6 najbolj tihih pasem psov
LJUBLJENČKI

6 najbolj tihih pasem psov

N.R.A.
17.02.2021, 10:10
9

Ko se odločamo za psa, se nam v glavi porajajo številna vprašanja – od tega, katera pasma je primerna za naš življenjski slog, do pogojev, ki jih imamo na voljo. Pri tem se največkrat vprašamo, katere pasme so primerne za nas, če živimo v stanovanju ali smo kakorkoli drugače odvisni od okoliščin in ostalih ljudi. Še posebej glede glasnosti.

Različne pasme psov so bile vzgojene za različne namene. Nekateri psi so striktni čuvaji, drugi lovci, tretji pa denimo že bolj spominjajo na mačke. V preteklosti so znanstveniki v študiji dokazali, da genetika igra močno vlogo pri tem. Zanimivo dejstvo pri tem je, da so pasme, ki so bile vzgojene za lov, bolj tihe, medtem ko so manjši mestni psi tisti, ki lajajo pogosteje, kar pa je že splošno znano dejstvo. Veliko bodočih lastnikov se tako sprašuje, ali obstaja kakšna pasma psa, ki ne laja tako pogosto kot ostale. Obstajajo. A treba je poudariti, da tudi te pasme, z izjemoma ene, lajajo. Manj kot ostale, a vseeno. Poglejmo si, katere so to.

Basenji

Basenji je pasma psov, ki je poznana po tem, da njeni predstavniki dejansko ne znajo lajati. To pa ne pomeni, da ne spuščajo številnih drugih visokofrekvenčnih glasov, ki lahko nove lastnike močno presenetijo. Ti zvoki velikokrat spominjajo na jodlanje, jokanje ali jezno godrnjanje. Po temperamentu so igrivi, ljubeči in pozorni psi, ki zahtevajo veliko pozornosti. V primeru, da ne dobijo zadostne podpore, igre in izkazane ljubezni lahko postanejo uničevalni.

Basenji
Basenji/ FOTO: Dreamstime

Mops

Mops je ena najbolj priljubljenih pasem psov, ko beseda nanese na družine z otroki. Uvrščajo se med tiste pasme, v katere spadajo psi, ki so sicer psi, a bolj spominjajo na mačke. Najraje od vsega jedo in ležijo ob lastniku. Za razliko od pasme basenji, mopsi znajo lajati, toda le malokrat jih slišimo. Lajajo zgolj v primeru resnične nevarnosti ali pa v primeru, da so res lačni.

Mops
Mops/ FOTO: Dreamstime

Nemška doga

Ti veliki kosmatinci zaradi svoje velikosti mnoge prestrašijo, a lastniki te prekrasne pasme lahko povedo, kako čudoviti so njeni predstavniki. Poleg tega, da ti psi nimajo nobene potrebe po tem, da bi lajali ali izkazovali svojo dominantnost, veljajo tudi za eno najbolj inteligentnih pasem na svetu.

Nemška doga
Nemška doga/ FOTO: Dreamstime

Angleški hrt

Veliki angleški hrt je pes, ki velja za najhitrejšo pasmo na svetu, hkrati pa tisti, ki je lahko velik lenobnež in nima nič proti poležavanju na kavču. Je izjemno nežna, zvesta in pametna pasma psov, ki nima potrebe po laježu.

Angleški hrt
Angleški hrt/ FOTO: Dreamstime

Šarpej

Pasma psa izvira iz Kitajske oz. Tibeta (natančna lokacija ni poznana). Zanimivost pri tej pasmi je, da v primeru, da šarpeja drug pes ugrizne v tako značilno kožno gubo, se ta guba obrne od znotraj navzven in ga tako rekoč ugrizne nazaj. Sicer so šarpeji pozorni, zvesti in čisti psi, ki zahtevajo svojo mero pozornosti. Je dober čuvaj, ki je vedno na preži in je izjemno čuječ, a nima potrebe po lajanju.

Šarpej
Šarpej/ FOTO: Dreamstime

Novofundlandec

Še ena velika pasma psa, ki ji lahko predpišemo izjemno nežen, predan in miren značaj. Novofundlandci so poznani po svojem flegmatičnem karakterju, saj komajda znajo lajati, če pa že, morajo za to imeti dober razlog.

Novofundlandec
Novofundlandec/ FOTO: Dreamstime

Preberite še:

Poglejte, katera eterična olja so primerna za živali
PREBERI ŠE
Poglejte, katera eterična olja so primerna za živali

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

NOVICE
V roke Kolektorju eden največjih gradbenih poslov ...
ŠPORT
Kvalifikacije na veliki skakalnici Avstrijcu ...
POP IN
Luka Šulić z nosečo ženo v zimski idili
TV ODDAJE
Spoznajte Sanjskega moškega: To je Gregor Čeglaj
VIZITA.SI
Alergiki, pozor – te aeroalergene rastline največ ...
DOMINVRT.SI
Pes pogosto na vas polaga tačko? Veste, kaj vam ...
ZADOVOLJNA.SI
Ženske je navdušila frizura 'Leonardo DiCaprio'
MOSKISVET.COM
Alana Vrviščar: ''Kuhanje se je vgradilo v mojo ...
BIBALEZE.SI
Kaj je "normalna" golota v družini? Odgovarja ...
CEKIN.SI
Harry in Meghan: premoženje pod drobnogledom
OKUSNO.JE
Spoznajte najbolj priljubljeno celjsko sladico
DOMINVRT.SI
Kako zmanjšati količino prahu?