Rimljani

Gospodinjstvo in njegova zgodovina
Kavč, omara, postelja in denimo pribor, kot so vilice, so danes nekaj, brez česar si preprosto ne znamo predstavljati življenja. Vse te majhne in tudi tiste večje stvari so del našega vsakdana, včasih pa jih sploh niso poznali ali pa so jih uporabljali za popolnoma drugačne namene, kot jih uporabljamo danes. Poglejmo si nekaj najbolj zanimivih primerjav.

V tem mesecu si jo morate privoščiti
Prava kamilica spada v družino nebinovk, raste po vsej Evropi in zmernih območjih Azije, prenesli pa so jo tudi v zmerne predele Severne Amerike in Avstralije. Uporabljali so jo že stari Grki in Rimljani, Germani so jo posvečali bogu Baldurju, v agrikulturi pa se kamilica še vedno uporablja kot rastlina, ki blagodejno vpliva na rast drugih posajenih rastlin, zlasti tistih z eteričnimi olji. Kakšen pomen pa ima za človekovo telo in za naše zdravje?

Ste že slišali za babji prstanec?
Ognjiču so ime nadeli stari Rimljani, ko so opazili, da rastlina cveti na prvega dne v mesecu. Cvet ognjiča je predstavljal simbol sreče in veselja, Rimljani pa so ga pričeli gojiti na svojih vrtovih za njihovo veselje. Verjetno ga vsi poznamo, pa vendar, se zavemo koliko dobrobitnih lastnosti ima ta rastlina?

Tega zagotovo niste vedeli ...
V 5. oddaji 5. sezone Vrtičkanje sta nam Tina in Metka podrobneje predstavili lovor. Ta raste predvsem na Primorskem, kjer si lahko naberemo zalogo. Posušene lovorjeve liste pa seveda lahko kupimo tudi v trgovini.

To morate vedeti o toaletnem papirju
Čeprav ga jemljemo kot nekaj samoumevnega, o toaletnem papirju pravzaprav vemo zelo malo. Od kod izhaja, kako nastane? Ali je papir, ki ga najpogosteje uporabljamo Slovenci, dovolj kakovosten in ali tudi dejansko ustreza označbam na embalaži, so nedavno preverjali na Zvezi potrošnikov Slovenije.

Tega o noči čarovnic zagotovo niste vedeli
Hitro se približuje najbolj strašna noč v letu, ko bodo čarovnice plesale in kuhale napoje v velikih kotlih, po hišah pa bodo strašili duhovi. Presenetite jih ter jim pripravite strašljive prigrizke in napoje!

Tako bo vaš vrt čudovit tudi po koncu poletja
Pogled na cvetlični vrt v poletnih mesecih je pravi balzam za oči, a kaj ko številne rastline z jesenjo izgubijo svoj čar. Da bi bil vaš vrt cvetoč vse do pozne jeseni in s tem polepšal okolico hiše tudi po koncu poletja, predlagamo, da zasadite nekaj trajnic. Tri vam predstavljamo v nadaljevanju ...

Dejstva, ki jih o gorčici ne poznate
Gorčico so uporabljali že v antiki, in sicer najprej kot zdravilo, kot začimbo so jo začeli uporabljati Rimljani, v francoskem mestu Dijon pa so odkrili metodo za izdelavo dijonske gorčice. Po tej metodi pripravljajo izdelek še danes, seveda v različicah različne jakosti in ostrine okusa. Spoznajte še druge uporabne lastnosti gorčice, tako rastline kot tudi začimbe.

Z rednim uživanjem boste ogromno naredili za svoje zdravje
V skrbi za zdravje se zatekamo k pripravkom iz rastlin, ki izvirajo iz daljnih krajev, pozabljamo pa na visoko zdravilno vrednost rdeče pese, ki čisti telo, pomaga pri nevtraliziranju in razstrupljanju globoko uskladiščenih strupov v jetrih ter ledvicah.

Kaj pravite na takšne strehe?
Zelene strehe niso nobena novost, pravzaprav njihove korenine segajo kar nekaj stoletij nazaj, in sicer različno skozi drugačne kulture. Se pa zadnja leta z naraščajočimi okoljskimi problemi in posledično s prizadevanjem k večji bivanjski kakovosti v smislu trajnostnega razvoja ponovno vračajo ’na sceno’ kot odlična rešitev z velikim potencialom. V galeriji najdete nekaj primerov.

