goji

Ali veste, kaj je asimina?
Asimina je manjše listopadno drevo, ki izvira iz severne Amerike, kasneje pa se je razširila tudi na države jugovzhoda ZDA in v Kanado. V zadnjem času jo zasledimo tudi na naših vrtovih. Razlog za njegovo priljubljenost, ki je rastlino 'ponesla' po svetu, so najverjetneje njeni okusni in izjemno hranilni plodovi, vendar pa je kljub vsemu pri nas še dokaj nepoznana. Eden izmed pridelovalcev tega sadeža pri nas, Andrej Krašna, ocenjuje, da se je z njo že srečala ali zanjo vsaj slišala, približno ena petina prebivalcev. V nadaljevanju vam podamo nekaj napotkov, kako se vzgoje tega drevesa lotite na svojem vrtu.

Kako gojimo lečo?
Leča je hranljiva stročnica, ki se jo goji že tisočletja. Zaradi visoke vsebnosti beljakovin, prehranskih vlaknin in drugih koristnih hranilnih snovi je postala stalnica v številnih kuhinjah po vsem svetu. V tem članku bomo raziskali ključne korake uspešnega gojenja leče in ponudili nekaj koristnih nasvetov, ki vam bodo pomagali povečati pridelek te stročnice.

Brunfelzija: Rastlina, ki spreminja barvo svojih cvetov
Brunfelzija je čudovita cvetoča grmovnica, ki jo pri nas pogosteje gojimo kot sobno rastlino, saj zaradi svoje tropske narave ne bi preživela mrzlih zim. Izvira iz Brazilije in v naravnem okolju doseže višino do treh metrov. Čeprav kot okrasna rastlina ne zahteva veliko pozornosti, pa pri njeni vzgoji vseeno velja paziti na nekaj stvari – poglejmo nekaj njenih značilnosti in kaj potrebuje.

Spoznajte manj znane vrste užitnih kobulnic
Kobulnice so ime dobile po značilnih cvetovih, imenovanih kobuli. V to botanično družino spadajo nekatere vrste zelenjave, predvsem pa rastline, ki jih poznamo kot začimbe. Nekatere radi uporabljamo tudi kot čaj – primer je komarčkov čaj, ki se tradicionalno svetuje pri težavah z vetrovi in napenjanjem.

Kumina – nepogrešljiva začimba v vsaki kuhinji
Kumina je začimba, ki je nepogrešljiva v kuhinji. Večina jo pozna le po njenih 'semenih', ki to v resnici niso, za obogatitev jedi pa jih lahko kupimo praktično v vsaki trgovini s hrano. Le malokdo ve, da jo je preprosto vzgojiti tudi doma in da ima posajena rastlina pozitiven vpliv na druge vrtnine, saj s svojimi cvetovi privablja številne žuželke.

Sobne rastline v prekrasnih jesenskih odtenkih
Jesen nam vsako leto postreže s čudovitimi odtenki rjave, oranžne in rdeče barve, a če ste mislili, da je takšnih barv samo zunanje rastlinje, ste se zmotili. Obstajajo namreč tudi sobne rastline, ki so odete v najrazličnejših oranžne, rumene in rdeče odtenke ne glede na letni čas in skozi celo leto. Te barvite lončnice so odličen način, da v svoj dom vnesete nekaj jesenske čarobnosti. A naj vas datum na koledarju ne omejuje, odlično se bodo vklopile tudi v kateremkoli drugem letnem času.

Katero vrsto oreha izbrati?
Če razmišljate, da bi na svoj vrt posadili oreh, je prvi korak izbira najboljše sorte. Te se ne razlikujejo le po kakovosti plodov, temveč tudi po času cvetenja, rodnosti ter odpornosti na bolezni in škodljivce. Poleg same sorte, ki ima lahko nižji ali višji rodni potencial, je treba za večji pridelek rastlini zagotoviti tudi čim boljše pogoje za njeno rast. V nadaljevanju vam predstavljamo nekaj trikov in napotkov, da bo vaš oreh vsako leto bogato obrodil.

Solato lahko na balkonu gojite skozi vse leto
Gojenje solate na balkonu? In to skozi vse leto? Solatnice veljajo za manj zahtevno vrtnino. Poleg tega ne potrebujejo veliko prostora, zato dobro uspevajo tudi, če jih posadimo v lonec na terasi ali balkonu. Le nekaj napotkov se je dobro držati in skozi vse leto boste lahko jedli domačo solato z lastnega urbanega vrtička.

Ste vedeli, da je bombaž sorodnik kakava in hibiskusa?
Bombaž je zaradi svoje široke uporabe v tekstilni industriji ena najbolj množično pridelanih poljskih kultur na svetu. Vlakna, ki jih pridobivajo iz cvetov te rastline je mogoče predelati v najrazličnejše tkanine, od čipk in tankega blaga za oblačila, do težkih jadralnih tkanin in tkanin za industrijske namene. Ker se bombaž prideluje na velikih plantažah, je relativno poceni, njegova prednost pa je tudi izjemna trpežnost in relativno dolga življenjska doba.

