bakterije v kuhinji

Najpogostejša napaka, ki jo delamo pri pranju kuhinjskih krp
Le malo stvari je v kuhinji bolj neprijetnih od smrdljivih kuhinjskih krp. Na njih se, če jih ne peremo redno in pravilno, lahko nabere tudi škodljiva plesen, kar je poleg vsega tudi škodljivo za zdravje. Preberite, kako bi morali prati kuhinjske krpe.

Pripomoček za globinsko čiščenje, ki lahko nadomesti vsa draga in škodljiva čistila
Parni čistilec je vsestranski pripomoček, primeren za čiščenje in razkuževanje najrazličnejših predmetov v našem domu. Ker za čiščenje uporablja vodno paro v kombinaciji z visokim tlakom, je njegova prednost ta, da se na ta način izognemo uporabi kemičnih čistil.

Preprosti koraki do varne hrane doma
Leta 2018 je generalna skupščina Združenih narodov 7. junij razglasila za Svetovni dan varnosti hrane. Ta dan nas opominja, kako pomembno je, da je hrana, ki jo jemo, varna za naše zdravje in okolje. Vsak izmed nas lahko s pravimi navadami v kuhinji in na vrtu prispeva k varnejši hrani.

Tako bo gobica za pomivanje v eni minuti spet kot nova
Gobica je v kuhinji namenjena odstranjevanju umazanije s posode, krožnikov in jedilnega pribora. Toda ker vsakodnevno opravlja to umazano nalogo, je jasno, da tudi sama postane precej hitro polna bakterij. Če je ne želite prehitro zavreči, je torej nujno, da jo očistite. Kako? Preberite v spodnjih vrsticah.

To se zgodi s kuhalnicami v pomivalnem stroju
Leseni pripomočki, kot so kuhalnice in rezalne deske, so v kuhinji nepogrešljivi. Ker je les naravni material, ima svoje posebnosti. Drugače povedano, kako ravnamo z lesenimi pripomočki, vpliva na to, kako bodo izgledali in nenazadnje, kakšna bo njihova življenjska doba.

Zakaj surovih jajc ni priporočljivo spirati z vodo?
Jajca veljajo za občutljivo živilo, ki se hitro pokvari, in moramo zato z njimi ravnati nadvse previdno. Krhka lupina je razlog, da se že ob manjšem udarcu lahko razbijejo, prav tako pa k občutljivosti dodatno prispeva poroznost le-te. Mnogi se zato upravičeno sprašujejo, ali je jajce pred uporabo sploh priporočljivo umivati.

Najboljši načini čiščenja kuhinjske gobice
Raziskave dokazujejo, da se največ bakterij znotraj doma presenetljivo ne nahaja v kopalnici, ampak v kuhinji, k čemur precej prispeva tudi gobica za pomivanje posode. Poleg tega, da morate zato vedeti, kdaj je čas, da jo zamenjate, jo je priporočljivo redno tudi očistiti.

Ne le pri peki kruha, droži lahko uporabite tudi tako
Če ste se tudi vi v zadnjem času navdušili nad pripravo kruha iz droži in vam te ostajajo, ponujamo zanimivo rešitev, kako jih lahko porabite. Preostanek, ki ga ne boste porabili pri peki, tako namesto v smeti raje zlijte na vrt. Verjemite, rastline vam bodo hvaležne.

Mit o čiščenju, v katerega ne bi smeli verjeti
Gotovo ste že kdaj stopili v prostor, ki je dišal po svežem, in ob tem pomislili, kako prijetno čist je – resnica je žal pogosto popolnoma drugačna. Preberite, zakaj.

Večna dilema: sodijo jajca v hladilnik ali ne?
Mnogi menijo, da je jajca najbolje shranjevati v hladilniku, saj naj bi to bil edini način, da se izognemo nevarnosti zastrupitve. Spet drugi trdijo, da je za jajca idealna sobna temperatura in da ni nobene potrebe, da bi jih imeli v hladilniku. Kakšen je torej pravilen odgovor na to dilemo?