Njegove učinke so poznali že Egipčani!
Vrtni ognjič je svoje ime dobil po svojih živahnih rumenih cvetovih, ki na vrt prinašajo sončnost in optimizem od zgodnjega poletja pa vse do sredine jeseni, za piko na i pa je še izjemno zdravilen.

V tem času si jih privoščite v izobilju
Šparglji so ena od prvih vrst spomladanske zelenjave. Prve, če zima ni bila predolga, lahko pričakujemo že nekje sredi aprila, zadnje pa lahko naberemo v sredini junija. Vrhunec nabiralne sezone pa je prav med prvomajskimi prazniki. In zato si jih le privoščite v izobilju, saj so prava zakladnica zdravja in vitalnosti, hkrati pa slovijo tudi kot afrodizijak.

Je pravi balzam za dušo in telo
7. oddajo 4. sezone Vrtičkanje sta Tina in Metka posvetili sivki. Odpravili sta se na Kras k prijateljici Mojci, ki je prava strokovnjakinja za vzgojo te omamno dišeče trajnice. Izvedeli sta marsikaj zanimivega, svojo izkušnjo pa sta z veseljem delili tudi z nami. V nadaljevanju boste tako izvedeli, kako skrbeti za sivko, da bo odlično uspevala na vašem vrtu.

Je prava zakladnica zdravja
Boreč je na vsakem vrtu več kot dobrodošel. Njegovi cvetovi so namreč prava paša za oči, sicer pa je dober sosed številnim drugim rastlinam, rade ga imajo čebele, je pa tudi izjemno zdravilen in uporaben v kuhinji.

Zdravilne učinke so poznali že Egipčani, Grki in Rimljani
Že Egipčani, Grki in Rimljani so dobro poznali zdravilne učinke žajblja. Še danes ga pogosto uporabljamo – ne le kot naravno zdravilo pri prebavnih motnjah in raznih vnetjih, ampak tudi kot začimbo pri kuhi in naravno čistilo za kožo. Žajbelj zdravi prebavne motnje in številna vnetja

Omamno dišeča začimba, ki je lahko tudi dekoracija ali zdravilo
Omamni vonj cimeta nas spomni na okusne piškote, peciva in druge sladice, na zimski čaj in seveda kuhano vino. Lahko bi rekli, da cel december, ki je pred vrati, diši po cimetu. Cimetove palčke so tudi čudovit dodatek k božičnim dekoracijam, za piko na i pa z njimi lahko tudi odišavimo dom. Naj bodo tudi vaši prazniki začinjeni s cimetom, saj je konec koncev tudi izjemno zdravilen.

Odlična izbira v hladnih dneh
Tudi ljudje, ki niso ravno ljubitelji čaja, v hladnejših obdobjih leta pogosteje pomislijo na ta topel zdravilni napitek. Da pitje čaja koristi zdravju, vedno znova potrjujejo tudi znanstveniki. A ni nujno, da kupujete že pripravljene čaje, lahko si jih iz svežih ali posušenih rastlin pripravite kar sami. Nekaj predlogov vam ponujamo v nadaljevanju ...

Čeprav ni tako znana, ima kup blagodejnih učinkov in je vsestransko uporabna
Čeprav pri nas niso tako razširjene in tudi v trgovinah ter na tržnicah jih je dokaj težko dobiti, so kutine nadvse aromatične in okusna popestritev marsikatere jedi, sploh sladic, zaradi hranljivosti pa so posebno mesto dobile tudi v kozmetiki. Kutino lahko gojite na domačem vrtu.

Ne smejo manjkati na vašem vrtu
Sveže jagode niso le dobrega okusa, temveč so tudi osvežujoče, pomirjajo in čistijo kri, njihov sok pa nekateri uporabljajo za zniževanje telesne temperature. V Franciji veljajo za naravni afrodiziak, za mnoge pa so jagode absolutne kraljice poletja!

To morate vedeti!
Čemaž, tudi gozdni, divji ali medvedji česen, kačji lek ali štrkavec, ki so ga poznali že stari Rimljani, raste od marca do junija in cveti aprila in maja v vlažnih listnatih gozdovih, večinoma v hrastovih, gabrovih ali bukovih. Ima malo morje zdravilnih učinkov, in če le imate možnost, ga posadite kar na svojem vrtu!

