To je verjetno najdražja mačka na svetu
LJUBLJENČKI

To je verjetno najdražja mačka na svetu

L.M.
16.03.2023, 5:00
0

Peterbald mačka je po velikosti in videzu podobna sfingi ali orientalski kratkodlaki mački. Gre za zvestega mačjega ljubljenčka, ki lastnika razveseli s svojo igrivostjo, zvestobo in izkazovanjem naklonjenosti. Peterbald mačke so vedno željne interakcije s svojimi človeškimi lastniki, poleg tega pa je njihova prednost tudi ta, da ni težav z izpadanjem dlake, saj so bodisi povsem gole ali pa pokrite z mehko žametno dlako.

Značilnosti peterbald mačk

Ta srednje velika do velika mačka popolnoma odraste v dveh letih. Po naravi je družabna in prijazna ter želi sodelovati pri vseh dejavnostih v svojem domu. Kljub temu pa se, ko je čas za umiritev, z veseljem ugnezdi v vaše naročje in je pripravljena na crkljanje.  

Ta srednje velika do velika mačka popolnoma odraste v dveh letih.
Ta srednje velika do velika mačka popolnoma odraste v dveh letih. / FOTO: Shutterstock

Zgodovina te pasme

Novejša pasma mačk Peterbald je bila prvič razvita leta 1994, ko je ruska vzrediteljica Olga S. Mironova križala orientalsko kratkodlako mačko z mačko donske sfinge. Nastala pasma se zdaj imenuje Peterbald po njeni priljubljenosti med mačjimi navdušenci v Sankt Peterburgu v Rusiji.

Njihova dlaka

Njihova dlaka je odvisna od tipa in je lahko vse od popolnoma 'golega' telesa brez dlak pa do prijetnega mehkega kožuha. Obstaja celo popolnoma goli tip, ki nima niti brkov ali obrvi, koža pa je na dotik pogosto lepljiva.

Zanimivo je, da dlaka peterbalda ob rojstvu ne odraža videza odrasle živali in se lahko v prvih dveh letih življenja bistveno spremeni. Svojo spremenljivo dlako, spretne sprednje tace in nagubano kožo je ta pasma podedovala po pasmi don sfinga, medtem ko lahko njeno dolgo, gibko telo in podolgovato obliko glave pripišemo orientalski kratkodlaki pasmi.

Edinstvena značilnost te pasme so dolgi sprednji prsti, ki ji omogočajo držanje in rokovanje z igračami in drugimi predmeti.

Nega mačk peterbald

Peterbald na splošno velja za pasmo, ki ni zahtevna za nego in vzgojo. Brezdlakim mačkam bo koristilo občasno kopanje, saj jih lahko v nasprotnem primeru koža začne srbeti in dražiti. Ker nimajo dlake, se zelo hitro prehladijo, zato jim zunanje razmere ne ustrezajo. 

Peterbald mačke veljajo za zelo aktivne, igrive in ljubeče.
Peterbald mačke veljajo za zelo aktivne, igrive in ljubeče. / FOTO: Shutterstock

Veljajo za zelo inteligentne živali in se lahko naučijo trikov, podobno kot psi. Te aktivne in zelo atletske mačke rade preživljajo čas v igri s poznanimi ljudmi.

Ker je Peterbald tako aktivna ter igriva pasma – in hrepeni po interakciji s svojo družino – je odličen družinski ljubljenček. Vendar je treba igro z otroki ali drugimi hišnimi ljubljenčki nadzorovati, saj so zaradi pomanjkanje dlake bolj ranljive za poškodbe.

Pogoste zdravstvene težave

Ker je večina peterbald mačk brez dlake, so sončne opekline, občutljivost na vroče in hladno vreme ter druge težave s kožo precej pogoste. Njihovo občutljivo kožo je mogoče tudi zlahka poškodovati, na primer pri igri, kopanju ali grobem ravnanju otrok.

Razen omenjenega imajo te mačke, pod pogojem, da zanje ustrezno skrbimo in so prejele načrtovana cepljenja, razmeroma malo zdravstvenih težav.  

Kupila mucka, ki je zrasel v velikana. Ljudje mislijo, da je pes
PREBERI ŠE
Kupila mucka, ki je zrasel v velikana. Ljudje mislijo, da je pes

Kaj pomeni, če se pred vrati pojavi mačka in noče oditi?
PREBERI ŠE
Kaj pomeni, če se pred vrati pojavi mačka in noče oditi?

Pravijo, da je najlepši maček na svetu
PREBERI ŠE
Pravijo, da je najlepši maček na svetu

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

NOVICE
Rusija Doneck razsvetljuje s fosfornimi bombami
ŠPORT
Aktualni prvak Bagnaia slavil tudi na nedeljski ...
POP IN
'Kriči zame, Ljubljanaaa!!!'
TV ODDAJE
S pravilnimi odgovori o svojih mamah do čim več ...
VIZITA.SI
To morate vedeti, če ste pretežki
OKUSNO.JE
Vitaminski napitek za odpornost
ZADOVOLJNA.SI
Richard Gere ljubezen našel v zrelih letih in po ...
MOSKISVET.COM
Beckhamov sin pokazal tatu svoje lepe žene in ...
BIBALEZE.SI
Top ideja za prvomajske počitnice, ki vas bo ...
CEKIN.SI
Kako zaslužiti z NFT?
DOMINVRT.SI
8 trikov z aluminijasto folijo, ki vas bodo ...
CEKIN.SI
Nemški upokojenci v tem hrvaškem mestu našli novi ...