo tam za to, da jim strežemo.