Si lahko predstavljate?!
Toaletni prostori so za nas nekaj povsem samoumevnega, zato si težko predstavljamo, da kar 2,5 milijarde ljudi nima dostopa do stranišč. Na srečo se situacija zahvaljujoč prizadevanjem WHO sicer izboljšuje, v zadnjih letih pa se je stanje na tem področju močno izboljšalo tudi v Sloveniji.

Zakaj si ga ne bi omislili?!
Ni ga slajšega sadeža zemlje od tistega, ki je zrasel pod delom naših rok. Takšni so tudi najbolj zdravi, njihova pridelava je ekološko najbolj prijazna in so najcenejši. Da boste imeli na svojih krožnikih pozimi poleg kislega zelja in repe še kakšno domačo zelenjavo, si omislite rastlinjak.

Dan spomina na mrtve: Pokukajmo v preteklost
V dneh pred 1. novembrom so se že začele slovesnosti ob prazniku, ki je posvečen spominu na mrtve in ima na Slovenskem dolgo tradicijo. Strokovnjaki pa opozarjajo, da lahko praznovanju spomina na mrtve sledimo daleč v preteklost, med drugim v čas starih Grkov in Rimljanov.

Pomagajo odpravljati prebavne težave in slab zadah, razstrupljajo jetra ...
Vrtičkarici Metka in Tina sta se odpravili k prijateljem na Primorsko, kjer sta se podučili o istrski artičoki. Ta dragocena rastlina je zelo zdravilna in je prava kulinarična poslastica, a je vse premalo poznana. Kako zelo je zdravilna in uporabna, si preberite v nadaljevanju.

Idealno živilo za športnike
Na Tininem in Metkinem vrtu seveda med drugim raste tudi ena najbolj priljubljenih stročnic, grah, o katerem sta več povedali v 13. oddaji druge sezone Vrtičkanje.

Dejstva, ob katerih boste ostali brez besed
Toaletni papir imamo vsi za nekaj popolnoma samoumevnega, a kaj porečete na podatek, da ga 70 odstotkov ljudi na svetu sploh ne uporablja?! In da je treba posekati kar 384 dreves, da bi povprečnemu človeku zagotovili zalogo do konca življenja?! Da, o toaletnem papirju vemo zelo malo.

Uspešno odpravlja težave z jetri in žolčem
V 10. oddaji druge sezone Vrtičkanje sta Tina in Metka med drugim govorili o redkvicah, enih prvih zelenjadnic na našem vrtu. Ste vedeli, da če sanjaš redkvice na vrtu, to pomeni uspešen posel in dobre prijatelje?!

To morate vedeti!
Čemaž, tudi gozdni, divji ali medvedji česen, kačji lek ali štrkavec, ki so ga poznali že stari Rimljani, raste od marca do junija in cvete v aprilu in maju v vlažnih listnatih gozdovih, večinoma v hrastovih, gabrovih ali bukovih. Ima malo morje zdravilnih učinkov, in če le imate možnost, ga posadite kar na svojem vrtu! Več o čemažu nam bosta zaupali Tina in Metka v 9. oddaji Vrtičkanje druge sezone.

Tega o kruhu zagotovo niste vedeli!
Prvi so s peko kruha začeli Egipčani, pred približno 6000 leti. Toliko časa že človeštvo uživa v pečenih dobrotah iz žit, način priprave pa izpopolnjujemo še danes. Ker svež kruh ni vedno pri roki, ga je treba konzervirati, kar so delali že antični Rimljani. Oni so bili namreč prvi, ki so kruhu svežino podaljševali s opekanjem.

Zanimivo odkritje na slovenskih tleh
Arheologi so med izkopavanji minuli teden v Žabnici odkrili ostanke stavbe in predmetov iz 4. stoletja. Ti pričajo o tem, da je bila na tem mestu ob cesti med Škofjo Loko in Kranjem rimska naselbina. Arheologi, ki so izkopavanja opravili zaradi gradnje kanalizacije, upajo, da se jim bo v prihodnje ponudila možnost za nadaljnje preučevanje območja.