Kako uporabiti sveto baziliko?
Matjaž Javšnik in Tanja Postružnik Koren sta se tokrat odpravila na Kras, ki se po grozovitih požarih že počasi postavlja na noge. Obiskala bosta Ferrarijev vrt v Štanjelu, se udeležila trgatve, mojster kamnoseka ju bo poučil o pomenu kamna in raznolikih izdelkih iz tega preprostega, a izredno zanimivega materiala, zeliščarica Magda Rogelja pa bo Tanji izdala skrivnost, kako okrepiti imunski sistem in telo pripraviti na prihajajočo zimo.

Kako se lotiti kisanja repe?
Sveža ali kisla, repa je prava zakladnica vitaminov! Na vrtu se ne goji tako pogosto, kot se je včasih, še vedno pa jo večina obožuje! Je okusna, izvrstna in ima številne pozitivne učinke na zdravje in samo telo. Njeno uporabnost in svojevrsten okus cenijo še najbolj vrhunski kuharji, v prihajajočih hladnejših mesecih pa nam kisla repa popestri jedilnik. Poglejmo si nekaj več o tem izvrstnem živilu.

S tem nevede uničujemo svojo kuhinjo
Za kuhinjo pravimo, da je osrednji prostor v našem domu. Je del doma, kjer ustvarjamo in pripravljamo odlične obroke in druge umetnine, hkrati pa je to prostor, kjer preživimo največ časa. Velikokrat jo nevede z določenimi dejanji uničujemo, kar se nam na dolgi rok lahko maščuje.

Katere pasme je Lukov novi ljubljenček?
Veste kdo je Hugo Šmeker? Kaj pa Gia, velika bela lepotica? Potem je tukaj na sveže še Viki. Le kdo ne pozna Luke Dončića, ki svoje življenje gradi okoli košarke. A to ni njegova edina ljubezen. Veliko ljubezen goji tudi do psov, Hugu in Giji se je zdaj pridružila mala kepica Viki.

To so kandidati, ki so dobili dovolj pisem
Sinoči smo na POP TV spremljali prvo epizodo šeste sezone priljubljenega slovenskega šova Ljubezen po domače, v kateri si je vstopnico za nadaljevanje v tekmovanju zagotovilo pet tekmovalcev: trije kmetje in dve dami. Spodaj si oglejte, kdo bo ljubezen iskal to pomlad.

Veste, da je treba nekatere gobe šeškati?
Si predstavljate, da bi sredi zime nabirali gobe? In to brez odhoda v gozd ... Dobrodošli v neverjetnem svetu urbanega gobarjenja, v katerem na vas vedno čaka sveža goba.

Tjaša v svojem zelenem raju
Sobne rastline so v zadnjem času zagotovo postale sinonim za dom. Ne samo, da razgibajo vaš dekor ali družbena omrežja, ampak so predvsem postale zavetje, oaza miru in trenutek, ko si vzamemo čas zase. Tudi simpatična Tjaša Kokalj Jerala jih občuduje.

Kako veste, da vas ima vaš pes rad?
Živali, v nasprotju s prepričanjem številnih, niso tako drugačne od človeških bitij. Pogosto nam, sicer na precej drugačne načine od naših, sporočajo marsikaj, prek obrazne mimike, repa, pogleda in vedenja. Pogosto se lastniki psov sprašujemo, ali nas ima naš kosmatinec rad. Odgovor je da. Po čem to vemo?

Kaj je akvaponika in kako deluje?
Akvaponika je eden od zelo trajnostnih načinov pridelave hrane. Vključuje kombinacijo ribogojstva in hidroponike v enem integriranem sistemu. Osnovno izhodišče akvaponike je to, da odpadki, ki jih ustvarijo vaše ribe, hranijo rastline, rastline pa očistijo vodo za ribe in ustvarijo zanimiv neprekinjen cikel.

Menjavati bi jih morali vsak dan!
Kuhinja je prostor, za katerega večina ljudi hoče, da je čist. V njej si ustvarjamo obroke, pripravljamo vse vrste umetnin, zato je nekaj popolnoma samoumevnega, da si želimo, da je ta prostor, z vidika higiene, neoporečen. Prevečkrat pa pozabljamo na kuhinjske krpe. Vrsta hrane, ki jo pripravljamo, način priprave te, koliko članov šteje sama družina … Vse to vpliva na količino bakterij, ki se nahajajo na kuhinjskih krpah. Teh večina ljudi ne menja dovolj pogosto.

Hoteli jo boste imeti doma
Mimosa pudica (pudica v latinščini pomeni 'sramežljiva') je trajnica, ki izvira iz tropskega območja, v sebi pa skriva izjemno posebnost – če se dotaknemo njenih listov ali pa jih zgolj rahlo oplazimo, se ti obrnejo navznoter ali pa celo odpadejo. Preden se listi ponovno odprejo traja več minut. Ta vrsta mimoze izvira iz Južne in Srednje Amerike, danes pa jo najdemo praktično že povsod.

