dominvrt
So mačke sposobne čustev?
LJUBLJENČKI

So mačke sposobne čustev?

10.10.2019, 8:47
7

Skoraj vse mačke in predstavniki te živalske vrste imajo sloves samosvojih in rahlo arogantnih bitij. Nove študije pa so odkrile tisto, kar smo se vsi spraševali že nekaj časa. So mačke sposobne čustev oz. so se sposobne navezati na ljudi? Ugotovitve pravijo naslednje. Mačke so močno navezane na svojega lastnika, tega pa nikakor ne znajo ali nočejo pokazati.

Mačka
Mačka/ FOTO: Profimedia

Ko je govor o mačkah, obstajata le dve skupini ljudi. Tisti, ki so nanje praktično nori in jih častijo kot božanska bitja, in seveda tisti, ki mačk nimajo in jih gledajo kot samozadostna, neodvisna in samosvoja bitja. Čeprav prva skupina izjemno obožuje omenjeno vrsto živali, pa se tudi med lastniki mačk najdejo ljudje, ki se na neki točki vprašajo, ali jih ima njihova mačka rada? V nasprotju s psi mačke zagotovo niso tako vesela, razposajena, hiperaktivna bitja, do zdaj pa je veliko ljudi celo trdilo, da mačke nikakor niso sposobne čutiti, kaj šele navezati posebne vezi s svojim lastnikom, kot je to prav vedno prisotno pri psih. Nova študija je pokazala, da se mačke navadno povežejo le z enim človekom, to je navadno tisti, ki jih hrani, z njimi preživi največ časa, in navsezadnje tisti, ki se mu to samosvoje bitje dejansko pusti božati.

Univerza Oregon je izdala študijo, ki jo je vodila raziskovalka Kristyn Vitale. Kristyn je zanimala vez med mačkami in ljudmi. Študija je zajemala podoben tip raziskave, ki so jo v preteklosti že uporabili za pse. Za merjenje so izbrali dogodek, tako imenovan 'nepoznana in neznana situacija', v katerem so ločili mačko od lastnika, jih poslali v ločena prostora, nato pa enega z drugim, po nekaj minutah, znova združili. Zanimalo jih je, kako se bodo odzvale mačke. Bodo lastnika ignorirale, raziskovale prostor, bodo mijavkale ali prišle direktno do lastnika. Pri tem so mijavkanje obravnavali kot znak stresa v novih okoliščinah.

Mačka
Mačka/ FOTO: Profimedia

Ugotovili so, da so v 65 % primerov, podobno kot psi in tudi majhni otroci, mačke pokazale navezanost na lastnika. Navezanost je bila izkazana predvsem s tem, da so bile mačke manj pod stresom, v nepoznanem okolju pa so iskale svojega lastnika za podporo. Pri čemer so dodatno pri primerkih izmerili povišan srčni utrip.

Raziskovalci so dejali, da podatkov nikakor ne gre jemati in primerjati z raziskavo, ki so jo pred leti delali na psih. Ti so, v nasprotju z mačkami, navajeni sobivanja z človekom, od nekdaj jih uporabljamo za lov, pomoč pri dnevnih opravilih in tudi kot ljubljenčke. Mačke na drugi strani že od nekdaj veljajo za samostojna bitja, ki jih ne moremo imeti pod nadzorom na enak način kot pse. Tako nikakor ne moremo primerjati mačjega vedenja s pasjim, temveč moramo meriti vsakega posebej, so še navedli raziskovalci, ki so sodelovali v raziskavi.

Na raziskavo se je namreč odzvalo veliko ljudi, ki so dejali, da po teh podatkih ne moremo trditi, da so mačke sploh navezane na svoje lastnike tako kot psi. A kot smo dejali, ene živalske vrste ne gre primerjati z drugo, posebej ko je govor o tako različnih bitjih, kot sta pes in mačka. Tudi pri ljudeh bi lahko rekli, da niti en človek ne izkazuje ljubezni in predanosti na enak način kot drug. 

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

Mačka
Mačka/ FOTO: Profimedia

V branje priporočamo še:

Jesensko čiščenje doma - ne pozabite na malenkosti
PREBERI ŠE
Jesensko čiščenje doma - ne pozabite na malenkosti

Vse o negi sukulent
PREBERI ŠE
Vse o negi sukulent

Ljudje, ki se zbujajo ob tem času, so srečnejši, produktivnejši in imajo boljšo ...
PREBERI ŠE
Ljudje, ki se zbujajo ob tem času, so srečnejši, produktivnejši in imajo boljšo plačo

Takšne Lady Gaga še niste videli
PREBERI ŠE
Takšne Lady Gaga še niste videli

NOVICE
Zaskrbljena mama: Kaj če bi otrokove matične ...
ŠPORT
Quartararojeva sanjska sezona: Nisem si mislil, ...
POP IN
Alfi Nipič letos že drugič v bolnišnici
TV ODDAJE
Matic Supovec: Tega nastopa sem se malo bal
VIZITA.SI
Prvi znaki kapi, ki jih morajo poznati tudi mladi
OKUSNO.JE
Odlična jed za vse dni v tednu
ZADOVOLJNA.SI
Se spomnite Deje Mušič? 23 let kasneje je njena ...
MOSKISVET.COM
Vroča chefinja, ki kuha zgolj v predpasniku
BIBALEZE.SI
Kaznujete otroka? Strokovnjakinja meni, da kazen ...
CEKIN.SI
Iščete službo? To je dan, na katerega pošiljajte ...
DOMINVRT.SI
O psih zagotovo še ne veste tega
MOSKISVET.COM
Veste, koliko je v resnici življenjska doba ...