VRT

Kaj je žganjekuha in kako se je lotimo?
Žganjekuha je pravzaprav proces za pridobivanje žganih pijač iz različnih vrst sadja, kot so hruške, slive in brinje. Z destilacijo alkoholno prevretih rastlinskih pridelkov jeseni pripravljamo žganje, ki nas bo grelo v zimskih dneh.

Deluje protivnetno, lajša prebavne težave in zobobol ...
Pehtran je vsem dobro poznano zelišče z aromatičnimi listi in močnim, a prefinjenim okusom, ki nekoliko spominja na pikantni janež in baziliko. Spoznajte ga ...

Takšna je notranjost luksuznega stanovanja v centru Ljubljane
Kmalu bo novim stanovalcem svoja vrata odprl luksuzni stanovanjski in poslovni kompleks, imenovan Schellenburg, ki se nahaja na območju nekdanjega Kolizeja v Ljubljani. Cene se gibljejo od 7 tisoč do 12 tisoč na kvadratni meter, medtem ko naj bi bilo več kot 90 odstotkov kupcev Slovencev, ki so večinoma lahko kupovali brez kredita.

10 nasvetov za pripravo vrta na zimo
Ko se dnevi krajšajo, temperature padajo in narava postopoma prehaja v zimski spanec, je čas, da se lotimo priprave našega vrta na hladnejše mesece. Pravilna jesenska skrb za vrt ni samo estetskega pomena, ampak je ključna za zaščito naših rastlin pred mrazom in zagotavljanje njihovega zdravega prebujenja spomladi.

Vam je zmanjkalo gnojila? Uporabite vžigalice.
Svet vrtnarstva je poln idej in trikov, ki so, čeprav so na prvi pogled lahko nekoliko nenavadni, še kako uporabni. Želite izvedeti, zakaj bi morali v zemljo poleg rastlin postaviti vžigalice? Za to obstaja več razlogov.

Poznate vinsko bučo?
Vinska buča, imenovana tudi kalabaš, izvira iz tropske Afrike, vendar pa jo zaradi njene okrasne, uporabne in estetske vrednosti gojijo na različnih, predvsem toplejših delih sveta. Mladi plodovi so užitni in jih pripravljamo na enak način kot preostale jedilne buče. Posebnost vinskih buč je ta, da imajo zreli plodovi izjemno trdo lupino, zato jih je, če bučo dalj časa pustimo zoreti, mogoče oblikovati v najrazličnejše predmete – od 'steklenic' za vodo do glasbil, posode in celo ptičje hišice. Poleg tega je vinska trta zaradi razkošnih belih cvetov in gostega listja priljubljena okrasna rastlina.

Uhec, ušnik, uhovnik - ga poznate?
Poznate netresk? Je nezahteven za vzgojo in odličen dekor v vsakem stanovanju in na vrtu. Zasadite jih lahko na več načinov in s pomočjo okrasnih loncev, tudi razbitih, ter drugih dekorativnih elementov naredite prave umetnine.

Ali preveč deževnikov zemlji lahko škoduje?
Deževniki vašemu vrtu zagotavljajo naravno gnojilo in prinašajo številne druge koristi. Toda ali lahko preveč deževnikov v zemlji povzroča težavo? Bi jih morali v tem primeru odstraniti? Pretehtajte njihove prednosti in slabosti, da se boste lažje odločili, kaj je najbolje za vaš vrt.

Buča, ki že v imenu skriva okus po maslu in oreščkih
Jesen nam prinaša oblilo okusnih pridelkov in če kdo, potem je maslena buča kraljica tega obdobja. Spada med zimske buče, kar pomeni, da lahko v njenem okusu uživamo še mesece po tem, ko smo jo pobrali z vrta ali njive. Ime je dobila po svoji teksturi in prijetno maslenemu, rahlo oreškastem okusu, idealna pa je za pripravo najrazličnejših slanih in sladkih jedi.

Kaj delamo na vrtu oktobra?
Oktobra se dela na vrtu počasi zaključujejo, na svoj račun pa pridejo vsi vinogradniki, ljubitelji gob in kostanja ter vseh drugih jesenskih dobrot. Vrtnarji na svojih gredicah pobiramo vse bolj dragoceno in redko sezonsko zelenjavo, skrbimo za prst, da bo naš vrt tudi v naslednji sezoni bogato obrodil, še vseeno pa nas čaka nekaj del. Tudi v jesenskem in zimskem času pri vrtičkarjih ni časa za počivanje!

Ob svetovnem dnevu kave: načini uporabe, zaradi katerih vam bo prirasla k srcu
Skodelica kave zjutraj marsikoga pospremi v nov dan. A to rjavo tekočino, ki (vsaj večini) prav lepo diši, lahko v gospodinjstvu uporabimo še na mnoge načine. Katere?

Na vašem vrtu rastejo rože, ki jih lahko pojeste – pa tega sploh ne veste
Čudovite cvetlice, ki jih običajno gojimo na vrtu, cvetlični gredici ali pa v loncu, navadno sadimo preprosto zato, ker so lepe. Od njih ne pričakujemo druge koristi, kot da ustvarijo lepe cvetove in jih obdržijo čim dlje, da lahko uživamo ob pogledu nanje. A določene rastline imajo celo to prednost, da jih lahko pojemo. Čeprav misel, da bi rože uvrstili na svoj jedilnik, ni novodobna ideja, jo po dolgih stoletjih, kot kaže, vse bolj obujamo.

Kaj prinaša žetvena luna?
V prihodnjih dneh bomo na nebu priča pojavu tako imenovane žetvene lune. Preberite, za kaj gre in zakaj je ne smete prezreti, če ste poleti navdušeno vrtičkali.

Sploh veste, kako zelo zdravilno je to zelišče?
Zelišča in začimbe so že stoletja cenjeni, tako zaradi okusa kot zaradi svojih zdravilnih učinkov. Sodobne raziskave pa v zadnjem času tudi vse bolj potrjujejo prednosti naravnega zdravljenja in preventivnih učinkov, ki jih imajo zelišča na naše telo. Kako živeti z naravo, dobro ve tudi Bogdan Mak, ki vsa ta in še marsikatera druga zelišča prideluje sam. Med drugim nam je zaupal tudi, katero je njegovo najljubše zelišče in zakaj.

Ali je krompir zelenjava? To pravijo strokovnjaki.
Morda se zdi nekoliko nenavadno vprašanje, vendar je v resnici veliko zmede glede tega, kaj krompir pravzaprav je in kakšne koristi ima. Ali ga lahko uvrščamo med zelenjavo? Morda celo med sadje?

Buča, ki jo obožujejo na Japonskem
Hokaido je majhna ali srednje velika zimska buča s trdo oranžno lupino. Je jedilna buča, ki se lahko uporablja v vseh vrstah sladkih in slanih receptov, kot so juhe, enolončnice in kari, pa tudi kolački, hitri kruhki in torte. Kuhana ali pečena je rahlo sladkastega okusa, svilnate teksture in živo oranžne barve.

Vam nagajajo listne uši? Tako se jih lahko znebite.
V resničnostnem šovu Kmetija, ki ga na POP TV lahko spremljate od ponedeljka do petka ob 21.00, se tekmovalci s pomočjo Kmečke pratike pripravljajo na dvoboje znanja. Kmečka pratika v sebi skriva vse potrebne informacije, ki tekmovalcem lajšajo življenje na posestvu, prav tako pa vsebuje tudi pester nabor nasvetov, kot je denimo ta, kako se lahko znebimo listnih uši.

Kakšen je postopek kisanja zelja?
Kislo zelje je pri nas že od nekaj zelo priljubljena jed, še posebej v hladnih zimskih mesecih. Prvoten pomen kisanja zelja je bil konzerviranje, v današnjem času pa je to živilo v prehrani zaželeno zaradi karakteristične arome in okusa ter seveda zaradi vsebovanih hranil, zaradi katerih ugodno vpliva na imunski sistem. Z malo volje in truda ga lahko pripravite tudi sami. Razkrivamo postopek najbolj pogoste priprave po korakih.

Zakaj krompirja, ki kali, ni priporočljivo jesti?
Krompir za razliko od večine drugih vrtnin dobro prenaša skladiščenje, tudi za daljše obdobje. Ustrezna temperatura in vlaga v prostoru zagotavljata, da ostane uporaben še vsaj pol leta, seveda pod pogojem, da smo shranili samo zdrave in nepoškodovane gomolje. Še največ preglavic nam v tem času povzroča neželeno kaljenje, ki se mu je na srečo mogoče izogniti ali pojav vsaj zamakniti za kakšen mesec.

Jesenske zelenjadnice za na vaš balkon
Četudi je bila poletna letina dobra, je treba pomisliti na to, kaj bomo na krožnike postavili jeseni in pozimi. Zdaj je pravi čas, da uredimo svoje vrtičke – tudi tiste urbane, na balkonih, kjer lahko uspeva veliko več, kot si morda mislite.

Ste našli štiriperesno deteljico? To je resnica o njej
Vsi vemo ali pa vsaj verjamemo, da 4-peresna deteljica prinaša srečo. A deteljica je sama po sebi še mnogo več, zgodovina te vraže pa vas bo morda presenetila.

Okrasne rastline, ki v hladni sezoni lepo uspevajo
Okrasni aranžmaji, ki jih postavimo na zunanje okenske police, lepo polepšajo naš dom in v depresivnih jesenskih in zimskih dneh prinašajo v našo bližino nekaj življenja. Katere balkonske rože, trajnice izbrati?

Shranite semena paradižnika za naslednjo sezono
Ni boljšega kot domači paradižnik, ne samo zaradi okusa, ampak tudi zaradi vloženega dela. Paradižniki so zdaj že povečini zreli, zato je čas, da se razmišlja tudi o semenih za naslednjo sezono.

Zakaj bi morali dati papirnate brisače v hladilnik?
Papirnate brisačke po navadi uporabljamo takrat, ko se zgodi kakšna nesreča s polito tekočino ali hrano. Toda obstaja več presenetljivih načinov uporabe papirnatih brisač, kot si mislite!

Vinarji so že zavihali rokave in se lotili obiranja grozdja
Ob koncu poletja in v začetku jeseni mora vinogradnik, ki se je celo leto trudil svoji trti zagotoviti kar najboljše pogoje, znova zavihati rokave in končno pobrati sadove celoletnega trdega dela! S tem pa se njegovo delo seveda ne konča. Časa za počitek in praznovanje sicer ni veliko. Ko skupaj z ekipo vseh pridnih delavcev potrgajo grozdje, se poveselijo in nazdravijo na uspešno trgatev, jih namreč že čaka nova naloga – pridelek spremeniti v vino! Več o tem, kako poteka trgatev, nam je zaupala Daša Kastelic iz vinarstva Puklavec Family Wines.

Za neustrezna drva tudi do 4.000 evrov kazni
Če za kurjavo uporabljate drva, bodite posebej pozorni pri nabavi. Če boste uporabljali neustrezna drva, vas lahko doleti visoka kazen - vsaj tako je veljalo do leta 2019. Kaj pa velja danes?

5 razlogov, zakaj morate imeti sončno elektrarno na balkonu!
Ste razmišljali o namestitvi sončne elektrarne na streho, pa za to nimate pogojev ali finančnih sredstev? Najboljša alternativa temu je balkonska sončna elektrarna, ki jo lahko namestite na balkon, nadstrešek ali vrt, hkrati pa je cenovno izjemno dostopna.

Katere vrste buč so užitne in katere so samo za dekoracijo?
Buče so v zadnjih letih postale zelo priljubljene. Zanimanje vrtičkarjev v zadnjem času žanjejo tako klasične kot tudi nove sorte, in ob tem je na mestu vprašanje, katere izmed njih so pravzaprav namenjene samo dekoraciji in s katerimi lahko obogatimo svoj jedilnik. Pa poglejmo!

Zdaj je čas, da posejete rukolo
Rukola z latinskim poimenovanjem 'Eruca vesicaria' je hitro rastoča enoletna listnata zelenjava. Spada v družino križnic – čeprav glede na obliko in okus tega verjetno ne bi pričakovali. A slednje torej pomeni, da je med drugim sorodnica ohrovta, brokolija in cvetače.

Pazljivo, nezreli jesenski plodovi so lahko smrtno nevarni
Rastlina je mogoče res videti zanimivo, njeni plodovi oziroma jagode pa še toliko bolj. Toda previdno, nezreli plodovi so strupeni.