Zdaj je čas za nabiranje teh okusnih gomoljev
Pred nami je tisti del leta, ko lahko pričnemo nabirati gomolje topinamburja in iz njih pripravimo kakšno dobro jed.

Cena kumaric za vlaganje narašča
Kisle kumarice so prijetna poletna poživitev za marsikoga. Kljub temu da jih veliko to vrtnino goji doma, pa Slovenija veliko več kumaric uvozi kot izvozi.

Del notranjega interjerja, ki vas bo navdušil
Ko je govor o interjerju, imamo ljudje različne predstave, kaj je lepo in kaj ne, kaj sodi v prostor in česa nikakor ne bi smeli imeti. Tudi ko pomislimo na akvarij, se nam navadno v glavi prikaže slika majhne posode, ki jo ima naš otrok v dnevni ali svoji sobi. Pa ni tako. Skrbno načrtovan akvarij je lahko popoln del interjerja, in to takšen, ki domu dobrinese popolnoma novo podobo.

Čas za sajenje priljubljene vrtnine je tu!
V marcu sadimo in sejemo vrtnine, ki jih bomo pobirali ob koncu pomladi oz. na začetku poletja. Dela na vrtu ni priporočljivo hiteti, vsaj dokler zemlja še ni dovolj topla. A čas za solato je vsekakor že tu!

7 najbolj umazanih stvari v kuhinji
Pravimo, da je kuhinja osrednji prostor v domu. Tukaj preživimo največ časa, kljub temu pa čistoči v tem prostoru namenimo premalo pozornosti, čeprav ta vpliva na naše zdravje. Katere površine in stvari v njej so pravzaprav najbolj umazane?

Jesensko čiščenje doma - ne pozabite na malenkosti
Velikokrat godrnjamo o pospravljanju, čiščenju in urejanju našega doma. Ne glede na to, ali živimo v stanovanju ali hiši, vemo, da je za redno vzdrževanje potrebna doslednost. Ob navalu vseh obveznosti, ki jih ima večina ljudi, pa le redko najdemo čas za to konsistenco. Pa je res tako težko?

Dom družine Tirović pred in po prihodu mojstrov
Že nekaj časa iz teden v teden spremljamo pridne, srčne in predane mojstre ter Ano, ki rišejo nasmehe na obraze ljudi in dajejo upanje, za katerega se je morda zdelo, da ne obstaja več. V tokratni, že 10. oddaji smo spoznali družino Tirović. Starša in sebe je v oddajo prijavil trinajstletni Alen, ki je mojstre in vse nas presenetil s svojim odraslim razmišljanjem. Malokdo ni jokal, ko je videl, da je družina živela v prenovljenem hlevu, na pičlih 16 m2. Da je bila prenova v petih dneh nemogoča, je bilo tokrat jasno že od vsega začetka. Toda Ana in mojstri niso vrgli puške v koruzo. Lotili so se prenove, ki jim je uspela v še vedno odličnih 7 dneh. Poglejte si, kako je bilo domovanje družine Tirović videti prej in kako je videti danes.

Sin v Delovno akcijo prijavil hudo bolna starša
Srčna ekipa Delovne akcije prenavlja domove širom Slovenije. Vsako soboto spremljamo izjemne zgodbe posameznikov in družin, ki jim življenje ni bilo vedno naklonjeno. Nit tokratne 8. oddaje je bila zgodba o brezpogojni ljubezni, spoštovanju in nepopisni predanosti družini. Voditeljica Ana Praznik in njeni mojstri, z Bojanom na čelu, so se tokrat mudili v Kozini, kjer so prenavljali dom družine Pećaranin. Ne verjamete več v pravo ljubezen in njen obstoj v današnjem času? Če ste spremljali oddajo Delovne akcije, ste se lahko na lastne oči prepričali, da je ta še kako živa!

Potegujte se za praktično nagrado!
Že od leta 2010 na spletnem portalu Dominvrt.si svojim bralcem ponujamo številne uporabne nasvete s področja notranje in zunanje ureditve doma, vrtnarjenja, kako živeti udobno in kakovostno, a hkrati okolju prijaznejše življenje. Čas je, da stopimo še en korak naprej in vam vse vsebine ponudimo na še bolj sodoben in očem še bolj prijazen način, zato smo si omislili novo, še lepšo podobo!

Zaudarja iz hladilnika? Preverite, kaj lahko storite!
Neprijetne vonjave v hladilniku so pogosta težava. Ko tudi redno čiščenje ne pomaga vam lahko koristi nekaj preprostih trikov, kot je na primer sveže mleta kava. Sicer pa je hladilnik en izmed najpomembnejših gospodinjskih aparatov, ki nima vedno pozornosti, ki si jo zasluži.