To je najbolj umazano mesto v kuhinji
Na vprašanje, katero je najbolj umazano mesto ali predmet v kuhinji, bi verjetno večina najprej pomislila na gobico za pomivanje posode, koš za smeti ali pa morda desko za rezanje. Kot je pokazala nedavna študija, pa se največ bakterij skriva v predalu, kjer hranimo začimbe – precej nepričakovano, kajne?

Vodikov peroksid je v gospodinjstvu nadvse uporaben
Vodikov peroksid je blag antiseptik, ki se uporablja za preprečevanje okužb pri manjših vrezninah, odrgninah in opeklinah. Učinkovito deluje tudi kot sredstvo za izpiranje ust, kot pomoč pri odstranjevanju sluzi ali za lajšanje bolečin pri aftah. Ne le v zdravstvene namene, triodstotna raztopina vodikovega peroksida se pogosto kaže kot izjemno uporabna tudi v gospodinjstvu. Če želite izvedeti, kje vse si lahko z njo pomagate, berite naprej.

Kompost lahko pripravite tudi v stanovanju
Kompostiranje je priročen način za ponovno uporabo bioloških odpadkov, s katerim zmanjšamo negativen vpliv na okolje in hkrati pridobimo dragocena hranila za svoje sobne rastline. Vendar pa se marsikdo kljub pozitivnim vidikom domačemu kompostiranju ob misli na neprijetne vonjave in umazanijo raje izogne. Če imate tudi vi zadržke in oklevate, ali bi se lotili tega projekta in ali ima lahko sploh kakšne koristi, berite naprej.

S tem nevede uničujemo svojo kuhinjo
Za kuhinjo pravimo, da je osrednji prostor v našem domu. Je del doma, kjer ustvarjamo in pripravljamo odlične obroke in druge umetnine, hkrati pa je to prostor, kjer preživimo največ časa. Velikokrat jo nevede z določenimi dejanji uničujemo, kar se nam na dolgi rok lahko maščuje.

Zato jih morate imeti vedno na zalogi
Nič novega ni, da je limona pravi eliksir zdravja in vitalnosti, zaradi česar jo je dobro uživati bodisi v napitkih in smoothijih, bodisi jo dodajati solatam in drugim jedem. A načinov uporabe limone je pravzaprav malo morje in tokrat vam predstavljamo nekaj neklasičnih.

Kako pravilno organizirati hladilnik?
Ko se s polnimi vrečkami vrnemo iz živilske trgovine, največkrat ne razmišljamo preveč, kam bi pospravili izdelke. Za nekatere imamo stalno določeno mesto, druge odlagamo tja, kjer je pač prostor in kjer se nam zdi, da bodo kar najdlje ostali uporabni. Običajno vsaj polovico nakupov pospravimo v hladilnik, ki je zagotovo eden najbolj nepogrešljivih in hkrati najbolj obremenjenih aparatov vsake kuhinje. Še posebej tisti, ki ima spodaj še zamrzovalni del. A njegovo funkcionalnost lahko zares dobro izkoristimo samo, če ga znamo pravilno uporabljati.

Triki, ki so koristni tudi za vaše zdravje
Že večkrat smo pisali o tem, da je gobica za pomivanje posode eden najbolj umazanih predmetov v gospodinjstvu, zato jo je treba redno menjavati. Da pa ne boste vsakih 14 dni kupovali nove, jo lahko tudi očistite in ji tako podaljšate rok uporabe. Preverite kako!

S to metodo očistite vse bakterije na odpiraču za konzerve
Se sploh spomnite, kdaj ste zadnjič očistili odpirač za konzerve? Glede na študijo univerze v Rochesterju je odpirač za konzerve eden najbolj umazanih predmetov v kuhinji in na njem najdemo bakterije, kot sta salmonela in E. coli, zlasti na notranji strani 'koleščka'.

