To so pasme za 'lene' lastnike
LJUBLJENČKI

To so pasme za 'lene' lastnike

Dominvrt.si
19.11.2022, 5:00
1

Številni si psaizberejo glede na videz, barvo, namesto da bi glavno vlogo pri odločanju igrale značilnosti določene pasme. Katere pasme so primernejše za bolj 'lene' lastnike?

Če si želite štirinožnega prijatelja, a z njim ne želite imeti nobenega dela, je odločitev jasna: najbolje je, da si ljubljenčka ne omislite! Prav vsak pes terja določeno pozornost, čas, denar, trud … Če ste prepričani, da vam pes ne bo odveč, da se bo lahko lepo vključil v vaš vsakdan, a si le želite psa, ki bo dober družabnik, ne potrebuje zares velike količine gibanja, pretirane skrbi za dlako in se zadovolji s poležavanjem, nadaljujte branje.

Na kaj biti pozoren?

Pri izbiri psa naj vas ne zavede zunanjost. Velikost, barva naj bosta sekundarnega pomena. Predvsem pomislite na:
- gibanje: potrebuje ga vsak pes, nekateri več, drugi manj, izogniti pa se temu ne morete;
- dresura: vsakega psa je treba naučiti vsaj osnovnih ukazov in ga socializirati;
- nega: vsakega psa je treba negovati, krajšati kremplje, negovati zobovje, dlako …;
- skrb za zdravje: nemogoče je napovedati, koliko zdravstvenih težav bo imel kateri pes. Določena obolenja so značilna za določene pasme, in že to nam je lahko osnovno vodilo, sicer pa vsak pes potrebuje vsaj pregled enkrat letno in redna cepljenja proti steklini in kužnim boleznim.

Katerim se izognite?

Če veste, da ne sodite med najaktivnejše ljudi, se ognite psom, ki imajo že po naravi veliko energije. Če se takšni psi ne gibljejo dovolj in niso dovolj zaposleni, to privede do tega, da se dolgočasijo, so pod stresom, lahko postanejo depresivni, razvijejo se določene vedenjske težave, recimo agresija.

Tudi inteligentnejšim pasmam se raje ognite. Pameten pes potrebuje več dražljajev, zaposlitev. Brez zadostnega treninga in stimulacije mu bo dolgčas, posledice pa bodo podobne kot pri psu z veliko energije.

S seznama črtajte torej hiperaktivnega terierja Jacka Russlla, ovčarje, nekatere lovske psa, ptičarje, bokserja … pri teh je namreč pomembno, da jim pomagamo zadovoljiti nagone.

Ker so energije polni običajno vsi mladi psi, je odlična izbira tudi posvojitev psa v srednjih letih iz zavetišča. Starejši kuža je običajno vajen čistoče, že bolj umirjen in je zato lahko krasen sopotnik. Posvetujte se z zaposlenimi v zavetišču in upoštevajte njihove nasvete.

Angleški buldog

So družabni, prijazni, umirjeni. Njihova lenobnost je včasih lahko že prav nadležna, z otroki se dobro razumejo. Ti psi so lahko tudi nekoliko bolj trmasti. Dlaka je kratka in ne potrebuje posebne nega. Več o pasmi najdete TUKAJ.

Debel pes
Debel pes / FOTO: iStock

Shih-tzu (Šicu)

Shih tzu je v osnovi simpatičen in igriv kuža, ki ima rad človekovo bližino, se rad crklja in je načeloma slab čuvaj. Ob primerni socializaciji nima vedenjskih težav, na druge pse se načeloma ne ukvarja. Otroke imajo radi, a previdnost ni odveč – ne zaradi otroka, ampak psa, saj ga lahko otrok z grobo igro hitro poškoduje. Dlaka terja nekaj dela: potrebuje vsakodnevno krtačenje, okoli oči jo je dobro postriči, da se izognemo vnetjem, odpada mu zelo malo in zato je primeren tudi za alergike.

Shih-tzu
Shih-tzu / FOTO: Profimedia

Cavalier King Charles španjel

Je nežen družinski kuža, družaben in vdan ter prilagodljiv. Dobro se razume z ljudmi – odraslimi in otroki, tudi z drugimi živalmi. Otroke je treba naučiti nežnega ravnanja s temi psi, da ne bi poškodovali teh drobnih kužkov, ki tehtajo do 8 kg. Dlaka mu precej odpada, tako da se pripravite na redno sesanje, sicer pa ne terja veliko časa za nego, le vsakodnevno krtačenje. Je učljiv, pri treningu pa terja nežen pristop. Kar se sprehodov tiče, jih obožuje, a ne predolgih.

Cavalier King Charles španjel
Cavalier King Charles španjel / FOTO: Profimedia

Mops

Je zvest kuža, ki potrebuje družbo in težko prenaša samoto. Je zabaven, igriv, dobro se razume z drugimi psi, ima rad otroke. Več o pasmi najdete TUKAJ.

pes spi
pes spi / FOTO: iStock

Bulmastif

Tej velikani so, v nasprotju z množičnim prepričanjem, izjemno prijazna in ne prav aktivna bitja. So preprosti za nego, naravno umirjeni in ne preveč aktivni. So odlični čuvaji in prav zadovoljni bodo z življenjem v stanovanju, kjer bodo imeli na voljo dovolj velik naslonjač. Več o pasmi pa TUKAJ.

bulmastif
bulmastif / FOTO: Profimedia

Poleg zgoraj omenjenih, so za umirjene lastnike primerne tudi čivave, pudlji, francoski buldogi, bostonski terierji, pritlikavi pinči in pritlikavi šnavcerji, pomeranci, hrti, kitajski goli psi in številni drugi, ki le niso tipični aktivni.

To je najbolj prisrčen pes na svetu
PREBERI ŠE
To je najbolj prisrčen pes na svetu

Najlepši pes prihaja iz Bosne in Hercegovine
PREBERI ŠE
Najlepši pes prihaja iz Bosne in Hercegovine

NOVICE
DZ sprejel novelo zakona o dohodnini
ŠPORT
Tekma polna preobratov in pravo golijado se je ...
POP IN
Meghan Markle naj bi v svoji podcast oddaji ...
TV ODDAJE
Arijanno obirali do kosti
VIZITA.SI
To naj bi bile lastnosti ljudi, ki imajo dobro ...
OKUSNO.JE
Bi radi pripravili kosilo z veliko zelenjave? Ti ...
ZADOVOLJNA.SI
Arijannina preteklost šokirala tudi gledalce
MOSKISVET.COM
Na takega partnerja se lahko vedno zanesete
BIBALEZE.SI
Slavna pevka razkrila, kako bodo slavili ...
CEKIN.SI
4 nasveti, kako premagati občutek naveličanosti ...
DOMINVRT.SI
Trendi notranjega oblikovanja v letu 2023 ...
MOSKISVET.COM
Nujno je, da si vzamete čas zase