dominvrt
Najbolj priljubljena pasma psa na svetu
LJUBLJENČKI

Najbolj priljubljena pasma psa na svetu

10.01.2020, 9:22
10

Labradorci že vrsto let zasedajo prvo mesto med najbolj priljubljenimi pasmami psov. Najbolj številčni so v Združenih državah Amerike in v Veliki Britaniji, izvirajo pa pravzaprav iz Kanade, natančneje iz Nove Fundlandije.

Za pasmo labradorec predvidevajo, da je nastala v Novi Fundlandiji, od koder so jo v 19. stoletju pripeljali v Anglijo. Prvi standardi za vzrejo te pasme so nastali že leta 1887, še posebej cenjeni sta bili labradorčeva trdnost in vodljivost v vzgoji. Šele leta 1905 so pasmo priznali kot samostojno pasmo. Kot zanimivost lahko še povemo, da so bili labradorci prvotno zgolj črni, druge barve pa v vzreji sploh niso bile dovoljene. K nam je pasma prišla iz švedske psarne leta 1971, štiri leta kasneje pa smo dobili tudi prvo leglo. Danes labradorci v svetu in tudi pri nas veljajo za najbolj priljubljeno pasmo psov na svetu.

Labradorec
Labradorec/ FOTO: Dreamstime

Videz

Labradorci spadajo v srednjo pasmo psov. Imajo kratko, gosto in čvrsto dlako, rjave oči, močno čeljust in značilen rep, ki se proti konici oži. Višina pri samcih sega 55–57 centimetrov, pri samicah pa 54–56 centimetrov. Tehtajo 25–34 kilogramov. Kot smo dejali, so bili labradorci sprva zgolj črne barve, danes pa je najbolj razširjena in priljubljena barva pri tej pasmi rumena – odtenki segajo od skoraj bele do rjave barve. Slednja je danes redkost. Rumena barva dlake je danes posledica mutacije gena.

Karakter

Labradorci so najboljši družinski psi, ki pa potrebujejo izjemno veliko ukvarjanja, šolanja in pozornosti, če želimo, da imamo zvestega psa. So aktivni, vzdržljivi in izjemno učljivi. Zaradi vseh teh lastnosti veljajo za najbolj zaželeno pasmo med družinami z otroki, med lovci in tudi ribiči. Zaradi svoje vodljivosti so primerni prav za lovce, policijske pse, vodnike invalidnih oseb, veljajo pa tudi za najboljše terapevtske in reševalne pse.

So mirni, hkrati pa energični in igrivi. Poznani so po tem, da se dobro razumejo tako s psi kot z drugimi domačimi živalmi, tudi in posebej pa z majhnimi otroki. Pasma je izjemno predana gospodarju in celotni družini, so dobri čuvaji, veljajo pa tudi za družine, ki se odločajo za prvega psa, saj so izjemno potrpežljivi.

Zdravje

Poleg vseh čudovitih lastnosti, ki jih imajo labradorci, ti veljajo tudi za zelo zdravo pasmo. Kot pri drugih podobnih pasmah se lahko tudi pri njih pojavi displazija kolkov in ker izjemno radi tudi jejo, je zelo mogoča prekomerna telesna teža, katero je treba redno nadzorovati.

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Labradorec
Labradorec/ FOTO: Dreamstime

V branje priporočamo še:

9 najbolj lojalnih pasem psov
PREBERI ŠE
9 najbolj lojalnih pasem psov

Dončić in Anamaria pokazala novega družinskega člana
PREBERI ŠE
Dončić in Anamaria pokazala novega družinskega člana

Katarina Čas ima pravega lepotca
PREBERI ŠE
Katarina Čas ima pravega lepotca

Lastniki psov, tudi vi delate te napake?
PREBERI ŠE
Lastniki psov, tudi vi delate te napake?

NOVICE
Kaj imajo skupnega parni stroj, penicilin, ...
ŠPORT
Vranješ: Smo na pravi poti, končno 4. mesto je ...
POP IN
Meghan Markle naj bi povedala, komu bo dala ...
TV ODDAJE
Tomaž Mihelič se želi v šovu Zvezde plešejo ...
VIZITA.SI
Nasveti za boljše spolno življenje za starejše ...
OKUSNO.JE
Korak za korakom do popolnega pečenega piščanca
ZADOVOLJNA.SI
HOROSKOP: ovne čakajo presenečenja, tehtnice bodo ...
MOSKISVET.COM
Careyjeva se podaja v boksarski ring
BIBALEZE.SI
Kaj narediti, da otrok ne bo ves čas bolan?
CEKIN.SI
Thomas Markle: Dolgujejo mi. Čas je, da poskrbi ...
DOMINVRT.SI
Grozljivo: kitajski zabaviščni park prisilil ...
BIBALEZE.SI
Kako vzgojiti srečnega in optimističnega otroka?