Zato morate imeti doma vedno mineralno vodo!
Mineralna voda ni le zdrava in priljubljena pijača, temveč tudi vsestranska. Je primerna, učinkovita in cenovno ugodna za uporabo v gospodinjstvu in okoli hiše. Uporabite jo za čiščenje površin, odstranjevanje madežev s preprog in drugih tkanin, dodajte jo testu, z njo očistite tipkovnico, lahko pa jo uporabite za čiščenje trdovratnih madežev z avtomobila.

Čevlji smrdijo? Tako odpravite težavo!
Naj bodo čevlji še tako kakovostni, niso imuni na neprijetne vonjave, sploh v vročih dneh in če v njih preživimo veliko časa ter se nam noge prekomerno potijo. A brez skrbi, smrad lahko nevtralizirate s pomočjo kupljenih namenskih sredstev ali preizkusite katerega od spodaj naštetih trikov.

Delate pri vsakodnevni uporabi mikrovalovne pečice te napake?
Veliko ljudi se niti ne zaveda svojih napak pri pripravi hrane v mikrovalovni pečici, nekatere pa niso neškodljive in imajo lahko tudi posledice za zdravje.

9 slabih čistilnih navad, za katere niste vedeli, da jih imate
Mnogi ljudje si nevede otežijo gospodinjska opravila. V nekaterih primerih pa po naključju pustijo svoj dom še bolj umazan kot prej.

Razkužite dom in preprečite razvoj bolezni
Pomemben ukrep za zaščito pred nalezljivimi boleznimi je tudi čiščenje in razkuževanje doma, saj se virusi in bakterije prenašajo tudi prek okuženih površin. Uporabite lahko poceni domača čistila, a pozor, z nekaterimi lahko naredite več škode kot koristi.

Tega s praznimi jajčnimi lupinami nikakor ne počnite
Jajca so zagotovo živilo, ki je skoraj vsakodnevno v uporabi, od pečenih jajčk do palačink in premaza za kruh, da se bo njegova skorja po peki lepo svetila ... Toda pri praznih lupinah moramo biti previdni.

Najljubša zbirališča bakterij v vaši kuhinji
Kljub temu da redno skrbimo za čistočo v kuhinji, se bakterije vseeno hitro lahko namnožijo. Preberite si, kje vse morate biti še dodatno pozorni.

Kdaj bi si morali takoj umiti roke?
Redno umivanje rok je pomembno ne le v času izbruha novega koronavirusa, temveč bi nam moralo biti tako samoumevno kot dihanje zraka. Umivanje rok je pomembno za preprečevanje širjenja nalezljivih bolezni, za zmanjšanje tveganja, ki ogroža naše lastno zdravje in zdravje drugih ljudi, pa je pomembno, da si roke umivamo pravilno. Poglejmo si, kaj imajo zapisano na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, in navsezadnje, kateri predmeti so za bakterije najbolj na udaru.

7 najbolj umazanih stvari v kuhinji
Pravimo, da je kuhinja osrednji prostor v domu. Tukaj preživimo največ časa, kljub temu pa čistoči v tem prostoru namenimo premalo pozornosti, čeprav ta vpliva na naše zdravje. Katere površine in stvari v njej so pravzaprav najbolj umazane?

Po gripi počistite stanovanje!
Sezona gripe in prehlada se je začela s prihodom hladnejših mesecev. Poglejmo si, kaj vse je dobro, da po gripi in prehladu očistimo v svojem domu in navsezadnje, s čim je dobro, da začnemo.

Resnica o kuhinjskih brisačah vas bo presenetila
Verjetno jih prav vsi uporabljamo, a najnovejša slovenska raziskava je pokazala, da vse papirnate brisačke sploh niso primerne za stik z živili.

Zato nekateri dajejo 'čudežno krpo' v mikrovalovno pečico
Čeprav naj mikrovalovna ne bi bila najboljša za pripravo in pogrevanje hrane, lahko pa jo uporabite v ta namen.