Te zelenjave se mačke najbolj bojijo

LJUBLJENČKI

Te zelenjave se mačke najbolj bojijo

L.M.
18.09.2023, 5:00
0

Mačke so skrivnostna bitja. Povsem z gotovostjo lahko rečemo, da so njihovi strahovi, navade in obnašanja včasih precej nenavadni. Poglejmo eno izmed teh, ki se nanaša na kumare – veste, zakaj se mačke prestrašijo, ko opazijo to podolgovato zeleno zelenjavo?

Mačke imajo s kumarami v najboljšem primeru slab odnos. Na spletu je nešteto videoposnetkov, ki prikazujejo, kako mačke ob pogledu nanje poskakujejo in so vidno prestrašene. Nekateri v tem, da svojim ljubljenčkom ponujajo kumare, celo uživajo in to počnejo kot nekakšen zabaven trik – a če veste, kaj to v njih povzroči, tega nikakor ne boste (več) počeli. 

Kumara je lahko podobna kači, kar lahko mačko prestraši.
Kumara je lahko podobna kači, kar lahko mačko prestraši. / FOTO: Shutterstock

Obstaja utemeljen razlog, zakaj pogled na kumaro v svoji bližini mačko prestraši.

Skrivnost, zakaj mačke sovražijo kumare, lahko razložimo z njihovim naravno prirojenim strahom do kač. V mačjih očeh je namreč kumara precej podobna temu nadležnemu plazilcu, kar izzove strah in jo prisili, da skoči nekaj metrov v zrak, da se izogne ugrizu. Morda se nam reakcija zdi smešna, vendar je to v resnici fascinanten odziv, ki ga je izpililo milijone let evolucije, ki je mačje prednike varovalo pred kačami in drugimi podobnimi plenilci.

Toda nekateri strokovnjaki trdijo, da mačke dejansko nimajo naravnega strahu pred kačami. Znano je, da jih nekatere mačke celo lovijo. 

Torej, ali obstaja še kakšna razlaga, zakaj se mačke bojijo kumar?

Druga možna razlaga bi lahko bila, da mačke v resnici ne sovražijo, niti se ne bojijo kumar, zato njihova reakcija ni povezana s samo zelenjavo, ampak s tem, da ste jih s kumaro dejansko presenetili.

Videoposnetki pogosto prikazujejo, kako lastniki kumaro položijo za svojo mačko, ne da bi jo prej na to opozorili. Nenaden pojav predmeta je dovolj, da prestraši vsakogar, vključno z mačkami. Torej bi lahko šlo le za to, da mačke vznemiri nepričakovan dogodek oz. predmet, ne pa osebna 'zamera' kumari, ker ta po videzu spominja na kačo. 

Ali se mačke res bojijo kumare?
Ali se mačke res bojijo kumare? / FOTO: Adobe Stocks

Še bolj neprijetno je, če jo presenetite med hranjenjem. Mačke so nagnjene k temu, da skrbno varujejo svojo hrano in če zaslutijo, da bi kumara morda bila pripravljena kar koli ukrasti, se odzovejo s strahom in tesnobo. Ta instinktivna reakcija je vidna, ko mačko presenetimo z nenavadnim predmetom, kot je kumara. Takrat žival poskoči ali nasprotno – zamrzne na mestu.

Zakaj je trik s kumaro za mačko lahko nevaren?

Čeprav je zabavno gledati mačko, ki izvaja norčije, to do nje ni najbolj prijazno. Živali namreč s tem povzročamo nepotreben stres in tesnobo, katerih znaka sta lahko tudi tresenje in agresija, na dolgi rok pa zdravstvene težave, povezane s stresom, od bruhanja, driske in izpadanja dlake. Mačke, ki se počutijo pod stresom ali kakor koli ogrožene, iščejo pot za pobeg, kar lahko vodi do telesnih poškodb med skakanjem ali bežanjem. 

Kupila mucka, ki je zrasel v velikana. Ljudje mislijo, da je pes
PREBERI ŠE
Kupila mucka, ki je zrasel v velikana. Ljudje mislijo, da je pes

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke