Dominvrt.si

antioksidanti

To je resnica o jabolkih v pasji prehrani

Jabolko na dan odžene veterinarja stran – toda ali to velja tudi za pse? Jeseni, ko je vse polno domačih jabolk, bi morda kakšno teknilo tudi psu, zato smo preverili, ali so ta varna zanje ali jim morda lahko celo škodijo.

Izkušen gobarski strokovnjak razkriva, kako Slovenci nabiramo gobe

Narava nam vse leto ponuja obilo takšnih in drugačnih dobrot, če smo jih ob sprehodu skozi gozd le pripravljeni videti. Pogovarjali smo se z Jožetom Podbojem, ki se je sicer s svetom gob in najrazličnejših užitnih divjih rastlin srečal razmeroma pozno, danes pa velja za velikega strokovnjaka in poznavalca na tem področju.

Sladki komarček: pridelava, uporaba in zdravilne lastnosti

Sladki komarček je vsestranska vrtnina, ki jo lahko pridelamo skozi vse leto. Spoznajte njene botanične značilnosti, zahteve za pridelavo, kot so tla in gnojenje, ter nasvete za zatiranje škodljivcev in bolezni. Odkrijte tudi njene kulinarične in zdravilne uporabe.

Deli jesenskih buč, za katere smo bili prepričani, da niso užitni

Buče so eden najbolj priljubljenih jesenskih pridelkov. Mehko živo oranžno meso s sladkastim, lahko bi rekli rahlo zemeljskim okusom, se odlično poda tako v slane kot sladke jedi. Toda to, česar marsikdo ne ve, je, da so v resnici užitni tudi bučni listi.

Previdno, če na pikniku pečete koruzo – in so zraven tudi psi

Poletje je končno nazaj, s tem pa tudi čas za piknike. Toda čeprav na njih uživamo tako ljudje kot hišni ljubljenčki, je ena hrana, ki je vaš pes nikoli ne bi smel jesti – predvsem zaradi nevarnosti zadušitve.

Rastlina, ki jo pogosto zanemarjamo, čeprav je nadvse zdravilna

Navadni tolščak (Portulaca oleracea), znan tudi kot portulak, je enoletna rastlina iz družine tolščakovk (Portulacaceae), razširjena po Evropi, Aziji, Afriki in Ameriki. Čeprav ga pogosto štejemo med plevel, je v resnici izjemno hranilna in zdravilna rastlina, bogata z omega-3 maščobnimi kislinami, vitamini, minerali in antioksidanti. Zaradi svoje izjemne odpornosti in prilagodljivosti uspeva v vročih, suhih razmerah ter na revnih tleh, kar omogoča njeno široko razširjenost po vsem svetu.

Ta del jabolka je v resnici zelo strupen

Jabolka so izjemno zdrav in hranilen prigrizek. Poleg tega lahko iz njih pripravimo številne sladke in slane jedi. A četudi nihče ne dvomi v to, da bi jih morali uživati na dnevni ravni, marsikdo ne ve, da je en del tega sadeža zelo strupen.

Superživilo, ki je vedno bolj priljubljeno tudi pri nas

Liči je tropsko širokolistno zimzeleno drevo, ki izvira iz Kitajske. Čeprav se najpogosteje goji zaradi plodov, ki so odličnega okusa, pa veliko drevo na vrtu nudi tudi prijetno senco, kar je njegova dodatna prednost. Na naših vrtovih in sadovnjakih med sadnim drevjem zagotovo ni prva izbira, kar pa ne pomeni, da ni možnosti za njegovo rast in uspevanje.

Korenasta zelenjava, ki jo gojimo pozimi

Pastinak je korenasta zelenjava, tesna sorodnica korenja in peteršilja iz družine kobulnic. Tako kot mnoge korenovke tudi pastinak nabiramo od jeseni do pomladi. Korenine, nabrane pozimi in spomladi, so navadno najboljšega okusa, saj se v času zimskega mirovanja škrob pretvori v sladkor. Preberite več o tej zimski zelenjadnici, ki je včasih po krivici kar malo prezrta.

10 načinov, kako uporabiti bučo, potem ko smo jo izrezljali za noč čarovnic

Potem ko svojo veliko čudovito bučo izrežemo, izdolbemo in ob noči čarovnic postavimo pred vhodna vrata, nam ostane njena notranjost, ki pa je preveč dragocena, da bi jo zavrgli. Poglejmo nekaj idej, kako lahko uporabimo tudi oranžno meso in tako poskrbimo za popoln izkoristek tega jesenskega pridelka.

Kaki, ki ima okus po čokoladi

Ste že kdaj videli sadež, ki tako po okusu kot videzu spominja na čokolado? Imenuje se črni kaki, kar je precej smiselno ime, saj je njegova notranjost v resnici črna kot čokolada. Preberite več o tem nenavadnem sadežu.

Zdaj je čas, da jo posejete na vrt

V septembru še vedno na vrtu pobiramo pridelek, hkrati pa že sejemo novo. Tako ne pozabite sejati tudi hitro rastoče špinače, ki jo boste lahko pobirali še to sezono, če pa vreme ne bo naklonjeno, pa vas bo na vrtu pričakala spomladi.

Koprive veljajo za eno najstarejših zelišč na svetu

Kopriva (Urtica dioica) je hitro rastoča zelnata trajnica, ki jo običajno obravnavamo kot plevel, le redko pa jo gojimo kot vrtno rastlino, čeprav njena prehranska vrednost nikakor ni zanemarljiva. Poglejmo, zakaj bi se v naši prehrani morala znajti bolj pogosto in kako preprečiti, da bi nas ob nabiranju opekla.

To je 6 najbolj zdravih mest

Naše zdravje ni le stranski produkt tega, kaj jemo in kako pogosto se gibljemo. Velik pomen imata tudi kraj in okolje, v katerem živimo. V nadaljevanju predstavljamo mesta, ki so se uvrstila na seznam najbolj zdravih za življenje.

Zdravilna rastlina, ki smo jo jedli že kot otroci

Kislica je ena od številnih trdoživih trajnih zelišč iz družine ajdovk (Polygonaceae). Njeni listi so rahlo ostrega kislega okusa, kar je posledica vsebnosti oksalne kisline. Vse vrste so široko razširjene v zmernih regijah in v večini primerov rastejo kot plevel, glede na njihove zdravilne lastnosti pa jih je mogoče tudi gojiti.

Trik za lupljenje granatnega jabolka

Granatno jabolko je prava zakladnica vitaminov in je sadež, ki lahko odlično dopolni vaš jedilnik. A mnogi po njem žal ne posegajo, ker se jim lupljenje zdi zamudno. Kako ga lahko najbolj preprosto olupite? Katere so pozitivne lastnosti tega sadeža?

Ob svetovnem dnevu kave: načini uporabe, zaradi katerih vam bo prirasla k srcu

Skodelica kave zjutraj marsikoga pospremi v nov dan. A to rjavo tekočino, ki (vsaj večini) prav lepo diši, lahko v gospodinjstvu uporabimo še na mnoge načine. Katere?

Sploh veste, kako zelo zdravilno je to zelišče?

Zelišča in začimbe so že stoletja cenjeni, tako zaradi okusa kot zaradi svojih zdravilnih učinkov. Sodobne raziskave pa v zadnjem času tudi vse bolj potrjujejo prednosti naravnega zdravljenja in preventivnih učinkov, ki jih imajo zelišča na naše telo. Kako živeti z naravo, dobro ve tudi Bogdan Mak, ki vsa ta in še marsikatera druga zelišča prideluje sam. Med drugim nam je zaupal tudi, katero je njegovo najljubše zelišče in zakaj.

Ameriške borovnice lahko gojimo tudi v koritu

Gojenje borovnic v loncih je tako enostavno in učinkovito, da se zanj odloča vedno več ljudi, četudi na vrtu nimajo težav s prostorom. Ker imajo ameriške borovnice nekoliko specifične zahteve glede zemlje, tako tudi lažje pripravimo mešanico prsti, ki bo ustrezala tem z antioksidanti bogatim sadežem.

Ali poznate tropski sadež, ki po okusu spominja na banano?

Ta sadež v velikosti mandarine izvira iz tropskih predelov v Aziji. Ima trdo vijolično lupino in mehko belo meso, čigar edinstven okus je nekakšna mešanica banane, breskve in jagode. Jemo ga lahko svežega ali pa predelanega, denimo v soku ali marmeladi. Več o tem precej nenavadnem sadežu razkrivamo spodaj.

Ali veste, kaj je tamarind?

Tamarind ali tudi tamarinda je drevo iz družine rožičevk. Doma je v tropskih predelih, pri nas pa ga najbolj poznamo kot sestavino predvsem kuhinje južne in jugovzhodne Azije. Proizvede namreč podolgovate rjave stroke, v katerih je rjava užitna pulpa.

Por – vsestranska čebulnica, ki jo sadimo v spomladanskem času

Por s svojo močno, nekoliko pekočo aromo spominja na čebulo, kar ni nobeno presenečenje, saj so ravno čebula, česen, šalotka in drobnjak njegovi tesni sorodniki. Ker por raste počasi, ga sadimo zgodaj spomladi, na nekaterih območjih pa lahko tudi v jeseni. Rastlina tvori dolg in ozek snop modrozelenih listov, ki se združujejo v valjasto steblo z belim podzemnim delom.

Je sladki krompir res boljši od navadnega?

Sladki krompir je tropska rastlina, ki izvira iz Amerike, k nam pa ga je prinesel Krištof Kolumb. Kljub poimenovanju, z navadnim krompirjem, ki je pri nas nekoliko bolj razširjen, pravzaprav nima zelo veliko skupnega. Gre namreč za botanično različni rastlini – sladki krompir spada med slakovke, navadni krompir pa med razhudnike. Poglejmo si nekaj dejstev o tej rastlini, za katero je tudi pri nas v zadnjih letih kar nekaj zanimanja.

Slovenca ustvarila edinstven jabolčni sok

Jesenski dnevi so se z vračanjem ure nazaj še skrajšali, nizke temperature in krajši dnevi pa nas opominjajo, da moramo zaužiti več vitaminov in tako dodatno krepiti svoj imunski sistem. Jabolko na dan odžene zdravnika stran, je že zimzeleni rek, ki nikakor ni iz trte zvit. Jabolka so namreč prava zakladnica zdravja in energije, ki vam bo to jesen še kako prišla prav.

7 razlogov, zakaj bi si morali kostanj večkrat privoščiti

Pravi kostanj raste na drevesu (Castanea sativa) iz družine bukev. Značilni rdečkasto rjavi plodovi rastejo predvsem v južnem delu Evrope in v Sredozemlju. Nekateri zapisi trdijo, da je bil kostanj eno prvih živil, ki so ga ljudje zaužili - pečen, kot ga poznamo danes, pa je bil priljubljen že v 16. stoletju. Je več kot le okusen prigrizek, ima tudi številne koristi za zdravje. Tukaj je 7 zanimivih dejstev, zakaj bi si ga morali večkrat privoščiti.

Peteršilj ima številne pozitivne učinke za naše telo

Peteršilj je začimba, ki se znajde na marsikaterem vrtu ali okenski polici, saj je izjemno nezahtevna za gojenje. Pa ste vedeli, da je to zelišče zelo dobro tudi za naše zdravje?

Kaj bi morali vedeti o bučkah?

Lahko bi rekli, da je poletje letni čas, ki je tudi v znamenju bučk oziroma receptov, ki jih je mogoče pripraviti s to zdravo zelenjavo. Ne le, da je lahko sestavina množice okusnih jedi – dobra novica je še, da bučk ni težko gojiti. Posadite jih lahko celo na balkonu.

Superživilo, ki ga morate imeti na domačem vrtu

Če se za vzgojo brokolija še niste odločili, razmislite, ali mu ne bi v prihodnje vendarle namenili kakšno gredico, saj je relativno enostaven za vzgojo.

Katero sadje velja za najbolj zdravo?

Velikokrat iščemo načine za hitro hujšanje in pogledujemo po 'pripravkih' in 'superživilih', ki bi nam pri tem pomagali, prevečkrat pa pozabljamo, da imamo pred nosom tako rekoč vse, kar je zdravo, dodatno dejstvo pa je, da so najbolj preproste rešitve tiste, ki so najboljše. Poglejmo si, katero sadje velja za najbolj zdravo po navedbah strokovnjakov in zakaj.

6 domačih čajev proti (skoraj) vsem težavam!

Pri marsikateri bolezni si lahko, preden posežemo po farmacevtskih produktih, najprej poskusimo pomagati z naravnimi pripravki. Preverite, kateri čaji pomagajo pri katerih težavah in ne smejo manjkati v domači lekarni.

ISSN 2630-1679 © 2024, Dominvrt.si, Vse pravice pridržane Verzija: 1311