Kako se znebimo smrdljivcev?
ROŽE IN VRT

Kako se znebimo smrdljivcev?

07.07.2021, 5:45
0

"Na pomoč. Kako se znebim teh hroščkov? Polno se jih 'pase' na mojih kapusnicah," je zadnje čase pogosto vprašanje na družbenih omrežjih, nadležne žuželke pa so tudi na paradižniku, kjer sesajo sok.

Zelena smrdljivka, marmorirana smrdljivka in sivi smrdljivec spadajo med rastlinojede stenice, vse tri so pristone tudi pri nas.
Zelena smrdljivka, marmorirana smrdljivka in sivi smrdljivec spadajo med rastlinojede stenice, vse tri so pristone tudi pri nas. / FOTO: Profimedia

Ščitaste stenice, katerim pogovorno rečemo tudi smrdljivci, spadajo v družino stenic, ki jo danes uvrščamo prek štiri tisoč žuželk, skoraj vse pa nam tako rekoč 'nagajajo' v domu. Med njimi obstajajo tako rastlinojede kot tudi plenilske vrste, zato poglejmo, kako se jih lahko učinkovito znebimo.

Ščitaste stenice delajo škodo ljudem predvsem zato, ker napadajo rastline, ki jih navadno gojimo za prehrano, izključene pa niso niti ostale vrste. Med najpogostejše vrste v Sloveniji spada zelena smrdljivka. Mnogo vrtičkarjev je že opazilo, da so ličinke že zelo prisotne na rastlinah, stenica je namreč rastlinojeda in se prehranjuje z mnogo vrstami rastlin.

Kmetje imajo navadno z njimi težavo konec poletja vse do pozne jeseni, ko se smrdljivci začnejo razmikati po poljih in vrtovih. Ščetinaste stenice imajo rade vse vrtnine in vso rastlinje, saj se prav z vsako lahko prehranjujejo in s tem pridobivajo potrebno hrano in moč za razmnoževanje. Mlajši primerki se hranijo tudi s travo.

Stenice pa prihajajo tudi v notranjost doma, predvsem v hiše z vrtovi v jesenskem času, ko iščejo toplejše 'razmere'. 

Zelena smrdljivka se levi kar petkrat.
Zelena smrdljivka se levi kar petkrat. / FOTO: Dreamstime

Kaj lahko storimo, če se soočamo z invazijo smrdljivcev?

Biološka zaščita ni lahka, saj so odrasle stenice izredno odporne. Jajčeca zelo rade odlagajo na vrte, ki jih smatramo za plevel - predvsem metuljnice, zato travo pogosto kosimo in travno maso odnašamo na kompost, kjer jo globoko zakopljemo v notranjost komposta. Ličinke lahko zatiramo s pripravki, ki jih naredimo iz listov rabarbare ali vratiča. Stenice pa naj ne bi bile preveč navdušene nad meto in česnom, tako da naj ne manjkajo na vašem vrtu.

Ščitaste stenice se združujejo v 'skupine'

Medtem ko je večina neškodljivih in jih po večini primerov niti ne opazimo, smrdljivci spadajo v drugo skupino – tisto, ki delajo tako škodo kot neprijetne občutke. Morda vas bo nekoliko šokiralo dejstvo, a ščitaste stenice se rade združujejo v skupino od sto do celo tisoč primerkov. Ko en primerek te živalske vrste, najde primeren, topel in udoben prostor, kjer se ima namen 'zabubiti' čez zimo, s svojim vonjem in različnim klicem spodbuja druge, da se mu pridružijo. Zato je toliko bolj pomembno, da se jih znebimo takoj, ko opazimo le eno, saj bomo tako imeli manj težav.

Na srečo se ne razmnožujejo v stanovanjih

Obstaja tudi dobra stran teh živali, in sicer ta, da je to ena redka živalska vrsta, ki se ne razmnožuje v toplejših notranjih prostorih. Ščitaste stenice iščejo zgolj 'prenočišče' čez zimo, notranjost doma in kakšna garaža, pa sta kot nalašč za njihovo zimsko spanje. A tukaj je tudi slaba stran. Takoj, ko nastopi pomlad se te živalce iz notranjosti preselijo na naš vrt in nam povzročajo precejšnjo škodo.

Smrdljivci na paradižniku
Smrdljivci na paradižniku / FOTO: Dreamstime

Obstaja preventiva?

Po mnenju različnih strokovnjakov, predvsem biologov, je skoraj nemogoče, da bi že v samem štartu bili sposobni poskrbeti, da do smrdljivcev v našem domu ne bi prišlo. Razlog tiči predvsem v tem, da so se te živalce sposobne izmuzniti, skriti in priti skozi odprtine, ki niso večje od treh milimetrov, za nas pa je skoraj nemogoče, da bi vse tako majhne odprtine v domu zaprli.

Kako se jih znebimo, če zaidejo v stanovanje?

Omenili smo že, da ima ta vrsta živali rada majhne odprtine in luknjice, kamor se lahko 'zabubijo' in skrijejo čez zimo. Seveda, ker se rade zadržujejo v skupinah, lahko zasedejo tudi netipične prostore v domu.

Učinkovito se jih lahko znebimo s sesanjem. Posesajte vse luknjice in prostore, kjer ste jih opazili, pazite le, da vrečko, v katero jih sesate, takoj odstranite iz stanovanja in odnesete ven. Drugi način, ki je bojda najbolj učinkovit, je nastavljanje doma narejenih pasti. Učinkovala naj bi namreč mešanica vode in šampona, ki jo popršite po okvirjih oken, balkona, terase in vseh majhnih luknjic, kjer bi se lahko nahajali smrdljivci. Šampon in voda jih bosta 'izsušila' in pobila. Uporabite lahko seveda ustrezne insekticide.

Za ogled vsebine z družbenih omrežij omogoči piškotke družbenih omrežij.
Omogoči piškotke

NOVICE
Na Štajerskem odkrivalo strehe in ruvalo drevesa, ...
ŠPORT
Cesar Naruhito uradno odprl OI, Tokić in ...
POP IN
Slavni naoljeni športnik se je vrnil na ...
TV ODDAJE
Simon Cowell poziva vse Slovence, naj se ...
VIZITA.SI
Stanje, ki lahko močno škoduje našemu zdravju
OKUSNO.JE
Top poletna jed, primerna za kosilo ali večerjo
ZADOVOLJNA.SI
Tako je videti 20-letni sin Celine Dion
MOSKISVET.COM
Lepotička z OnlyFans, Jinny Ribič: ''Morda koga ...
BIBALEZE.SI
To žensko ime je že 20 let med najbolj ...
CEKIN.SI
Živel z mamo in bil v globokih dolgovih
DOMINVRT.SI
Z dekletom si želi odjezditi v sončni zahod
ZADOVOLJNA.SI
Finalne izločitve v Ljubezni na vasi: 'To so ...