
Artičoke pa so tudi zelo zdrave, saj predstavljajo pravo bogastvo vitaminov, železa in magnezija. Pomagajo razstrupljati jetra in zmanjšujejo količino sladkorja ter raven trigliceridov v krvi. Znane so tudi po tem, da spodbujajo izločanje žolča ter s tem preprečujejo nastanek žolčnih kamnov, odpravljajo pa tudi prebavne motnje, kot sta napihnjenost in siljenje na bruhanje. Z njihovo pomočjo odpravljamo slab zadah, zaspanost po obroku, napenjanje in bolečine v trebuhu.
Artičoke izvirajo iz sredozemskih dežel, kot afrodiziak pa so jih uživali že stari Grki in Rimljani. Priljubljene so bile predvsem pri višjih slojih, ki so jih pripravljali s kumino in kisom. V srednjem veku niso bile cenjene, zanimanje zanje pa je ponovno obudila Katarina Medičejska, ki jih je v 16. stol. prinesla v Francijo, kjer so kmalu začeli nastajati izvirni recepti za njihovo pripravo.
Artičoke lahko kuhamo, vlagamo, dušimo, na hitro popražimo, cvremo, serviramo z različnimi omakami in prelivi ali polnimo z nadevi; steblo glavice pa blanširamo v juhah in enolončnicah. Mlade artičoke lahko jemo tudi surove. Lahko jih pripravimo kot samostojno jed ali pa jih dodamo drugim jedem. Nekaj izvirnih receptov za pripravo artičok najdete TUKAJ!
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV